του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη*
Η Δημοκρατία της Γκάνας αποφάσισε να αναστείλει τις διπλωματικές της σχέσεις με την επονομαζόμενη Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας.
Αναστολή των διπλωματικών της σχέσεων με την επονομαζόμενη Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας, ευρύτερα γνωστή με τα αρχικά SADR (Sahraoui Arab Democratic Republic), αποφάσισε η Δημοκρατία της Γκάνας.
Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών και Περιφερειακής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Γκάνας, προς το υπουργείο Εξωτερικών, Αφρικανικής συνεργασίας και Μαροκινών του εξωτερικού του Βασιλείου του Μαρόκου.
Η Δημοκρατία της Γκάνας «αποφάσισε να ενημερώσει άμεσα, μέσω της διπλωματικής οδού, την κυβέρνηση του Βασιλείου του Μαρόκου, την Αφρικανική Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τη θέση αυτή», εκφράζοντας, παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο, την αμέριστη υποστήριξη της χώρας στις «προσπάθειες που καταβάλλει το Βασίλειο του Μαρόκου, καλή τη πίστει, προκειμένου να επιτευχθεί μια αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη λύση.»
Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατία της Γκάνας είχε αναγνωρίσει την επονομαζόμενη Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας το 1979, καθώς και ότι στη χώρα υπηρετούσαν πρέσβεις του Μαρόκου και, μέχρι σήμερα, της SADR.
H Γκάνα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις 46 χώρες, εκ των οποίων 13 αφρικανικές, που διέκοψαν ή ανέστειλαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας από το 2000, με τη μεγάλη πλειοψηφία να το έχει πράξει τα τελευταία χρόνια, συνεπεία της ώθησης που δόθηκε στο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας από τον βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ Στ’.
Από το 1991 βρίσκεται σε ισχύ κατάπαυση του πυρός. Όμως παλαιότερα οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει πυρά, ενώ κάποια στρατιωτικά επεισόδια χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα σοβαρά.
Ο μαροκινός στρατός είχε βγεί έξω από το αμυντικό τείχος. Αξιωματικός δήλωσε πως στόχος ήταν σύλληψη ομάδας «λαθρεμπόρων».
Πρόκειται για φράγμα άμμου, μήκους 2.200 χιλιομέτρων που χτίστηκε από το Μαρόκο. Το φράγμα αποτελεί το όριο της Δυτικής Σαχάρας, που από το 1975 βρίσκεται υπό μαροκινό έλεγχο.
Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδήλωση,πρίν κάποια διάστημα, στην πλατεία Puerta del Sol Μαδρίτη απαιτώντας από την Ισπανία και το Μαρόκο να σεβαστούν την αυτονομία της Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας των Σαχράουι μέσω του δικαιώματος αυτοδιάθεσης για τη Δυτική Σαχάρα.
Ο εκπρόσωπος των Σαχράουι στην Ισπανία, κ.Αμπντουλάχ Αράμπι, μίλησε για τη σημασία της πορείας για την ελευθερία του λαού του.
Οι διαδηλωτές μετέβησαν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας όπου επέδωσαν μανιφέστο με χιλιάδες υπογραφές, στο οποίο η Ισπανική Κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει την ιστορική της ευθύνη προς τον λαό των Σαχράουι και να κάνει τα πάντα για να διευκολύνει την αυτοδιάθεση της Δυτικής Σαχάρας βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η σύγκρουση στη Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που θεωρείται «μη αυτόνομο έδαφος» από τον ΟΗΕ, φέρνει αντιμέτωπο εδώ και δεκαετίες το Μαρόκο με τους αυτονομιστές Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Αλγέρι.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας,ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ Στ’.,μια μακροχρόνια περιφερειακή διένεξη μεταξύ του Μαρόκου και του αυτονομιστικού κινήματος Πολισάριο, ο μαροκινός ηγέτης κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει τις ευθύνες του, σκιαγραφώντας τη διαφορά μεταξύ δύο μοντέλων: αυτό που υλοποιεί το Μαρόκο στη Δυτική Σαχάρα, ρεαλιστικό και έννομο, και αυτό που βασίζεται σε ένα αγκυλωμένο όραμα, αποκομμένο από τον πραγματικό κόσμο και την εξέλιξή του.
Πολλά τα διεθνή θέματα που απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις. Οι ηγέτες καλούνται να εφαρμόσουν σύγχρονα και δίκαια μοντέλα διοίκησης.
*Δημοσιογράφος
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.