Εκτός λίστας των υπό επιτήρηση εθνικών οργανισμών αντι-ντόπινγκ βρίσκεται πλέον ο ΕΟΚΑΝ, όπως ανακοίνωσε ο WADA. Μετά τη ρύθμιση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων που υπήρχαν, ο νεοσύστατος Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ κρίθηκε ότι πληροί πλέον όλες τις προϋποθέσεις του διεθνούς οργανισμού, και μάλιστα ταχύτερα από τη διορία που του είχε δοθεί (μέσα Ιανουαρίου). Μαζί με την Ελλάδα, εκτός λίστας επιτήρησης βγήκαν η Ολλανδία και η Λετονία, ενώ παραμένουν χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ρουμανία.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, και με την αρωγή της Πολιτείας και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος μερίμνησε για την κύρωση από τη Βουλή του Παγκόσμιου Κώδικα του WADA, ο ΕΟΚΑΝ κατάφερε να τακτοποιήσει όλες τις παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού, οι οποίες είχαν συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια. Πιο αναλυτικά:
– Σε θέματα γενικού περιεχομένου, ορίστηκε η διοικητική δομή, οι αρμοδιότητες και η ανεξαρτησία της εκτελεστικής ομάδας από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ανέλαβε νέος Διοικητής και Εκτελεστικός Διευθυντής.
– Λειτούργησε βάσει των διεθνών προδιαγραφών το τμήμα αντί-ντόπινγκ του ΕΟΚΑΝ, το σύστημα ADAMS (σύστημα εντοπισμού των αθλητών) και ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές προς τους δειγματολήπτες.
– Ο WADA ενέκρινε τον προγραμματισμό των ελέγχων, με βάση το σωστό μοντέλο (Risk Assesment and Distribution Plan), από το οποίο προκύπτει η λίστα ελεγχομένων αθλητών (RTP). Εκπονήθηκε πρόγραμμα για Βιολογικό Διαβατήριο Αθλητών (ABP), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του αντι-ντόπινγκ στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε από την αρχή αρμόδιο τμήμα Ερευνών (Intelligence and Investigation), το οποίο και ασχολείται αποκλειστικά με το κομμάτι της συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.
– Ο ΕΟΚΑΝ. άλλαξε το πρωτόκολλο της διαχείρισης αποτελεσμάτων, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο πλέον με τον διεθνή Κώδικα σε όλα τα επίπεδα (παραβάσεις whereabouts, πρακτικές ενημέρωσης εμπλεκομένων προσώπων και φορέων).
– Σε θέματα TUE (εξαίρεση θεραπευτικής χρήσης), έγινε ξεκάθαρη η διαδικασία και η αρμόδια επιτροπή υπέγραψε έγγραφα εμπιστευτικότητας.
– Σε θέματα εκπαίδευσης, ο Οργανισμός ολοκλήρωσε τα απαραίτητα σεμινάρια αθλητών και προπονητών και έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιμόρφωσης αθλητών, τιμωρημένων αθλητών, προπονητών, δειγματοληπτών, αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε ευρύτερο επίπεδο (δημοσιογράφοι, μαθητές, γονείς).
– Σύστησε αρμόδιο τμήμα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή προώθηση και τον έλεγχο των πληροφοριών και του υλικού από και προς τον Οργανισμό, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά συστήματα.
– Επιπλέον αναμορφώθηκε η επίσημη ιστοσελίδα (www.eokan.gr) και βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, ο ΕΟΚΑΝ απέκτησε πλήρη αυτονομία και οικονομική ανεξαρτησία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του WADA.
Συνολικά, υπήρχαν 48 ανοικτά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, 21 τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως κρίσιμα και άλλα 27 τα οποία θεωρούνταν υψηλής προτεραιότητας. Σε όλα ο ΕΟΚΑΝ ανταποκρίθηκε με επιτυχία, με τη συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού με τον διεθνή Κώδικα να φθάνει πλέον στο 100%.
«Ο WADA αναγνώρισε τις προσπάθειές μας τους τελευταίους μήνες. Αυτή η απόφαση βγάζει ένα βάρος από τους ώμους μας και παράλληλα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, κάνοντας κι άλλα βήματα προόδου τους επόμενους μήνες. Να φέρουμε τον ΕΟΚΑΝ πιο κοντά στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους αθλητές μας, ως ένα φορέα που θα είναι πολύπλευρα αρωγός στις προσπάθειές τους, αλλά και πιο κοντά στην κοινωνία, ώστε οι επόμενες γενιές να μείνουν μακριά από το ντόπινγκ και τις βλαβερές για τον οργανισμό επιπτώσεις του. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου, προς την Πολιτεία και ειδικά τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος στήριξε την ανεξαρτησία του ΕΟΚΑΝ σε ουσιαστικό επίπεδο και έκανε όλες τις απαραίτητες νομοθετικά ενέργειες για τη συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού με τον WADA, καθώς και τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΚΑΝ, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στη σύσταση του Οργανισμού και κατά τη θητεία του, τέθηκαν οι βάσεις ώστε να φθάσει ο Οργανισμός εδώ που είναι σήμερα», τόνισε ο διοικητής του Οργανισμού, Δρ. Γρηγόρης Λέων.
«Ο δρόμος επιστροφής της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα αντι-ντόπινγκ, εκεί που της αρμόζει, διανύθηκε τάχιστα. Με πολιτική αποφασιστικότητα η Ελλάδα βγήκε οριστικά από τη λίστα επιτήρησης Εθνικών Οργανισμών, όπως ανακοίνωσε ο WADA. Μπράβο σε ΕΟΚΑΝ», σχολίασε την ευχάριστη εξέλιξη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ανάρτησή του στο twitter.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.