Άρθρο της κας Σουζάνας Φράνσες*
Η επέτειος του Πολυτεχνείου, μια ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, τιμά τη γενναία αντίσταση των φοιτητών και πολιτών που αντιτάχθηκαν στη στρατιωτική χούντα του 1973. Είναι μια ημέρα μνήμης και περισυλλογής, όχι μόνο για τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και για τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του αγώνα για δικαιώματα.
Ωστόσο, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια αλλοίωση του νοήματος αυτής της ημέρας. Οι διαδηλώσεις που γίνονται στις 17 Νοεμβρίου συχνά συνοδεύονται από συνθήματα και κραυγές που δεν έχουν καμία σχέση με την ημέρα και την ιστορική της σημασία. Ακόμα χειρότερα, βλέπουμε φαινόμενα διαδηλώσεων που προβάλλουν αιτήματα και υποστηρίζουν οργανώσεις ή ιδεολογίες, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, που δεν συνδέονται ούτε με τη μέρα αυτή, ούτε με τη χώρα μας.
Αυτή η διαστρέβλωση της αλήθειας είναι προβληματική και ανησυχητική. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον αγώνα του Πολυτεχνείου, έναν αγώνα για την ελευθερία ενάντια σε μια στρατιωτική δικτατορία, με την υποστήριξη οργανώσεων που προάγουν τη βία και την τρομοκρατία. Είναι σα να διαδηλώνουμε υπέρ ομάδων που έχουν καταπατήσει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, αντιστρέφοντας εντελώς το νόημα της ημέρας.
Γιατί, λοιπόν, συμβαίνει αυτό; Πρόκειται για μια γενιά που δεν έχει ζήσει το Πολυτεχνείο και που ίσως δεν έχει κατανοήσει πραγματικά την ιστορική σημασία του; Αντί να τιμήσουν τη μνήμη των αγωνιστών, κάποιοι επιλέγουν να εκμεταλλευτούν την επέτειο για να προωθήσουν τις δικές τους ιδεολογικές ατζέντες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη σημασία της ημέρας. Είναι μια προσβολή στη μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και αποτελεί κατάχρηση του νοήματος της επετείου.
Σταματήστε να κάνετε πλύση εγκεφάλου στον κόσμο με κάθε πιθανό τρόπο, προσπαθώντας να εξυπηρετήσετε συμφέροντα τα οποία εγώ — και πολλοί άλλοι — δεν κατανοούμε. Δεν είναι μόνο μια πράξη υποκρισίας, αλλά και μια επικίνδυνη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που διχάζει την κοινωνία μας και υποβαθμίζει τις αξίες της δημοκρατίας.
Η ιστορία του Πολυτεχνείου δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ως σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης στη δικτατορία. Όταν διαστρεβλώνουμε το νόημα αυτής της ημέρας, υποβαθμίζουμε την αξία της και παραβλέπουμε τον πραγματικό της σκοπό.
Είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την επέτειο αυτή για πολιτικούς ή ιδεολογικούς σκοπούς και να επιστρέψουμε στις ρίζες της. Να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου με σεβασμό, να θυμηθούμε το πραγματικό νόημα της ελευθερίας και της δημοκρατίας και να αναγνωρίσουμε ότι η μέρα αυτή είναι υπενθύμιση του αγώνα ενάντια στην καταπίεση και τον φασισμό. Το να βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους χωρίς να κατανοεί την ιστορία και χωρίς να σεβαστεί τη μνήμη της είναι ντροπή για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ας κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή, όχι διαστρεβλώνοντάς την, αλλά τιμώντας την με τον τρόπο που της αρμόζει.
*Διευθύντρια του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.