Ιαπωνικά για σπουδαίες επαγγελματικές ευκαιρίες!

Γράφει η Μαριάννα Λαζάρου

Μαθαίνοντας Ιαπωνικά την γλώσσα της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των …anime

Η Ιαπωνία είναι μία χώρα ταυτισμένη με την καινοτομία, τον πλούσιο πολιτισμό και τις σπάνιες φυσικές ομορφιές. Ταυτόχρονα, όμως, τα Ιαπωνικά κερδίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς τα anime έχουν διαδώσει παντού τη γλώσσα. Η Tomomi Anekawa διδάσκει την Ιαπωνική γλώσσα στο SPEAK εδώ και δέκα χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το 2004, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Θεωρεί πως η απόφασή της να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη διδασκαλία της μητρικής της γλώσσας σε έλληνες σπουδαστές είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει. Παρατηρώντας τους μαθητές της να εξελίσσονται σταδιακά και να έχουν πάθος για την Ιαπωνική γλώσσα και τον πολιτισμό, νιώθει ενθουσιασμό και ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία να συνεχίσει να βοηθά και να καθοδηγεί τους μαθητές της στο ταξίδι της εκμάθησης!

Σύμφωνα με την ίδια, τα Ιαπωνικά είναι μία γλώσσα που στην Ελλάδα θεωρείται περισσότερο χόμπυ. Ας δούμε τι είπε στη Μαριάννα Λαζάρου και τη SPEAKNEWS.

Ποια οφέλη αποκομίζουν όσοι ασχολούνται συστηματικά με την Ιαπωνική Γλώσσα;

Κατανοούν καλύτερα την Ιαπωνική κουλτούρα, αλλά αντιλαμβάνονται βαθύτερα και την Ελληνική γλώσσα και νοοτροπία. Μέσα από την Ιαπωνική γλώσσα κατανοούμε εύκολα ότι είναι επιβεβλημένη η ευγένεια προς τα γηραιότερα πρόσωπα, αλλά και πόσο σημαντική είναι η ταπεινότητα και ο σεβασμός σε μία επαγγελματική συνάντηση. Στην Ιαπωνία επιβιώνουν κάποιοι παραδοσιακοί κοινωνικοί κανόνες συμπεριφοράς, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται από όλους και εκφράζονται μέσα από την Ιαπωνική γλώσσα. Παράλληλα, εάν παρακολουθούμε anime, σύντομα θα είμαστε σε θέση να μην εξαρτόμαστε από τους υπότιτλους για να τα καταλάβουμε. Επίσης, τα Ιαπωνικά διαφέρουν πάρα πολύ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές γλώσσες, επομένως ερχόμαστε σε επαφή με εντελώς νέες μεθόδους προσέγγισης μιας γλώσσας- γεγονός που μας οδηγεί να εμβαθύνουμε και να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο και την ίδια την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Μπορούμε να εργαστούμε, να σπουδάσουμε και να ταξιδέψουμε στην Ιαπωνία;

Αν σκοπεύουμε να μετακινηθούμε στη χώρα μόνο με τη γνώση των Αγγλικών, τότε ίσως αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις καθημερινές μας συζητήσεις- ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις και όχι σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Τόκιο, η Οσάκα και το Κιότο. Γνωρίζοντας Ιαπωνικά, θα είναι πολύ ευκολότερο να σπουδάσουμε και να εργαστούμε στη χώρα, αλλά και για να χτίσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους ντόπιους.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να ξεκινήσει κανείς την εκμάθηση μιας γλώσσας όπως η Ιαπωνική!

Η Tomomi έχει συνειδητοποιήσει μέσα από τη διαδρομή της ότι τα Ιαπωνικά έχουν υπάρξει για πολλούς “ένα όνειρο”, μία γλώσσα που πάντα ήθελαν να μάθουν, για να έρθουν πιο κοντά με την αγαπημένη τους χώρα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μην αφήνουμε ανεκπλήρωτα τα όνειρά μας, αλλά να επιδιώκουμε αυτό που τόσο καιρό ήταν στη λίστα μας! Δε θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι η γνώση των Ιαπωνικών είναι μία πολύ σημαντική δεξιότητα στις ημέρες μας, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες ομιλητές Ιαπωνικών. Η Τomomi είναι βέβαιη ότι οι μαθητές της θα έχουν σπουδαίες επαγγελματικές ευκαιρίες στο μέλλον, γνωρίζοντας μία τόσο ξεχωριστή γλώσσα και είναι πολύ περήφανη γι’ αυτούς!

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να μάθει κανείς Ιαπωνικά και πόσο γρήγορα μπορεί να αποκτήσει ένα καλό επίπεδο χρήσης της γλώσσας;

Η Tomomi εξηγεί ότι ιδιαίτερα οι Έλληνες, μπορούν να μάθουν εύκολα τα Ιαπωνικά, κυρίως λόγω της προφοράς! Κάθε φορά εντυπωσιάζεται από το πόσο καλά αναπαράγουν οι μαθητές της τους ήχους της γλώσσας. Το ίδιο ισχύει και για τη γραμματική. Οι περισσότεροι κατανοούν σχετικά γρήγορα τα γραμματικά φαινόμενα, καθώς συγκριτικά με την πολυπλοκότητα της ελληνικής γραμματικής, η Ιαπωνική είναι πολύ ευκολότερη.

Το πιο απαιτητικό κομμάτι είναι αναμφίβολα το σύστημα της γραφής. Στα Ιαπωνικά χρησιμοποιούνται τρία διαφορετικά “αλφάβητα”, ακόμα και σε μία πρόταση. Ονομάζονται Hiragana, Katakana και Kanji. Τα δύο πρώτα έχουν μαζί 92 χαρακτήρες, ενώ τα Kanji είναι εικονογράμματα με προέλευση από τα Κινέζικα και συνολικά είναι 2.136. Η Tomomi ενθαρρύνει τους μαθητές της να έχουν καθημερινή επαφή με τα Kanji, γιατί αυτά έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία. Όσον αφορά το χρόνο που απαιτείται για να εξοικειωθούμε σε έναν ικανοποιητικό βαθμό με τη γλώσσα, αυτός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, εάν είμαστε οπαδοί των anime και διαβάζουμε Ιαπωνικά κόμικς, είναι λογικό ότι θα αναπτύξουμε γρηγορότερα την ακουστική και την αναγνωστική ικανότητα, αντίστοιχα. Η ίδια φροντίζει να καθοδηγεί και να προτείνει στους σπουδαστές της το κατάλληλο υλικό, ώστε να διατηρούν πάντα το κίνητρο να βελτιώνονται!

Πληροφορίες-Εγγραφές

SPEAKLANGUAGES

Τσιμισκή 80, Θεσσαλονίκη

Τ: 2310225717

Προηγούμενο άρθροΣπουδές στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΓιάννης Κανίογλου

Μεταμορφώνει ζωγραφικά σχολικές αίθουσες και κοινόχρηστους χώρους μεταφέροντας μηνύματα και συναισθήματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ