Ειδικός Καρδιολόγος αλλά και πολιτευτής της Ν.Δ. για την Α’ Θεσσαλονίκης, ο Διαμαντής Γκολιδάκης μιλάει στο SPEAKNEWS και στον Περικλή Βλάχο για την εξέλιξη της πανδημίας, σχολιάζει τα μέτρα της κυβέρνησης, προβληματίζεται για την στάση μέρους του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, και στέκεται ιδιαίτερα στην αξία της προσφοράς, είτε με την ιδιότητά του ως γιατρός, είτε μέσα από την ανάμιξή του με την πολιτική.
Διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με πολλά κρούσματα και θανάτους, σε όλη την Ευρώπη, ενώ ήδη κάποιες χώρες προχώρησαν σε νέα lockdown. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα υπάρξει ξανά οριζόντιο κλείσιμο, και αυστηροποιεί τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Κρίνετε ότι είναι αρκετό;
Όντως αντιμετωπίζουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η κάθε χώρα λαμβάνει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα προκειμένου να περιορίσει τη μετάδοση του ιού. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις με μέτρα που σκοπό έχουν αφενός να μειωθούν τα κρούσματα και αφετέρου να «ανασάνει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την, δίχως προηγούμενο, πίεση που υφίσταται. Βεβαίως, πρέπει να τονίσουμε ότι και σε αυτό το κύμα κύριο όπλο παραμένει το εμβόλιο. Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει αποσυμφόρηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μην ξεχνάμε ότι εντατική δεν χρειάζονται μόνο οι ασθενείς που πάσχουν από Covid – 19, αλλά δεκάδες άλλοι συνάνθρωποί μας. Οι εμβολιασμένοι, ακόμη και αν νοσήσουν, είναι μικρό το ποσοστό που θα χρειαστούν ΜΕΘ, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους. Δηλαδή, ο εμβολιασμός εκτός από προσωπικό και ιατρικό θέμα, είναι και βαθύτατα κοινωνικό.
Πως σχολιάζετε όλη την αντιπαράθεση σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς και τις αντιδράσεις που εκφράζονται;
Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί τόσο περισσότερο θα «κερδίζουμε» τη ζωή μας πίσω. Το μέτρο της κυβέρνησης εκφράζει το αποτέλεσμα ενός δύσκολου διλήμματος, το οποίο όμως αφορά την προστασία του πλέον ευαίσθητου μέρους των ασθενών, αυτών που καταλήγουν να περιθάλπονται από τις μονάδες υγείας. Ο μεγάλος κίνδυνος αφορά τους ανεμβολιάστους. Οπότε, η Κυβέρνηση στάθμισε τα οφέλη και έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση. Οι υγειονομικοί είμαστε στην πρώτη γραμμή αμύνης κατά του Κορωνιού. Πώς θα πολεμήσουμε αποτελεσματικά τον ιό αν εμείς δεν είμαστε πλήρως ετοιμοπόλεμοι, φορώντας την «πανοπλία» μας, δηλαδή το εμβόλιο.
Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, δεν έπιασε μέχρι στιγμής τα επιθυμητά ποσοστά. Υπάρχει πιστεύετε πιθανότητα να «πιάσουμε» τα επιθυμητά ποσοστά στους εμβολιασμούς; Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να πειστούν οι μέχρι τώρα ανεμβολίαστοι;
Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι θα πιάσουμε το πολυπόθητο ποσοστό. Νομίζω ότι κάθε μέρα που περνάει κάποιοι συμπολίτες μας που είχαν προβληματισμούς, πείθονται να εμβολιστούν. Πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση εμβολιασμού-τείχους ανοσίας, είναι το κοινό χρονικό πεδίο εμβολιασμού. Κάποιοι άλλοι θα το κάνουν γιατί ενδεχομένως τους κούρασαν τα ράπιντ, κάποιοι άλλοι θα το κάνουν γιατί δυσκολεύονται να μπουν στους κλειστούς χώρους και κάποιοι για να μην πληρώσουν τα εκατό ευρώ. Στο θέμα της πειθούς πιστεύω ότι η Κυβέρνηση κινείται σωστά, δίνοντας κίνητρα. Δυστυχώς, με το θέμα του εμβολιασμού, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι όλα είναι θέμα Παιδείας. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά είναι η αλήθεια. Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία το αποκαλύπτει.
Πέρα από την πανδημία, πείτε μας με την ιδιότητά σας ως καρδιολόγος, ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις καρδιακές παθήσεις; Προσέχουν οι Έλληνες; Ασχολούνται με την πρόληψη; Τους εξυπηρετεί το σύστημα υγείας σε αυτό το επίπεδο;
Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που θα θέλαμε. Πλέον, ο κόσμος προσέχει περισσότερο όσον αφορά τη υγεία του. Υπάρχει μια παγκόσμια στροφή ενός μέρος του πληθυσμού (μειοψηφίας), στον υγιή τρόπο ζωής. Βλέπουμε ανθρώπους να αθλούνται, να ψάχνουν υγιεινές τροφές, να καταργούν τη ζάχαρη από τη διατροφή τους, να κόβουν το κάπνισμα κλπ. Ακόμα και αυτοί όμως δεν θα πάνε με ευκολία στο γιατρό για ένα τσεκ-απ, για μια προληπτική εξέταση. Μπορεί να αλλάζουν τρόπο ζωής, αλλά δεν σκέφτονται ότι θα πρέπει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να κάνουν προληπτικούς ελέγχους. Κατά καιρούς γίνονται καμπάνιες ενημέρωσης από την Πολιτεία για τη σπουδαιότητα της πρόληψης και θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, διότι συχνά, η στεφανιαία νόσος έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός δολοφόνος. Αν οι προληπτικές εξετάσεις μπουν στις συνήθειες του μέσου Έλληνα, τότε πραγματικά θα προλάβουμε πάρα πολλές άσχημες εξελίξεις και πιστέψτε με, δεν υπερβάλλω καθόλου.
Το ΕΣΥ αποτελεί διαχρονικά πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, και ιδίως με την πανδημία η συζήτηση έχει φουντώσει για την επάρκεια της πρωτοβάθμιας φροντίδας, του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών κλπ. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην βελτίωσή του;
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι η πλέον σημαντική και η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει, όχι μόνο να την ενισχύσει, αλλά να «χτίσει» πάνω της μια νέα φιλοσοφία, που θα αλλάξει το ΕΣΥ, όπως το ξέραμε. Σχετικά με τις υποδομές γίνονται σημαντικές κινήσεις. Ήδη στη Θεσσαλονίκη γίνονται δύο νέα νοσοκομεία. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο κύριος παράγοντας που στηρίζεται το ΕΣΥ. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας είναι οι «μικροί ήρωες» της καθημερινότητας. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές επέλεξαν να μεταβούν στο εξωτερικό και να εργαστούν εκεί. Η Κυβέρνηση δίνει κάποια κίνητρα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μη φύγουν, αλλά να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχουν και κίνητρα επιστροφής αυτών που έχουν ήδη φύγει. Η μείωση του brain drain είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης και ήδη υπάρχουν κάποια θετικά αποτελέσματα, ώστε να επιτύχουμε το λεγόμενο brain gain.
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στον πολιτικό στίβο; Ποιο είναι το πολιτικό σας όραμα;
Είναι ακριβώς το ίδιο που με ώθησε στην Ιατρική: Η έννοια της προσφοράς. Πάντοτε είχα μέσα μου, λόγω της οικογένειάς μου, πολύ ψηλά την αλληλεγγύη και την προσφορά στο συνάνθρωπο. Για αυτό έγινα γιατρός, για να βοηθάω αυτούς που το έχουν ανάγκη. Μπορεί να ακούγεται μελοδραματικό, αλλά είναι η αλήθεια. Νιώθω τεράστια ικανοποίηση όταν γίνομαι χρήσιμος και μπορώ να προσφέρω. Η πολιτική έρχεται να συμπληρώσει αυτό που ξεκίνησα με την Ιατρική. Μόνο μέσω της πολιτικής μπορείς να προσφέρεις στους συμπολίτες μου σε πολλούς, διαφορετικούς μεταξύ τους, τομείς. Ασχολούμαι με πολλά θέματα ως πολιτικός και πραγματικά προσπαθώ να βρίσκω λύσεις. Φυσικά, το να λύσεις προβλήματα των συμπολιτών σου γίνεται πιο εύκολο, όταν είσαι εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου. Ως βουλευτής, αν πραγματικά νοιάζεσαι και το θέλεις, μπορείς να συμβάλλεις στην επίλυση ουσιαστικών ζητημάτων. Ας κάνουμε και την πολιτική λειτούργημα!
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.