Με μία αναφορά στην αρνητική πρωτιά της Ελλάδας που καταγράφει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Νοέμβριο, ξεκίνησε την ομιλία του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις στην Ολομέλεια της Βουλής. «Η Ελλάδα και τον Νοέμβριο, όπως και τον Αύγουστο, αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στο ρεύμα στην Ευρώπη, με υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα για τον Νοέμβριο έκλεισε στα 228,87 ευρώ ανά MWh και εκτινάσσει το κόστος για ρεύμα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία αύξηση 334% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ η κυβέρνηση επιλέγει να αφήνει χωρίς έλεγχο και ρύθμιση την αγορά».
«Τριπλασιασμός των χρεώσεων ρεύματος για τα νοικοκυριά, μια αύξηση που δεν μπορεί να καλύψει η όποια επιδότηση έδωσε η κυβέρνηση, ενώ», πρόσθεσε, «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιβαρύνονται με επιπρόσθετο κόστος 1000 με 1500 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή η ενεργοβόρος βιομηχανία κάνει λόγο για 4πλασιασμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και 5πλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα και αύξηση του κόστους παραγωγής από 20 έως 40%. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε σήμερα για τις στρατηγικές επενδύσεις».
Επέλεξε στη συνέχεια να σχολιάσει την ουσία του νομοσχεδίου διαβάζοντας σημείο από δημοσίευμα στον Τύπο, το οποίο και κατέθεσε, και μιλάει για α-λα-καρτ πολεοδομικές ρυθμίσεις, για ιδιωτικές επενδύσεις όπου, με την επίκληση του εθνικού συμφέροντος, μπορούν να χρησιμοποιούν προνομιακές πολεοδομικές ρυθμίσεις προηγούμενων ετών, απαξιώνοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό, πολλαπλασιάζοντας τις παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία, περιορίζοντας τη δημοσιότητα και άρα, τη διαφάνεια των επενδύσεων.
Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι: «Το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις παρακάμπτει την αναπτυξιακή στρατηγική και τον σχεδιασμό της χώρας, για να εντάσσονται στη δημόσια στήριξη και χρηματοδότηση οι «κολλητοί» και οι «ημέτεροι» και όχι οι σοβαρές επενδύσεις, όχι αυτές που δίνουν μακροπρόθεσμη εργασία και ΑΕΠ. Παρακάμπτει ακόμη πολεοδομικούς και χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες».
«Δεν έχει καμία σημασία για την εγκατάσταση μιας βιομηχανίας», δήλωσε, «εάν δίπλα έχει ένα σχολείο, ούτε εάν έχει μια προστατευόμενη περιοχή. Δεν έχουν σημασία για την κατοικία της Δυτικής Αθήνας οι οχλήσεις, ούτε για τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Δεν έχουν καμία σημασία για εσάς αυτά. Ο κανόνας είναι ένας: Πουλήστε τα όλα, πλιάτσικο παντού και μπάχαλο παντού», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος φθίνει, απουσιάζει, παραχωρεί αρμοδιότητες, ότι και το περιβάλλον χάνει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς και ότι, αντί το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας να υπακούει στις στρατηγικές της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ότι οι στρατηγικές επενδύσεις θα υπακούν σε παρεκκλίσεις.
«Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει σε μια χώρα που δεν υπάρχει κράτος δικαίου, που δεν υπάρχει σχεδιασμός, που δεν υπάρχουν προτεραιότητες; Γιατί το σύστημα Μητσοτάκη ισούται με ανασφάλεια δικαίου στην Ελλάδα. Τελικά, είναι όλοι χαμένοι. Και η βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον και η οικονομία και η εργασία και πάνω απ’ όλα, είναι χαμένη η επιχειρηματικότητα που δεν συχνάζει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.