Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Με το βλέμμα στο μέλλον και με το εξαιρετικό υπόβαθρο που διαθέτουμε, μπορούμε να πετύχουμε πολλά»!

Το SPEAK συνομιλεί με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα

Τουρισμός, προηγμένη τεχνολογία, επιχειρηματικότητα και έμφαση στην «πραγματική πραγματικότητα». Μιλήσαμε με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Κωνσταντίνο Ζέρβα, σχετικά με τις προοπτικές και τα πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσει η πόλη μας, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Κύριε δήμαρχε, είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που θα κάνετε ως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Τι σχεδιάζεται για την εορταστική περίοδο;

Από την ημέρα που εκλέχθηκα και όχι από την ημέρα που ανέλαβα, βασικός μου στόχος ήταν η Θεσσαλονίκη να αλλάξει κατηγορία, να θέσω τα θεμέλια ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει Χριστουγεννιάτικος προορισμός. Οι επισκέπτες και οι Θεσσαλονικείς, περιμένουν να δουν μια όμορφη και γιορτινή πόλη. Με αισθητική, σωστή οργάνωση και φυσικά πολλές δραστηριότητες. Φέτος θέσαμε ως στόχο την αναβάθμιση της πλατείας Δικαστηρίων. Γι’ αυτό η Χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι πάνω από την Εγνατία. Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος θα μπορεί να περπατά στον στολισμένο άξονα της Αριστοτέλους, από την πλατεία Αριστοτέλους έως και την πλατεία Δικαστηρίων, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως αυτή η προσπάθεια μας έπεισε τα επιμελητήρια, τους επιχειρηματίες και όλους τους φορείς που στήριξαν τον σχεδιασμό μας ο οποίος θα δώσει ευρωπαϊκό αέρα στη Θεσσαλονίκη αλλά θα στηρίξει και την αγορά.

Ως νέος δήμαρχος της πόλης ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι σας για τη Θεσσαλονίκη και πώς σκοπεύετε να τους επιτύχετε;

Η Καθαριότητα, η ευταξία στην πόλη και η τήρηση των κανόνων παντού και πάντα. Η ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη και η επιτάχυνση τους. Φυσικά δεν μπορεί να λείπει η πίεση στους αρμόδιους από πλευράς του δημάρχου για την αποκατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών. Επιπλέον, με ενδιαφέρει να συμβάλλω στην αναπτυξιακή τροχιά της πόλης, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ψηφιακή μετάβαση του δήμου, η μετατροπή της πόλης σε smartcity καθώς και το πέρασμα σε μία κυκλική οικονομία με βιωσιμότητα και αειφορία. Μπορεί να είναι φιλόδοξοι οι στόχοι μου αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την πόλη είναι η αύξηση της εξωστρέφειας της και του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της. Πώς μπορούν όλα τα μέρη πολίτες, δημόσιοι φορείς και ιδιώτες να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά που αν αξιοποιηθούν μπορούν να μεταβάλλουν το οικονομικό κλίμα, την εξωστρέφεια και το αποτύπωμα της πόλης. Με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή. Η προσέλκυση επενδύσεων αλλά και η ανάδειξή της πόλης σε τουριστικό προορισμό αξιώσεων, αποτελούν βασικό πυρήνα και στόχο μου. Φυσικά η διαμόρφωση ενός ευρύτερου πλαισίου συνεργειών με τα ανώτατα ιδρύματα με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας αλλά και η εφαρμογή πολιτικών κυκλικής οικονομίας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν επιλογές που πρέπει να υλοποιηθούν.

Όσο αφορά το θέμα του τουρισμού, στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τουρίστες με υψηλό οικονομικό προφίλ  και παράλληλα να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Οι διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη είναι κάτω από αυτές της πόλης του Ναυπλίου. Οι επισκέπτες της Χαλκιδικής δεν περνάν ούτε για βόλτα από την πόλη μας. Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε και εδώ. Όλα αυτά φυσικά με σωστή οργάνωση και κυρίως σωστή συνεργασία με όσους έχουν εμπλοκή, ιδιώτες και δημόσιους φορείς.

Ποιό θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης έναντι άλλων ευρωπαϊκών πόλεων ανάλογου μεγέθους ώστε να την επιλέξει κανείς ως προορισμό (τουριστικό συνεδριακό κλπ)

Έχουμε όλα τα εφόδια για να γίνουμε προορισμός και πόλος έλξης σε πολλούς τομείς. Απαιτείται συστηματική δουλειά και ανάδειξη των όσων μπορούμε να προσφέρουμε ως πόλη. Διαθέτουμε αδιάκοπη ιστορία αιώνων και τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε λίγα χρόνια θα αλλάξουν την φυσιογνωμία και τη λειτουργικότητα της πόλης. Η ανάπτυξη του λιμένα και η διεύρυνση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, οι αυξανόμενες επενδύσεις σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες, το θρησκευτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η πόλη, η πληθώρα γαστρονομικών επιλογών, αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα τα οποία με σωστή στρατηγική marketing και city branding θα ενισχύσουν την ταυτότητα μας. Σχεδιάζουμε την ανάδειξη όλων αυτών ώστε τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη να λάβει την θέση που της αξίζει ως προορισμός ποιοτικών πολλαπλών επιλογών.

Αν και πρόκειται για ένα θέμα που εξαρτάται λιγότερο από την τοπική αυτοδιοίκηση, η εκπαίδευση είναι ένας τομέας κρίσιμος και καθοριστικός για την πορεία ενός λαού. Αν μπορούσατε να χαράξετε τη δική σας εκπαιδευτική πολιτική ποιοι θα ήταν οι κύριοι πυλώνες της;

Η εκπαίδευση αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της κοινωνίας. Διαμορφώνει τις νέες γενιές, τις εξειδικεύει και τις προετοιμάζει για την αγορά εργασίας. Θεωρώ πως είναι δικό μας καθήκον να διαμορφώσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει. Είναι μεγάλη πρόκληση για όλους μας να προσαρμόσουμε την εκπαίδευση στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε σε δομικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Απαιτείται σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, συνεργασία των σχολών με επιχειρήσεις, στήριξη και καλλιέργεια της νεανικής επιχειρηματικότητας και αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών που όλοι γνωρίζουμε. Είναι ανάγκη να αλλάξουμε κατεύθυνση, να επενδύσουμε στη δημιουργία σε συνδυασμό με την γνώση. Με το βλέμμα στο μέλλον και με το εξαιρετικό υπόβαθρο που διαθέτουμε, μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αρκεί να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας καθώς και άλλα αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πώς μπορεί όλο αυτό το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη και να δημιουργήσει εδώ;

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί αναμφίβολα κόσμημα για τη χώρα και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια είχε έντονο πρόβλημα παραβατικότητας στους χώρους του, απολαμβάνει αναγνώρισης λαμβάνοντας διεθνή βραβεία στον τομέα της έρευνας. Με περαιτέρω αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος, σύνδεσης του με τον ιδιωτικό τομέα, την καινοτομία και την νεανική επιχειρηματικότητα, θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την νέα γενιά στην πόλη και την χώρα. Αυτό που λείπει από το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι η σύνδεση και η απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε σταδιακά την φυγή τους στο εξωτερικό.

Είστε ένας άνθρωπος που ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ποιες συμβουλές θα δίνατε εσείς προσωπικά σε έναν νέο άνθρωπο που σκέφτεται να επιχειρήσει στην πόλη μας;

Η επιχειρηματικότητα ιδίως στην Ελλάδα επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες με βασικότερο όλων τα τελευταία χρόνια την υψηλή φορολογία, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά ως ένα βαθμό. Πυρήνας στον κόσμο των επιχειρήσεων, τα επόμενα χρόνια, θα αποτελέσει η τεχνολογική καινοτομία και η κάλυψη αναγκών που είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν ικανοποιούνται επαρκώς από την υπάρχουσα προσφορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραδοσιακές επιχειρήσεις δεν έχουν θέση στην νέα δεκαετία που έρχεται. Ο κόσμος της τεχνολογίας όμως αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Για όσους τώρα είναι στραμμένοι σε πιο παραδοσιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, χρειάζεται επιμονή, έλεγχος, συστηματική δουλειά και καλή στάθμιση παραγόντων. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας καλός τόπος για μία νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία για πολλούς λόγους. Τα ανθρώπινο μέγεθος, ο καιρός, η ασφάλεια, η εγγύτητα με τα Βαλκάνια και την Νοτιανατολική Ευρώπη είναι για παράδειγμα μερικοί από αυτούς.

Στο παρελθόν είχατε αναλάβει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πόστο αυτό του αντιδημάρχου κινητοποιήσεις πολιτών. Έπειτα και από την επιτυχία σας να πείσετε τους πολίτες για το πρόγραμμά σας, τι πιστεύετε ότι χρειάζεται ο κόσμος ώστε να ενεργοποιηθεί για έναν κοινό στόχο;

Η κοινωνία ενεργοποιείται όταν τίθενται ζητήματα που επηρεάζουν συλλήβδην τις ζωές της πλειοψηφίας των πολιτών, άρα και των επόμενων γενεών. Πέραν των κοινωνικών ή οικονομικών ζητημάτων, ο κόσμος μπορεί να ενεργοποιηθεί από ένα κοινό όραμα μιας παράταξης, ενός προσώπου που ταυτίζεται με τον κόσμο. Κατανοεί και γνωρίζει τα προβλήματα του και επειδή ακριβώς διαθέτει αυτή την γνώση, μπορεί να προσφέρει τις απαιτούμενες λύσεις που θα αλλάξουν μελλοντικά την καθημερινότητα και τις ζωές τους. Αν δεν καταφέρεις να εμπνεύσεις τον κόσμο, δεν πρόκειται να σε ακολουθήσει. Στην δεκαετία της κρίσης οι πολίτες κουράστηκαν από την οικονομική καθίζηση που άλλαξε την καθημερινότητα του αλλά κυρίως από τις υποσχέσεις δίχως υπόβαθρο και επαφή με την πραγματικότητα. Η γνώση της καθημερινότητας, η γλώσσα της αλήθειας, η κατανόηση -όπως συνηθίζω να λέω- της «πραγματικής πραγματικότητας» και οι ρεαλιστικές προτεινόμενες λύσεις, μπορούν να ενεργοποιήσουν τον κόσμο να συνταχθεί πίσω από ένα όραμα που πρώτα θα τον εμπνεύσει και μετά θα τον πείσει ότι θα αλλάξει την ζωή του.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στo Speaknews
Επόμενο άρθροΖαχαρίας Σκούρας «Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου. Η ζωή στην Ανθρωπόκαινο»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ