Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ, αντιμέτωπος με παύση του αύριο Σάββατο από τη Βουλή της χώρας του, μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στο κράτος της Ασίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εγκαταλείφθηκε σήμερα από το ίδιο του το κόμμα, το οποίο κρίνει πλέον ότι η παραμονή του στην εξουσία θα συνεπαγόταν «μεγάλο κίνδυνο» για τη χώρα και θέλει «ταχεία» απομάκρυνσή του από τον θώκο.
Ο Χαν Ντονγκ Χουν, ο επικεφαλής του Κόμματος για τη Λαϊκή Εξουσία, στο οποίο ανήκει ο κ. Γιουν, έκανε μεταβολή σήμερα, ενώ δήλωνε χθες ότι η παράταξή του θα απέτρεπε την αποπομπή του, καταψηφίζοντας πρόταση που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο της χώρας.
Αν παραμείνει στη θέση ο κ. Γιουν «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν ακραίες ενέργειες, παρόμοιες με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, κάτι που θα έθετε τη Δημοκρατία της Κορέας και τους πολίτες της σε μεγάλο κίνδυνο», είπε ο Χαν.
Ανέφερε επίσης πως έχει στα χέρια του «αποδείξεις» ότι ο πρόεδρος Γιουν απαίτησε να συλληφθούν πολιτικοί τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, αφού ανακοίνωσε πως κηρύσσει στρατιωτικό νόμο κι έστειλε ειδικές δυνάμεις στη Βουλή, προτού αναγκαστεί να ανακαλέσει το μέτρο, υπό την πίεση του κοινοβουλίου και πολιτών που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν.
Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή Τζο Σενγκ-λε, υλικό από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης της Βουλής υποδεικνύει πως οι στρατιωτικοί ήθελαν να συλλάβουν τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Λι Τζε-μιουνγκ, τον πρόεδρο του σώματος Γου Γουόν-σικ και ακόμη και τον κ. Χαν.
Το γραφείο του κ. Γιουν όμως διέψευσε πως ο αρχηγός του κράτους έδωσε «διαταγή να συλληφθούν» και «να τεθούν υπό κράτηση» μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
«Λάβαμε πολλές πληροφορίες για δεύτερο στρατιωτικό νόμο. Ως την ψηφοφορία» για την παύση του προέδρου Γιουν αύριο Σάββατο «όλα τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος θα παραμείνουν στο κεντρικό κτίριο» του κοινοβουλίου, είπε ακόμη ο Τζο Σενγκ-λε.
«Δεν υπάρχει δεύτερος στρατιωτικός νόμος», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας. Οι Νοτιοκορεάτες «δεν χρειάζεται να ανησυχούν», πλειοδότησε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Αν ο κ. Γιουν δεν έχει παραιτηθεί στο μεταξύ, η Βουλή της Νότιας Κορέας θα συνεδριάσει αύριο Σάββατο στις 19:00 (τοπική ώρα· 12:00 ώρα Ελλάδας) για να αποφανθεί όσον αφορά την πρόταση για την αποπομπή του που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση. Απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων (200 ψήφοι) για να παυθεί ο αρχηγός του κράτους.
Το Κόμμα για τη Λαϊκή Εξουσία έχει 108 έδρες, έναντι 192 της αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί να αποσκιρτήσουν τουλάχιστον οκτώ βουλευτές της συμπολίτευσης για να εγκριθεί το κείμενο που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι πάντως που μοιάζει πλέον βέβαιο, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της παράταξης.
«Ακόμη κι αν μερικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ακόμη τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ, οι δηλώσεις του Χαν σήμερα μοιάζουν επηρεασμένες από τη βαρύτητα της κατάστασης», εξήγησε ο Σιν Γιουλ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μιόγνκτζι.
«Φαίνεται πως ο Χαν και η ηγεσία του κόμματος συμπέρανε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πρόεδρος Γιουν να κηρύξει για δεύτερη φορά στρατιωτικό νόμο», πρόσθεσε ο ερευνητής.
Αν εγκριθεί το ψήφισμα, ο κ. Γιουν θα παυθεί, δεν θα είναι σε πλέον σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του ως την οριστική αποπομπή του από το αξίωμα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αν οι δικαστικοί δώσουν πράσινο φως, θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν εντός το αργότερο εξήντα ημερών.
Στο μεσοδιάστημα την εξουσία θα ασκεί ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου.
Ο κ. Γιουν, εκτός πολιτικής σκηνής από το πρωί της Τετάρτης, είναι αντιμέτωπος με έρευνα για «ανταρσία».
Σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, ο ηγέτης του προεδρικού κόμματος συναντήθηκε μαζί του σήμερα.
Η δημοτικότητα του κ. Γιουν υποχώρησε ακόμη περισσότερο, στο 13%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Προς γενική κατάπληξη, ο κ. Γιουν ανακοίνωσε πως κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως αποτελείται από «δυνάμεις εχθρευόμενες το κράτος», με φόντο τις διαφωνίες για τον κρατικό προϋπολογισμό, κι αποπειράθηκε να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής στέλνοντας τον στρατό.
Ο αρχηγός του κράτους, που εξελέγη με οριακή διαφορά το 2022, κατηγορεί τους κοινοβουλευτικούς της αντιπολίτευσης πως εμποδίζουν την κύρωση προϋπολογισμού για να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία βασικών υπηρεσιών του κράτους.
Δικαιολόγησε το μέτρο επικαλούμενος την ανάγκη για «την εξάλειψη στοιχείων εχθρευόμενων το κράτος» και την «προστασία της φιλελεύθερης Νότιας Κορέας από τις απειλές που εγείρονται από κομμουνιστικές βορειοκορεατικές δυνάμεις».
Όμως, παρά την περικύκλωση του κοινοβουλίου από τον στρατό, 190 μέλη του κοινοβουλίου μπόρεσαν να μπουν στο κτίριο μέσα στη νύχτα, σε κάποιες περιπτώσεις περιπετειωδώς, και να εγκρίνουν -ομόφωνα- ψήφισμα που απαιτούσε να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος, ενώ βοηθοί κοινοβουλευτικών εμπόδισαν τις ειδικές δυνάμεις να μπουν στην αίθουσα φράζοντας τις εισόδους με έπιπλα.
Ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας, ο Κουάκ Τζονγκ-γκουν, αποκάλυψε νωρίτερα πως του δόθηκε διαταγή από τον πρώην υπουργό Άμυνας να «βγάλει σέρνοντας έξω τα μέλη» του κοινοβουλίου.
Αψηφώντας τον στρατιωτικό νόμο, χιλιάδες διαδηλωτές έσπευσαν έξω από το κοινοβούλιο μέσα στη νύχτα για να απαιτήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος.
Αυτός ο τελευταίος τελικά υποχώρησε έξι ώρες αργότερα, στέλνοντας τις ένοπλες δυνάμεις πίσω στους στρατώνες τους.
Από εκείνο το βράδυ και μετά χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν καθημερινά μπροστά στην προεδρία απαιτώντας να φύγει.
Στην πρώτη του επικοινωνία με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του αφού κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος από τον πρόεδρο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε «πεισμένος» για την «ανθεκτικότητα της δημοκρατίας» της Νότιας Κορέας, επαναλαμβάνοντας την «απαρέγκλιτη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στη συμμαχία μας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.