της Σουζάνας Φράνσες
Η αναμενόμενη απελευθέρωση των τεσσάρων Ισραηλινών γυναικών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς εδώ και 477 ημέρες μας γεμίζει με αγωνία και ελπίδα. Όμως, παρά τη χαρά της επικείμενης επιστροφής τους, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε ως λαός.
Η συνεχιζόμενη κατάσταση με τους ομήρους στα χέρια της Χαμάς δεν αποτελεί απλώς μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο ενάντια σε ολόκληρο το Ισραήλ. Για εμάς, που γνωρίζουμε την πραγματικότητα, κάθε όμηρος είναι ένας ζωντανός άνθρωπος με όνομα, οικογένεια, ιστορία και το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή. Για τη Χαμάς, όμως, αυτοί οι άνθρωποι είναι απλά πιόνια σε ένα σκληρό και κυνικό παιχνίδι τρομοκρατίας και εκβιασμών. Από την πρώτη ημέρα της αιχμαλωσίας τους, οι οικογένειες των ομήρων βιώνουν έναν ατελείωτο εφιάλτη, με την κοινωνία μας να ζει σε ένα διαρκές καθεστώς αγωνίας και ανησυχίας.
Η παραβίαση των όρων της συμφωνίας για την απελευθέρωση όλων των ζωντανών γυναικών πριν από τις γυναίκες στρατιώτες αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον τρόπο που η Χαμάς αντιμετωπίζει ανθρώπινες ζωές ως διαπραγματευτικά χαρτιά. Κάθε πληροφορία, κάθε ανακοίνωση που έρχεται από τη Χαμάς, αποτελεί μέρος μιας καλά οργανωμένης στρατηγικής που αποσκοπεί στο να πλήξει το ηθικό μας, να δοκιμάσει την αντοχή μας και να μας διασπάσει.
Ο κόσμος έξω από το Ισραήλ δεν καταλαβαίνει τι πραγματικά συμβαίνει. Για πολλούς, είναι απλώς αριθμοί και διαπραγματεύσεις, χωρίς να νιώθουν το βάρος της πραγματικότητας. Υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις – άνθρωποι που είναι δίπλα μας, που καταλαβαίνουν, που μοιράζονται τον πόνο μας. Υπάρχουν φίλοι, να είναι καλά όλοι, και άνθρωποι με κοινές αξίες, που ξέρουν ποια είναι η αλήθεια και ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Αυτοί μας δίνουν κουράγιο, σε έναν κόσμο που συχνά επιλέγει να στρέφει το βλέμμα αλλού.
Για το Ισραήλ, κάθε άνθρωπος έχει αξία, κάθε ζωή είναι μοναδική, και η επιστροφή κάθε ομήρου παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Δεν υπάρχει “αποδεκτή” απώλεια. Πίσω από κάθε όνομα υπάρχει μια ζωή που αξίζει να σωθεί. Όσο κι αν η Διεθνής Κοινότητα στέκεται αδιάφορη ή επιρρεπής στην προπαγάνδα που παρουσιάζει το Ισραήλ ως θύτη, εμείς ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια. Η Χαμάς δεν βλέπει τους ομήρους ως ανθρώπους, αλλά ως εργαλεία πίεσης και προπαγάνδας. Χρησιμοποιεί τις ζωές τους για να αποκομίσει οφέλη, πάντα μέσω της τρομοκρατίας, χωρίς να ενδιαφέρεται για το ανθρώπινο κόστος. Ο στόχος της είναι ξεκάθαρος: να προκαλέσει ρήγματα στην κοινωνία, να μας κάνει να νιώσουμε αδύναμοι και διχασμένοι. Αλλά δεν θα της το επιτρέψουμε.
Οι όμηροι δεν είναι πιόνια. Είναι άνθρωποι, οικογένειες, φίλοι, πολίτες που δικαιούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους ασφαλείς. Και το Ισραήλ θα συνεχίσει να αγωνίζεται, με ή χωρίς την κατανόηση του κόσμου, μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Καρίνα Αρίεβ, Ντανιέλα Γκιλμπόα, Ναάμα Λεβί, Λίρι Αλμπάγκ – σας περιμένουμε να γυρίσετε σπίτι υγιείς και με ασφάλεια.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.