Οι τράπεζες και οι δημοσκοπήσεις ήταν τα δύο βασικά θέματα της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι». Η συνέντευξη ξεκίνησε, πάντως, από την παραίτηση Πατέλη. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «η παρουσία του κυρίου Πατέλη το 2019 συνεδέθη με την οικονομική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια».
«Ήταν σημαντικό ότι ο κ. Πατέλης ήταν εκεί. Όλη αυτή η πολιτική συνδέθηκε με τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προσέλκυση επενδύσεων κυρίως. Σε όλα αυτά ο κ. Πατέλης βοήθησε πάρα πολύ», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι «ο κ. Πατέλης δεν φεύγει με κάποιον πολιτικό συμβολισμό, είναι δική του απόφαση 100%».
Εξήγησε, δε, ότι ο τέως προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού έκανε κάτι που στο εξωτερικό δεν είναι ασύνηθες, αλλά στην Ελλάδα είναι. Στελέχη του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνεισφορά στο Δημόσιο θεωρούν κάποια στιγμή ότι κλείνει ο κύκλος τους. Αυτό, όμως, συμπλήρωσε, «δείχνει έναν άνθρωπο που δεν είναι κολλημένος σε μια καρέκλα».
Διαψεύδοντας, εξάλλου, την ερμηνεία ότι η παραίτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού εμπεριέχει κάποιον συμβολισμό σε σχέση με τον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο κ. Βορίδης είπε ότι η θητεία του ήταν «απολύτως ευδόκιμη και σημαντική σε μια κρίσιμη στιγμή».
Στο θέμα των τραπεζών, αρχικά περιέγραψε την κυβερνητική επιθυμία: Θέλει να δει να λειτουργεί κατ’ αρχήν το τραπεζικό σύστημα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του τραπεζικού ανταγωνισμού και ως αποτέλεσμα αυτής τη μείωση των προμηθειών. «Ιδανικά θα θέλαμε να δούμε να διαμορφώνεται μια μικρότερη απόσταση ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και τα επιτόκια καταθέσεων. Ιδανικά θα θέλαμε να δούμε πιστωτική επέκταση», σημείωσε θυμίζοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητες τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία: Πρώτον, η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, δεύτερον, η αποδέσμευση από το βάρος των κόκκινων δανείων.
«Τώρα είμαστε σε άλλο επίπεδο», τόνισε και θύμισε ότι με νομοθετική ρύθμιση έγινε μία πρώτη παρέμβαση στο θέμα των προμηθειών στα χαμηλά ποσά. «Ελπίζω πως δεν θα γίνει το ίδιο (σ.σ. νομοθετική ρύθμιση), θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειασθεί», επεσήμανε.
Στη συνεχεία, η συνέντευξη επεκτάθηκε στο πολιτικό κλίμα, με αφορμή τη δημοσκόπηση της εταιρείας «Alco» για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα. Πρώτη παρατήρηση εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας ήταν ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με προηγούμενες μετρήσεις.
Από εκεί και πέρα, «είχε προβλεφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ παίρνει, κυρίως και βασικά, ένα κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ», υπυγράμμισε. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, κόσμος του ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση, την ώρα που κατέρρεε το ΠΑΣΟΚ. «Τώρα γίνεται η αντίστροφη κίνηση. Πρόκειται για μια εσωτερική μετακίνηση στο χώρο της Αριστεράς», συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει πλειοψηφικό ρεύμα». Παρατήρησε, δε, ότι «τις μετρήσεις πρέπει να τις βλεπουμε κυρίως ως κατεύθυνση και όχι στις απόλυτες τιμές τους».
Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα, όμως, κατά τον κ. Βορίδη είναι το εξής: «Στα 5,5 χρόνια, στο, δεύτερο χρόνο της δεύτερης τετραετίας, αυτό είναι άνευ προηγουμένου: Πολιτική κυριαρχία μετά από 5,5 χρόνια (σ.σ. στην εξουσία), στη Μεταπολίτευση δεν έχει υπάρξει». Και το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι «είμαστε σταθεροποιημένοι σε αυτήν τη θέση εδώ και πάρα πολύ καιρό». Όπως πρόσθεσε, το μόνο που βλέπει κανείς, είναι την αλλαγή, «αντί του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ».
Τέλος, εκτίμηση του υπουργού Επικρατείας είναι ότι δεν θα δημιουργηθεί περαιτέρω δυναμική για το ΠΑΣΟΚ, ερείδεται στον υπολογισμό ότι το εν λόγω κόμμα «θα έχει κυρίως μια αναφορά στα αριστερά του». Όμως, «είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική που θα εφαρμόσει και πόσο επιτυχημένη θα είναι αυτή, θα γίνεται περισσότερο ή λιγότερο αποδεκτή από το εκλογικό Σώμα», κατέληξε ο κ. Βορίδης.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.