Οι αντάρτες στη Συρία βρίσκονται 5 χιλιόμετρα από τη Χομς – Την εγκαταλείπουν οι κάτοικοι

Οι αντάρτες στη Συρία προχώρησαν σήμερα προς τη Χομς και πλέον απέχουν πέντε χιλιόμετρα από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αφού έθεσαν χθες, Πέμπτη, υπό τον έλεγχό τους τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χάμα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια των τελευταίων ωρών, οι αντάρτες, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), «εισήλθαν στις πόλεις Ράσταν και Ταμπλισέ», που βρίσκονται στην επαρχία Χομς, από όπου ήταν απούσες οι κυβερνητικές δυνάμεις, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση πρόσθεσε ότι οι αντάρτες βρίσκονται πλέον πέντε χιλιόμετρα από την πόλη Χομς. Η Χάμα βρίσκεται στον δρόμο προς τη Χομς, μια πόλη που είναι περίπου 40 χιλιόμετρα προς νότο, και την πρωτεύουσα Δαμασκό.

 

Ο στρατός πλήττει θέσεις των ανταρτών στην επαρχία Χάμα

Ο στρατός της Συρίας καθώς και ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν «οχήματα και συγκεντρώσεις των τρομοκρατών» στην επαρχία Χάμα, την οποία έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι Σύροι αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα το συριακό υπουργείο Άμυνας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας βομβάρδισαν οχήματα και συγκεντρώσεις των τρομοκρατών στο βόρειο και νότιο τμήμα της επαρχίας Χάμα με το πυροβολικό, πυραύλους και ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Μία κρίση που προστίθεται σε μια άλλη

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και των συριακών δυνάμεων, που ξέσπασαν στις 27 Νοεμβρίου, και της ραγδαίας προέλασης των τζιχαντιστών έχουν εκτοπιστεί 280.000 άνθρωποι, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο.

«Οι αριθμοί που διαθέτουμε αναφέρουν ότι 280.000 άνθρωποι (έχουν εκτοπιστεί) από τις 27 Νοεμβρίου. Ο αριθμός αυτός επικαιροποιήθηκε χθες το βράδυ, όμως δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους που έφυγαν από τον Λίβανο λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης» των συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, δήλωσε ο Σάμερ Άμπντελ Τζάμπερ, διευθυντής της υπηρεσίας συντονισμού εκτάκτων καταστάσεων στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών παρατηρήθηκαν αφού οι αντάρτες, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), ξεκίνησαν την αιφνιδιαστική τους επιχείρηση πριν περίπου 10 ημέρες.

Η προέλασή τους άρχισε αφού τέθηκε σε ισχύ εύθραυστη εκεχειρία στον γειτονικό Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ενός σιιτικού λιβανέζικου κινήματος που είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο πόλεμος στον Λίβανο είχε ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να καταφύγουν στη Συρία.

Το WFP προειδοποίησε ότι οι νέοι μαζικοί εκτοπισμοί στο εσωτερικό της Συρίας, περισσότερα από 13 χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου στη χώρα αυτή, «προστίθενται σε χρόνια δεινών».

Ο Άμπντελ Τζάμπερ επεσήμανε ότι το WFP και οι εταίροι του επιθυμούν να «διασφαλίσουν διαδρομές» ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια «στις κοινότητες που την έχουν ανάγκη».

«Είναι μια κρίση που έρχεται να προστεθεί σε μια άλλη», υπογράμμισε τονίζοντας την άμεση ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές τεράστιες ανάγκες.

«Αν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με τους τρέχοντες ρυθμούς, περιμένουμε ότι συνολικά περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι θα εκτοπιστούν και θα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας» στη Συρία, κατέληξε ο αξιωματούχος.

«Στόχος η ανατροπή του Άσαντ»

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της HTS, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία μεταδόθηκε σήμερα, ότι «στόχος» της επιχείρησης των ανταρτών είναι «η ανατροπή του καθεστώτος» του Άσαντ.

«Όταν μιλάμε για στόχους, ο στόχος της επανάστασης είναι να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς. Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», τόνισε.

Παράλληλα ο αλ Τζολάνι πρόσθεσε ότι επιθυμεί να «χτίσει τη Συρία» και να φέρει πίσω στη χώρα τους Σύρους πρόσφυγες από τον Λίβανο και την Ευρώπη.

Αυτή ήταν η πρώτη συνέντευξη του αλ Τζολάνι μετά την έναρξη των επιχειρήσεων των ανταρτών, στο πλαίσιο της οποίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους δύο μεγάλες πόλεις της Συρίας: το Χαλέπι και τη Χομς, ενώ βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χάμα.

Εν μέσω ανησυχιών ότι η HTS θα επιδιώξει να επιβάλλει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο (σαρία) στις περιοχές που ελέγχει, ο αλ Τζολάνι δήλωσε στο CNN ότι η οργάνωσή του «μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν αποτελεί η ίδια σκοπό, αλλά το μέσο για να πετύχουμε ένα σημαντικό έργο: να αντιμετωπίσουμε αυτό το καθεστώς».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ