
Σε σεμινάριο στη Γαλλία με θέμα «Οι Προκλήσεις για την Ασφάλεια Θαλάσσιων Περιοχών για την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμμετείχε ως ομιλητής ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από την Κυπριακή Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Άμυνας (IHEDN), υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC), και πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Σχολής Άμυνας της Γαλλίας. Στο τριήμερο σεμινάριο συμμετείχαν αξιωματούχοι και ανώτατοι στρατιωτικοί από διάφορα κράτη και υπηρεσίες της ΕΕ.
Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρίδης αφού συνεχάρη αρχικά τους διοργανωτές με ονομαστική αναφορά στον Κύπριο Σμήναρχο Συμεών Ζαμπά και τους συνεργάτες του για την αφοσίωση τους στην κοινή άμυνα της ΕΕ, αναφέρθηκε στο πολιτικό περιβάλλον μετά την πρόσφατη υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της «Ευρωπαϊκής Άμυνας: 2030», όπου αναδεικνύεται η ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας, που περιλαμβάνει και τη θαλάσσια ασφάλεια που αφορά ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ. Όπως εξήγησε, το 80% του διεθνούς εμπορίου πραγματοποιείται δια θαλάσσης, τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ενέργειας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αφορούν θαλάσσιες περιοχές, ενώ το 99% της ροής δεδομένων μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Στη συνέχεια, εξήγησε τους κανόνες που προκύπτουν κυρίως από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία συνυπογράφουν 169 κράτη, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε την ανάγκη για κοινούς μηχανισμούς και αποστολές με σκοπό την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από απειλές. Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στη θέση του Ευρωπ. Κοινοβουλίου, που αξιολογεί ως εξίσου σημαντική προτεραιότητα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τις αξίες της ΕΕ, μαζί με κοινά συμφέροντα στην αναζήτηση εταίρων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε στην περίπτωση της Αιγύπτου «που δεν υπονομεύει ζωτικά μας συμφέροντα σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία κατέχει έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο κι ακολουθεί δική της νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική ενάντια στην ΕΕ». Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σημασία της Μεσογείου για την ΕΕ, με Επίτροπο Μεσογείου για πρώτη φορά, ανέδειξε την συνεργασία του με Ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές ομάδες και κράτη, οι οποίοι συμμερίζονται τον ειδικό ρόλο της Κύπρου στη διαχείριση κρίσεων στην περιοχή.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, οι οποίες αφορούσαν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς και τον ρόλο της Τουρκίας.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ
