Ένα κωμικό μουσικό παραμύθι για μεγάλους, όπου η δύναμη της αγάπης μεταμορφώνει

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα τραυλό αγόρι που ήθελε να γίνει ηθοποιός. Γίνεται; Κι όμως γίνεται. Περίτεχνα απλή και συντονισμένη η ερμηνεία του ηθοποιού και τραγουδιστή Ιωάννη Λάκη που χαρίζει απλόχερα στο κοινό υπέροχες μουσικές επιτυχίες και συλλαμβάνει άριστα υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Νικόλα Παπάζογλου τη μουσικότητα του κειμένου γραμμένο από τη Μαρία Δεμίσογλου, η οποία πρωταγωνιστεί κιόλας κατέχοντας τον ρόλο της αυταρχικής μητέρας ενός αγοριού που από τη γέννηση του τον προόριζε για ηθοποιό. Έλα όμως που αυτός ήταν … τραυλός!

Και κάπως έτσι ξεδιπλώνεται ένα γαϊτανάκι γεμάτο χιούμορ και ανατροπές για να «σωθεί» η κατάσταση έτσι ώστε η προσκολλημένη σαν στρείδι Ελληνίδα μητέρα να έχει πραγματώσει το όνειρο της να δει επιτέλους τον γιο της Ιωάννη να δρασκελίζει τη σκηνή ως ένας ταλαντούχος και με καθαρή πια άρθρωση ηθοποιός. Και όπως φαίνεται μόνο ο έρωτας είναι ο γιατρός των πάντων. Ακόμα καλύτερος και από τον ψυχίατρο ή τον ψυχολόγο ή και τον λογοθεραπευτή στους οποίους είχε προσφύγει η στοργική κατά τα άλλα μαμά του τραυλού ηθοποιού για να απελευθερωθεί επιτέλους από αυτό που τον βασάνιζε και δεν τον άφηνε να σταδιοδρομήσει στην υποκριτική τέχνη.

Ώσπου ξαφνικά «σκάει» ένας ξαφνικός έρωτας, έτσι όπως σκάει μία βραδυφλεγής βόμβα. Και τα ανατρέπει όλα. Στα μάτια της Μαριάνθης που την ερμηνεύει η ηθοποιός Βίκυ Γιαννακού βλέπει τον κόσμο όλο από την αρχή. Και το σπουδαιότερο; Ο Ιωάννης έχει πάψει να τραυλίζει. Ένα πραγματικό θαύμα λοιπόν, που μόνο η δύναμη του έρωτα και της αγάπης μπορούν να γεννήσουν. Όμως, η μαμά έχει άλλη άποψη: «ο γιος μου βρήκε κοπέλα; Ή ακόμα χειρότερα ο γιος μου θα μου φέρει κοπέλα στο σπίτι; Και ποια είναι αυτή η σουσουράδα; Και που την γνώρισε άραγε». Μη γνωρίζοντας εν τέλει. Αν πρέπει ως μαμά παλαιών αρχών να δυστυχήσει που χάνει τον γιο της από την αγκαλιά της, αφού αυτός έχει πέσει ήδη στη ζεστή και ερωτική αγκαλιά της Μαριάνθης. Ή μήπως πρέπει να χαρεί που επιτέλους μετά από μία ολόκληρη Οδύσσεια ο αγαπημένος της γιος Ιωάννης κερδίζει τη μάχη με τον τραυλισμό. Όμως να που τώρα συμβαίνει και κάτι άλλο. Ο πρώην τραυλός ηθοποιός είναι ένας φάλτσος τραγουδιστής. Από τον… Άννα στον Καϊάφα, δηλαδή.

Η μουσικότητα του κειμένου με όλο το εύρος των ρυθμικοτήτων, οι υφέσεις και οι άνοδοι και οι δυναμικές του, καθώς και ο αριστοτεχνικός τρόπος που όλα αυτά μετατρέπονται σε λόγο, κίνηση και έκφραση συναισθημάτων. Η σκηνογραφική σύλληψη της Αντωνίας Δροσινάκη μετατρέπουν τη σκηνή σε έναν χώρο, όπου ο θεατής αναμένει να δει κάτι βγαλμένο από ένα σύγχρονο παραμύθι. Ενώ στο πιάνο ο Αλέξανδρος Τσακιρίδης μέσα από τα πλήκτρα μας μεταφέρει μουσικά τις αντιθέσεις και τις εσώτερες πτυχώσεις σε μια ιδιαίτερα αισθαντική ατμόσφαιρα.

Και κάπως έτσι σκηνοθετεί ο Νικόλας Παπάζογλου στη σκηνή έναν τραγουδιστή που παίζει, μια ηθοποιός που τραγουδάει, μια συγγραφοηθοποιό και μια σκηνογράφο και ενδυματολόγο που επεμβαίνει σε όλα; Και τι σχέση μπορεί να έχουν ένας λογοθεραπευτής, ένας ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος και μία λουλουδού; Ερωτική ιστορία. Τρέλα. Παραλογισμός. Και πολλή μουσική. Κι όλα αυτά από τις «Ομιλούσες Νότες». Μην το χάσετε.

Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενα & Στίχοι: Μαρία Δεμίσογλου
Μουσική: Ιωάννης Λάκης, Αλέξανδρος Τσακιρίδης
Σκηνοθεσία: Νικόλας Παπάζογλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Αντωνία Δροσινάκη
Κίνηση: Νικόλας Παπάζογλου, Βίκυ Γιαννακού
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου

Ερμηνεύουν:
Ιωάννης: Ιωάννης Λάκης
Μαριάνθη: Βίκυ Γιαννακού
Μαμά: Μαρία Δεμίσογλου

Στο πιάνο ο Αλέξανδρος Τσακιρίδης

Κινηματοθέατρο Αθήναιον
(Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54641)


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ