Συνέδριο για την «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ μέσω αξιόπιστων δεδομένων στις επιχειρήσεις» διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Πληροφόρησης (FEBIS) και συμμετοχή κορυφαίων ειδικών, στην παρουσία Ευρωβουλευτών, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμβούλων κι επιχειρηματιών-μελών της FEBIS και άλλων ενδιαφερομένων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναδείχθηκαν διάφορες πτυχές στη διαχείριση δεδομένων, όπως εμπορικές απάτες, ξέπλυμα παράνομων εσόδων, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης κ.ά.
Συγκεκριμένα, στην αρχή του Συνεδρίου ο κ. Κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στην οικονομία βρίσκεται πίσω από άλλους παγκόσμιους παίκτες και αυτό καθιστά το θέμα κορυφαία προτεραιότητα για το σύνολο της ΕΕ, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στα όργανα της ΕΕ που διαμορφώνουν πολιτικές και στους επιχειρηματίες. Ο κ. Gertjan Kaart, Πρόεδρος της FEBIS, ευχαρίστησε τον Κύπριο Ευρωβουλευτή για την πρωτοβουλία του κι εξήγησε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αξιόπιστα δεδομένα με τρόπο που περιορίζει τις απάτες/παρανομίες και διευρύνει την δυνατότητα ανάπτυξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν δύο πάνελ συζητήσεων, τα οποία συντόνιζε ο κ. Μαυρίδης, με πρώτη συζήτηση την μάχη ενάντια στις απάτες και το ξέπλυμα χρήματος και ομιλητές α) την κ. Raluca Prună – Επικεφαλής στον τομέα Τραπεζικό, Ασφαλιστικό και Οικονομικό Έγκλημα (DG FISMA) β) την κ. Irene Tinagli Ευρωβουλευτίνα-Ιταλία, Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου και γ) τον κ. Fabio Lazzarini – Αντιπρόεδρο της FEBIS (Vice-President/International Development B2B Services Sr Director). Η δεύτερη συζήτηση αφορούσε τα Δεδομένα και την Τεχνητή Νοημοσύνη με ομιλητές α) την κ. Cécile Huet, Επικεφαλής της Μονάδας Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική (DG CNECT) και β) τον κ. Martin Smedberg – FEBIS Regulatory Committee – Group Head of Regulatory Strategy.
Ακολούθησαν ερωτήσεις/απαντήσεις, με καταληκτικό συμπέρασμα ότι η πρόσβαση σε αξιόπιστη επιχειρηματική πληροφόρηση και η χρήση τεχνολογικών εργαλείων αποτελούν σημαντική παράμετρο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή εφόσον η ΕΕ φιλοδοξεί να έχει ηγετικό ρόλο. Επιπλέον, η διαμόρφωση πολιτικών και νομοθεσιών γύρω από την διαχείριση πληροφόρησης και δεδομένων πρέπει να προστατεύει τους πολίτες ενώ ταυτόχρονα να παρέχει δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης μέσα από το σωστό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.