Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στo Speaknews

Κύριε Υπουργέ, έχετε αναλάβει καθήκοντα σε ένα γνώριμο υπουργείο. Αντιλαμβάνομαι ότι κάθε υπουργείο κινείται και λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που εκπορεύεται από την κυβερνητική πολιτική, αλλά εμπλουτίζεται από την προσωπικότητα, τις εμπειρίες και το όραμα του εκάστοτε υπουργού. Μιλήστε μας για το όραμά σας για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

“Νομίζω θα συμφωνήσουμε στη γενική παραδοχή ότι τις προηγούμενες δεκαετίες η Μακεδονία και η Θράκη αδίκησαν τον εαυτό τους. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει. Το ζητούμενο είναι από εδώ και στο εξής να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές που θα οδηγήσουν τη Βόρεια Ελλάδα στο μέλλον και θα διαμορφώσουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ευημερία των συμπατριωτών μας, όπως επίσης και για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χωρικής μας ευθύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εργαζόμαστε προκειμένου να προσφέρουμε στους Βορειοελλαδίτες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, επενδύσεις, ανάπτυξη, χαμόγελα, αισιοδοξία, ασφάλεια και την σιγουριά ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Δεν κοιτούμε πίσω, παρά μονάχα μπροστά. Δεν μεμψιμοιρούμε αλλά οραματιζόμαστε το αύριο, γιατί η μιζέρια δεν αξίζει στη Μακεδονία και τη Θράκη”.

Κύριε Υπουργέ, στην κοινή γνώμη υπάρχει η αντίληψη ότι το άλλοτε ισχυρό Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αντί να αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί σε Υφυπουργείο Εσωτερικών με περιορισμένες δυνατότητες. Τι έχετε να απαντήσετε σε όλους αυτούς που βλέπουν μόνο υποβάθμιση;

“Τις λύσεις στα προβλήματα δεν τις δίνουν οι πινακίδες των Υπουργείων και οι τίτλοι αλλά οι άνθρωποι! Στο πλαίσιο αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά προκειμένου να είμαστε χρήσιμοι στους συμπατριώτες μας. Να γνωρίζουν οι Βορειοελλαδίτες ότι στο Διοικητήριο δεν εδρεύει απλώς μια κυβερνητική δομή, η μόνη αποκεντρωμένη κυβερνητική δομή, αλλά υπάρχουν καταρτισμένα στελέχη και συνεργάτες έτοιμοι να τους ακούσουν, να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους, να δώσουν λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν. Εμείς δίνουμε ψυχή στο ιστορικό κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και είμαστε εδώ για να “ακουμπήσει” η κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθεί στην Αθήνα για να βρίσκει λύσεις. Δεν απαιτούν όλα τα θέματα ιδιαίτερο κόπο… Τρόπο χρειάζονται για να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Και εμείς, στο Διοικητήριο, γνωρίζουμε τα προβλήματα του τόπου μας και αγωνιζόμαστε -στο μέτρο του δυνατού- να προσφέρουμε τις βέλτιστες δυνατές λύσεις “.

Ποια είναι τα περιθώρια παρέμβασης του Υπουργείου στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ποιες λύσεις μπορεί να δώσει στα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας, και σε ποιους τομείς;

“Δίνουμε έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην τόνωση της εθνικής αυτοπεποίθησης. Η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στην Περαία, γνωστό ως “Thess Intec”, η υποδοχή της επένδυσης του κολοσσού της Pfizer, η διοργάνωση του 2ου Balkan Forum, η διαχείριση των αναπτυξιακών νόμων 3908 και 4300 για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης για επενδύσεις άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ο έλεγχος της αγοράς βιομηχανικών προϊόντων, η υλοποίηση και διαχείριση των προγραμμάτων Interreg για τη διασυνοριακή και διακρατική συνεργασία, η διαφύλαξη, ανάδειξη και κατοχύρωση των ποιοτικών Μακεδονικών προϊόντων, είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που υλοποιούμε σε καθημερινή βάση προκειμένου να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη πρωταγωνίστριες. Όπως τόνισα στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, η Βόρεια Ελλάδα αξίζει και πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, υπερασπιζόμενη και την ιστορική της παρακαταθήκη”.

Η Βόρεια Ελλάδα υπέστη ίσως τις μεγαλύτερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ως έμπειρος πολιτικός, σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να εστιάσουν οι φορείς της περιοχής και οι πολίτες, ώστε να υπάρξει τα επόμενα χρόνια ανάπτυξη;

“Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ανάπτυξη είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Η κατασκευή του digital hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα δημιουργηθούν άμεσα 200 νέες θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ενδιαφέρον του ιταλικού κολοσσού αεροδιαστημικής “Leonardo” να αναπτυχθεί στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως και άλλων μεγάλων ομίλων του εξωτερικού, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που αναγνωρίζουν πλέον όλοι, ότι μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Ένας τόπος ο οποίος, χάρη στην ξεχωριστή γεωστρατηγική του θέση και το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, έχει όλα τα εφόδια να εξελιχθεί σε χώρο υποδοχής εμβληματικών επενδύσεων. Οι φορείς της περιοχής και οι πολίτες οφείλουμε να αγκαλιάσουμε αυτού του είδους τις προσπάθειες και να τις διευκολύνουμε να αποκτήσουν σάρκα και οστά. Αυτό σημαίνει ότι ως κοινωνία πρέπει να γίνουμε πιο εξωστρεφείς. Να αφήσουμε στην άκρη εγωισμούς και λογικές ατομικισμού και να εκπέμπουμε δημιουργικότητα”.

Κύριε Υπουργέ εδώ και χρόνια ακούμε από την εκάστοτε κυβέρνηση ότι θα κάνει την Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι των Βαλκανίων και αντί αυτού η Θεσσαλονίκη κατήντησε δυστυχώς μια πόλη που δεν έχει ούτε μέσα μαζικής μεταφοράς. Μετρό ακούμε, μετρό δεν βλέπουμε. Λεωφορεία ανύπαρκτα. Ο κόσμος διαμαρτύρεται και κανείς δεν τον ακούει. Πως βλέπετε να εξελίσσεται αυτό το μείζον θέμα;

“Ο ΟΑΣΘ είναι ένα πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνεται η σημερινή Κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, ως Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), οφείλω να ζητήσω μια ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μου για την ταλαιπωρία που υφίστανται. Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Από 1η Φεβρουαρίου και μετά, μιας και επίκειται η σύμβαση του ΟΑΣΘ με τα ΚΤΕΛ για να ενισχυθεί το συγκοινωνιακό έργο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, όταν θα προστεθούν στον αστικό ιστό και τα λεωφορεία του Οργανισμού που σήμερα εκτελούν περιαστικά δρομολόγια, η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά. Θα υπενθυμίσω μονάχα ότι τον περασμένο Αύγουστο η νέα διοίκηση του Οργανισμού παρέλαβε περίπου 213 λεωφορεία και μέχρι σήμερα κατορθώσαμε στους δρόμους της πόλης να κυκλοφορούν σταθερά περισσότερα από 300”.

Στη Μακεδονία και την Θράκη υπάρχουν μεγάλα πανεπιστήμια που όλα μαζί φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές! Πιστεύετε ότι υπάρχουν τρόποι να αξιοποιηθεί όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό και να σταματήσει η αιμορραγία προς το εξωτερικό;

“Ήδη γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Pfizer, για παράδειγμα, θα προσλάβει το πρώτο τρίμηνο του 2020 συνολικά 200 ηλεκτρολόγους, μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πρόκειται για ειδικότητες στις οποίες διαθέτουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις, όρεξη για δουλειά και αστείρευτο ταλέντο. Προσθέστε την ανάπτυξη της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας με το τεχνολογικό πάρκο “Thess Intec”, τη στήριξη της νεανικής καινοτόμας επιχειρηματικότητας, την προώθηση του εξαγωγικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων, την υποστήριξη του brand name “Μακεδονία”, καθώς και τη σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με το επιχειρηματικό γίγνεσθαι και έχετε μπροστά σας ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών που αναλάβαμε προκειμένου η Βόρεια Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος της ανάπτυξης. Θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν στην πατρίδα μας και να αποτελέσουν τους καταλύτες της Ελλάδας του μέλλοντος. Χωρίς τη νέα γενιά δεν υπάρχει Ελλάδα. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να επαναπατρίσουμε τους νέους και τις νέες, δημιουργώντας ευκαιρίες να ξεδιπλώσουν και να αναδείξουν το ταλέντο τους”.

Κύριε Υπουργέ, είστε ένας από τους πολιτικούς που έχουν χαρακτηρίσει την Συμφωνία των Πρεσπών ως κακή συμφωνία. Τώρα από την θέση του Υπουργού έχετε την ίδια άποψη; Βλέπετε να λειτουργεί η θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;

“Το υποστήριξα πριν, το επαναλαμβάνω και τώρα! Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή. Το υπουργικό κουστούμι δεν με εμποδίζει να λέω αυτό που πιστεύω. Δυστυχώς οι υπογραφές των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Κοτζιά έχουν “δέσει” τα χέρια μας και δέσμευσαν την πατρίδα μας. Καμία διεθνής συμφωνία δεν ακυρώνεται μονομερώς. Αν ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα, να είστε σίγουροι πως ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία θα είχαν ήδη καταγγείλει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Από εκεί και πέρα, ως ΝΔ, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να μην εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η συγκεκριμένη συμφωνία. Αντιταχθήκαμε εντός ολομέλειας, αλλά και εκτός, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια. Δεν εισακουστήκαμε και τώρα η χώρα πληρώνει τις συνέπειες μιας Συμφωνίας η οποία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, όταν είπε στον Σκοπιανό ομόλογό του -χωρίς περιστροφές και αστερίσκους- ότι εάν ήταν εκείνος πρωθυπουργός της Ελλάδας, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν επρόκειτο να υπογραφεί. Από τη στιγμή που ο χρόνος δεν γυρνά πίσω, δική μας έννοια είναι να αμβλύνουμε τις “γωνίες” της διασφαλίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Η άσκηση βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων παραμένει στα χέρια μας και είναι ένα δικαίωμα που θα το χρησιμοποιήσουμε όσο το γειτονικό κράτος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν τηρεί τους κανόνες καλής γειτονίας”.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤεύχος 1, Ιανουάριος 2020
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Ζέρβας: «Με το βλέμμα στο μέλλον και με το εξαιρετικό υπόβαθρο που διαθέτουμε, μπορούμε να πετύχουμε πολλά»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ