Η ERGOPLANNING Ε.Π.Ε. και η QLAB IKE έδωσαν το παρόν στην 13η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία ZOOTECHNIA 30/01-02/02/2025, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο υλοποίησης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης | ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ “ΊΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ”.
Περισσότεροι από 55.000 χιλιάδες επισκέπτες και συνολικά 837 εκθέτες από όλη την Ελλάδα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα Βαλκάνια, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, επισκέφθηκαν τη φετινή έκθεση. Πλήθος επισκεπτών από τους τομείς της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας -π.χ. παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εφόδια, μηχανήματα, υπηρεσίες, παραγωγικά ζώα- είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για 15 καινοτομικά έργα, βασιζόμενα στις προηγμένες εφαρμογές, των τεχνολογιών ακριβείας στην αγροκτηνοτροφική αλυσίδα και την αειφορική διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων.
Επισκέφθηκαν το περίπτερό μας και ενημερώθηκαν για τα πρώτα αποτελέσματα των έργων του Μέτρου 16 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης, o Yφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σάκης Αρναούτογλου, ο Πρόεδρος του Σύριζα κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θεοφάνης Παπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κεφαλάς, καθώς και ο κ. Γεώργιος Γκίνης Programme Manager της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG AGRI.
Στόχος του Ομίλου είναι η σύνδεση των ερευνητικών φορέων με τον αγροτικό κόσμο, που συμβαδίζει πλήρως με τις οδηγίες της EIP-AGRI|Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τη Γεωργία, για τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ φορέων που ανήκουν στους τομείς της καινοτομίας και της αγροδιατροφής, όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, σύμβουλοι, ερευνητές, παραγωγικές επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.ά. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2025.
Tα έργα που συμμετείχαν στη φετινή έκθεση, με αντικείμενο την ανάπτυξη νέων προϊόντων-πρακτικών-τεχνολογιών στους τομείς της αγροκτηνοτροφίας και την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, είναι τα εξής:
M16ΣΥΝ2-00028 SAGENESS, M16ΣΥΝ2-00031 COWLAM, M16ΣΥΝ2-00033 LAMERSYS, M16ΣΥΝ2-00034 CLARITY, M16ΣΥΝ2-00035 PROBSHIELD, M16ΣΥΝ2-00037 EGGWHITEPLUS, M16ΣΥΝ2-00050 LUPINFEED, M16ΣΥΝ2-00051 LUPINFEED2, M16ΣΥΝ2-00053 PARARES, M16ΣΥΝ2 -00015 MARBLING MEAT, M16ΣΥΝ2-00024 BLACKWHITE, M16ΣΥΝ2-00025 AXIOS MEAT, M16ΣΥΝ2-00058 COWEL, M16ΣΥΝ2-00077 COLOSTRUM
Επιπλέον, συμμετείχε το έργο ‘EΝVITOOL’ με κωδικό ΚΜΡ6-0067147, που εντάσσεται στη Δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας», του Προγράμματος ‘Κεντρική Μακεδονία’ 2021-2027.
ΜΕΤΡΟ 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ | Παρουσίαση Επιχειρησιακών Ομάδων
Tα έργα που παρουσιάστηκαν, με αντικείμενο την ανάπτυξη νέων προϊόντων-πρακτικών-τεχνολογιών στον τομέα της ζωικής παραγωγής και την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, είναι τα εξής:
M16ΣΥΝ2-00015 MARBLING MEAT, Τίτλος: «Εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων εκτροφής για έλεγχο της ποσότητας, ποιότητας και κατανομής του ενδομυικού λίπους στο κρέας εντατικά παχυνόμενων βοοειδών». Στη διατροφή των ζώων εντάχθηκαν καινοτόμα διατροφικά συμπληρώματα που βασίζονται σε αρωματικά φυτά και παραπροϊόντα βιομηχανιών της περιοχής.
M16ΣΥΝ2-00024 BLACKWHITE, Τίτλος: «Παραγωγή και πάχυνση μόσχων ασπρόμαυρης φυλής σε εκτροφές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής». Η ανάπτυξη ενιαίου συστήματος διαχείρισης των εκτροφών αποτελεί τον πρώτο άξονα δράσης για εναρμόνιση των συντελεστών παραγωγής και παραγωγή μόσχων που η πάχυνση τους θα δώσει την επιθυμητή ποσότητα και ποιότητα κρέατος.
M16ΣΥΝ2-00025 AxiosMeat, Τίτλος: «Δημιουργία επώνυμου προϊόντος κρέατος, μέσω εφαρμογής πρωτοκόλλου εκτροφής βοοειδών κρεοπαραγωγής εκτατικής εκτροφής, στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού». Στόχος του έργου είναι η αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου κρέατος από εκτατικά εκτρεφόμενα βοοειδή στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού και η δημιουργία ενός επώνυμου προϊόντος κρέατος.
M16ΣΥΝ2-00028 SAGENESS, Τίτλος: «Σύστημα αναγνώρισης της χωλότητας σε μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας». Στόχος της δράσης είναι η καθιέρωση αρχικά στα Ελληνικά κτηνοτροφικά δεδομένα ενός νέου συστήματος ανίχνευσης της χωλότητας, σε πρώιμο στάδιο, με βάση τις παραμέτρους κίνησης και της παρακολούθησης της διατροφής των ζώων, προκειμένου να αποφευχθούν οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω απώλειας παραγωγής για τις κτηνοτροφικές μονάδες.
M16ΣΥΝ2-00031 COWLAM, Τίτλος: «Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης χωλότητας σε μονάδες εκτροφής γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων στην περιφέρεια Α.Μ.Θ.». Καθιέρωση μιας νέας μεθόδου ανίχνευσης της χωλότητας με συνεχόμενη καταγραφή των κινησιολογικών χαρακτηριστικών του ζώου στον φυσικό του χώρο κάνοντας χρήση νέων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης θα δώσει μια ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα της έγκαιρης διάγνωσης της χωλότητας σε πρώιμο στάδιο.
M16ΣΥΝ2-00033 LAMERSYS, Τίτλος: «Αυτόματο σύστημα αναγνώρισης χωλότητας σε μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων». Τα στάδια υλοποίησης του έργου περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό των πιλοτικών εφαρμογών, την καταγραφή και μελέτη του κινησιολογικού μοτίβου τριών ομάδων ζώων (υγειών, με χωλότητα σε αρχικό στάδιο και με χωλότητα σε προχωρημένο στάδιο) και της διατροφής τους, παράμετροι που επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη χωλότητα, την προσαρμογή του συστήματος και τέλος την επικύρωση του συστήματος σε μια τέταρτη ομάδα τυχαίου δείγματος ζώων.
M16ΣΥΝ2-00034 CLARITY, Τίτλος: «Σύστημα αναγνώρισης της χωλότητας σε μονάδες εκτροφής βοοειδών». Στόχος της δράσης είναι η καθιέρωση αρχικά στα Ελληνικά κτηνοτροφικά δεδομένα ενός νέου συστήματος ανίχνευσης της χωλότητας, σε πρώιμο στάδιο, με βάση τις παραμέτρους κίνησης των ζώων, προκειμένου να αποφευχθούν οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω απώλειας παραγωγής για τις κτηνοτροφικές μονάδες.
M16ΣΥΝ2-00035 ProbShield, Τίτλος: «Η χρήση του προβιοτικού Leuconostocmesenteroides για την πρόληψη της μαστίτιδας των αγελάδων και του διαρροϊκού συνδρόμου των νεογέννητων μόσχων». Στόχος της πιλοτικής εφαρμογής είναι η επικύρωση της χρήσης του Leuconostoc mesenτeroides ως προβιοτικού για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δύο αυτών νοσημάτων και η καταγραφή των ευεργετικών του επιδράσεων μέσω συγκεκριμένου ερευνητικού πρωτοκόλλου και πιλοτικής εφαρμογής τους σε δύο διαφορετικές ομάδες ζώων για κάθε κατηγορία (νεογέννητοι μόσχοι, γαλακτοπαραγωγές αγελάδες).
M16ΣΥΝ2-00037 EggWhitePlus, Τίτλος: «Παραγωγή λειτουργικού τροφήμου βασισμένο σε ασπράδι αυγού». Στόχος είναι η παραγωγή λειτουργικών τροφίμων προστιθέμενης αξίας με βάση το ασπράδι του αυγού. Το υγρό ασπράδι θα εμπλουτιστεί με μια σειρά φυσικών αντι-οξειδωτικών, φυτοστερολών και ωμέγα-3, ή σε συνδυασμό αυτών, με στόχο την παραγωγή λειτουργικού ροφήματος ή/και επιδορπίου.
M16ΣΥΝ2-00050 LUPINFEED–CM, Τίτλος: «Αντικατάσταση της σόγιας με λούπινο στο σιτηρέσιο αγελάδων γαλακτοπαραγωγής». Για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, ποσότητα ιδιοπαραγόμενου λούπινου θα υποστεί θερμική επεξεργασία σε ειδικό μηχάνημα, το οποίο προκαλεί θερμική μετουσίωση των αναστολέων των πρωτεασών, βελτιώνοντας τη θρεπτική αξία των σπερμάτων του, τα οποία γίνονται ιδιαίτερα εύπεπτα.
M16ΣΥΝ2-00051 LUPINFEED–WM, Τίτλος: «Αντικατάσταση της σόγιας με λούπινο στο σιτηρέσιο αγελάδων γαλακτοπαραγωγής». Σκοπός του έργου είναι η αντικατάσταση του εισαγόμενου γενετικά τροποποιημένου σογιάλευρου με εγχώριο μη γενετικά τροποποιημένο λούπινο στα σιτηρέσια των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων βιολογικής εκτροφής, με στόχο την υγεία των εκτρεφόμενων μηρυκαστικών, ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης τους.
M16ΣΥΝ2-00053 PARARES, Τίτλος: «Δημιουργία προβάτων γενετικώς ανθεκτικά έναντι των παρασιτώσεων». Η μείωση του παρασιτικού φορτίου είναι ουσιώδους σημασίας για την υγεία και την παραγωγικότητα των προβάτων, ιδιαίτερα όταν πραγματοποιείται στις ενδεδειγμένες περιόδους (περίοδος οχειών και ξηρά περίοδο). Εν τούτοις, σε αυτές τις περιόδους, ο λανθασμένος τρόπος χορήγησης των αντιπαρασιτικών φαρμάκων ενέχει κινδύνους τόσο για τα ίδια τα ζώα (έντονη καταπόνηση) επιδρώντας στην ευζωία τους όσο και για την υποκείμενη παραγωγή (πτώση του γάλατος).
M16ΣΥΝ2-00058 COWEL, Τίτλος: «Ευζωία των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στην εκτροφή: Διασφαλίζοντας την ποιότητα ‘στην πηγή’». Το COWEL, που έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση του επιπέδου ευζωίας των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, παρέχει την ευκαιρία, στους Έλληνες αγελαδοτρόφους να παράγουν ένα προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία και ανάλογη αύξηση της οικονομικότητας των εκτροφών και στους Έλληνες καταναλωτές να επιλέγουν γάλα πιστοποιημένο για την καλή μεταχείριση των ζώων της εκμετάλλευσης προέλευσης.
M16ΣΥΝ2-00077 Colostrum, Τίτλος: «Προϊόν γιαούρτης από λυοφυλιωμένο πρωτόγαλα». Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η ανάπτυξη ζυμούμενων γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως γιαούρτι , ή/και ρόφημα γάλακτος) ενισχυμένων με τις ευεργετικές ιδιότητες του πρωτογάλακτος. Ελληνικά παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής, δύναται να αναβαθμιστούν ως προς τη θρεπτική αξία, διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας», του Προγράμματος ‘Κεντρική Μακεδονία’ 2021-2027.
ΚΜΡ6-0067147 – EΝVITOOL, Τίτλος: «Ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για περιβαλλοντική και οικονομική αποτίμηση επιπτώσεων συστημάτων παραγωγής βιο-ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία για βιώσιμη και ανταγωνιστική διαχείριση από επιχειρήσεις της αγροτοκτηνοτροφικής αλυσίδας». Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία μίας δυναμικής αρθρωτής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (EnviTool) παροχής συνεχούς πληροφορίας που θα ενσωματώνει πρωτοκόλλα αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να υποδεικνύει αδυναμίες στην παραγωγική αλυσίδα, εκπομπές αέριων ρύπων και οικονομικές παρεκκλίσεις στον πρωτογενή τομέα.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.