Για το νομοσχέδιο μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών τοποθετήθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είκοσι πέντε (25) μήνες μετά την κούφια εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, δεν έχει ακόμη κανένα σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές. Δεν πρόκειται για κανένα στρατηγικό ή και αναπτυξιακό σχέδιο που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο των λιγνιτικών περιοχών, κάτι που αποδεικνύει και το ότι κανένας βουλευτής της ΝΔ από λιγνιτική περιοχή δεν εισηγείται το σημερινό νομοσχέδιο. Κανένα σχέδιο για δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά ήδη 3.500 άνεργοι στη Δυτική Μακεδονία και απώλεια απασχόλησης και αγωνία για την έλλειψη απαντήσεων για την επόμενη μέρα και στη Μεγαλόπολη» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του.
Πρόσθεσε πως πέρα από την αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκης για τους χιλιάδες ανέργους στις λιγνιτικές περιοχές, η χώρα μας υποφέρει και από το έλλειμμα προγραμματισμού και επάρκειας του ενεργειακού μας συστήματος που φαίνεται τελικά ότι θα μας οδηγήσει σε ενεργοποίηση λιγνιτικών μονάδων τους επόμενους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανέχεται την αισχροκέρδεια αλλά και «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην αγορά ηλεκτρισμού με άδικα και αδικαιολόγητα κέρδη εις βάρος των καταναλωτών. Το μόνο πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα στο σχέδιο της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με μονάδες ορυκτού, φυσικού αερίου και όχι με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συνεπώς δεν πρόκειται για απανθρακοποίηση, καθώς και τόνισε ότι το σχέδιο αυτό πληρώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία και οικονομία με την Ελλάδα να στέφεται πρωταθλήτρια ακρίβειας στο ρεύμα στην Ευρώπη.
Σημείωσε ακόμη, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου η Ελλάδα δεν διεκδίκησε δωρεάν δικαιώματα ρύπων το 2013-2014, ενώ, το ίδιο διάστημα, ελήφθη η απόφαση κατασκευής της μονάδας Πτολεμαΐδα V, μίας επένδυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όπου ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση δεν ξέρει πότε και με ποιο καύσιμο θα εντάξει στο σύστημα. «Ως αντιστάθμισμα της απώλειας αυτής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε και κέρδισε η Ελλάδα να λάβει 25 εκατ. δικαιώματα εκπομπών που σήμερα ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ για ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών, υβριδικά έργα και έργα ΑΠΕ κτλ, όπου η ΝΔ δεν έχει αξιοποιήσει εδώ και δυόμιση χρόνια, δεδομένου που εμείς σας θυμίσαμε με ερώτηση στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη στον προγραμματισμό και στις συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της μετάβασης της Ελλάδας σε καθαρές μορφές ενέργειας, στην απεξάρτηση δηλαδή της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Στην κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων το 2016, στην ψήφιση του πρώτου νόμου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή το 2016, στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για πρώτη φορά, στη θέσπιση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την στήριξη των έργων ΑΠΕ, στη θέσπιση του νόμου για τις Ενεργειακές Κοινότητες, στη σύσταση Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης το οποίο παρέλαβε η κυβέρνηση ΝΔ με εξήντα (60) εκατ. ευρώ το 2019 -μαζί με ΚΥΑ δημοσιευμένη σε ΦΕΚ για τα κριτήρια χρηματοδότησης επενδύσεων και τους κλάδους προτεραιότητας – που έμειναν παγωμένα για δύο (2) έτη. Υπενθύμισε τέλος ότι, τον Ιούνιο του 2019, ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύτηκε υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας σε Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε..
Σχολίασε τέλος την πρόσφατη δήλωση των Υπουργών Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου για το παρόν νομοσχέδιο ότι η Ευρώπη μάς παρακολουθεί ως υπόδειγμα: «Φυσικά και μας παρακολουθεί, αλλά με κομμένη την ανάσα, γιατί η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των λιγνιτικών περιοχών, στην ακρίβεια στο ρεύμα και πρωταθλήτρια στην ανεπάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος. Γιατί το μόνο στο οποίο πέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η εκχώρηση όλων των ενεργειακών φορέων μόλις σε δύο (2) χρόνια. Εκχώρηση του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), του 100% του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), εκχώρηση της πλειοψηφίας του δημοσίου στη ΔΕΗ σε ιδιώτες, καθώς και εκχώρηση της πλειοψηφίας του δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων στον ιδιώτη μέτοχο, αλλά τακτοποίηση «γαλάζιων παιδιών» παντού, αυτό κάνετε δυστυχώς και στο παρόν νομοσχέδιο με την Μετάβαση Α.Ε. και το κόστος αυτών των επιλογών πληρώνει η ελληνική κοινωνία».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.