Διεθνείς φοιτητικοί οργανισμοί σε… πλήρη δράση

Η φοιτητική ζωή είναι συνυφασμένη με τα πιο “ανέμελα χρόνια”, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία περίοδος στην οποία αναπτύσσεται η προσωπικότητα και μπαίνουν τα θεμέλια για την επαγγελματική σταδιοδρομία. Τρεις εκπρόσωποι από τρεις διαφορετικούς φοιτητικούς οργανισμούς, συστήνονται και αποδεικνύουν ότι μπορεί ο καθένας να δραστηριοποιηθεί και να ανακαλύψει νέες πλευρές του εαυτού του.

Σοφία Τιλικίδου- Πρόεδρος της AIESEC Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Σοφία είναι φοιτήτρια στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παράλληλα, η Πρόεδρος της τοπικής του μεγαλύτερου φοιτητικού οργανισμού του κόσμου. Όπως εξηγεί η ίδια, η AIESEC έχει παρουσία σε 125 χώρες και φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο σκοπός του οργανισμού είναι η προώθηση των διαπολιτισμικών ανταλλαγών για νέους από 18 έως 30 ετών.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά προγράμματα στα οποία μπορεί να συμμετέχει κανείς:

Global Volunteer: Απευθύνεται σε φοιτητές που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικό έργο στο εξωτερικό

Global Entrepreneur: Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε μία start up του εξωτερικού και να βιώσουν τον τρόπο λειτουργίας μιας τέτοιας επιχείρησης

Global Talent: Οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν έμμισθη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του εξωτερικού

Φυσικά, η AIESEC υποδέχεται, επίσης, νέους και νέες από το εξωτερικό, οι οποίοι πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή εθελοντική εργασία στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν οι ηγετικές δεξιότητες της νέας γενιάς, ώστε να δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος. Άλλωστε, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ στο πλαίσιο του Youth 4 Global Goals, που σχετίζεται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Γιατί να γίνεις εθελοντής:

Σύμφωνα με τη Σοφία, ο εθελοντισμός στην AIESEC σε βοηθά να αναπτύξεις τα soft skills σου και να δικτυωθείς με ανθρώπους από όλον τον κόσμο, καθώς διοργανώνονται συχνά συνέδρια με εκπροσώπους από όλες τις τοπικές, αλλά και σημαντικούς ομιλητές.

Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε εθελοντές της AIESEC, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο της τοπικής στο χώρο του Πανεπιστημίου, καθημερινά 10:00-17:00. Οι αιτήσεις ανοίγουν συνήθως δύο φορές το χρόνο- μάλιστα, πρόκειται να ανοίξουν τον προσεχή Μάιο και αφορούν τη θητεία που αρχίζει από τον Αύγουστο. Φυσικά, μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα www.aiesec.gr

Έλενα Μυγδαλά- Υπεύθυνη Marketing και Δημοσίων Σχέσεων Finance Club Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Έλενα είναι φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παράλληλα, η Υπεύθυνη Marketing και Δημοσίων Σχέσεων του Finance Club. Όπως αναφέρει η ίδια, ο συγκεκριμένος φοιτητικός οργανισμός ιδρύθηκε το 2015 με κύριο στόχο τη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά εργασίας και την προώθηση της χρηματοοικονομικής επιστήμης. Απευθύνεται στους φοιτητές των οικονομικών σχολών όλων των Πανεπιστημίων και του ΤΕΙ, αλλά και σε φοιτητές άλλων αντικειμένων, υπό προϋποθέσεις.

Το εύρος των δραστηριοτήτων είναι πολύ μεγάλο, καθώς διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις με θέμα τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά, πως το Career Paths, που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της χρονιάς. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ομιλίες από εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού, λογιστικού, τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου, ώστε να ανακαλύψουν το δικό τους μονοπάτι καριέρας. Παράλληλα, τα μέλη έχουν πρόσβαση σε workshops, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα για το κρυπτονόμισμα, ενώ προγραμματίζονται και κοινωνικές εκδηλώσεις με στόχο τη δικτύωση.

“Αυτό που μας διαφοροποιεί από άλλους φοιτητικούς οργανισμούς είναι ότι εκπονούμε σε συνεργασία με την εταιρεία VRS χρηματοοικονομικές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύονται σε διεθνείς πλατφόρμες και διαβάζονται από επενδυτές”, συμπληρώνει η Έλενα και συνεχίζει: “Τα projects αυτά μπορεί να αφορούν την ανάλυση μίας ισοτιμίας, μία τεχνική ανάλυση μετοχής ή εμπορεύματος”. Επίσης, το Finance Club δημοσιεύει σε ετήσια βάση χρηματοοικονομικό περιοδικό, το οποίο περιλαμβάνει άρθρα και συνεντεύξεις από καταξιωμένους επαγγελματίες και όχι μόνο. Τον Ιούλιο πρόκειται να κυκλοφορήσει το δεύτερο τεύχος, ενώ προσεχώς θα γίνει και ο δεύτερος διαγωνισμός Trading. Επιπλέον, προγραμματίζονται επισκέψεις σε εταιρείες του χώρου, ενώ τέλος, το Finance Club ασχολείται και με την καταγραφή των εταιρικών συμφωνιών που αφορούν την ελληνική αγορά.

Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλη του Finance Club, μπορείτε να επισκεφθείτε τα social media του οργανισμού, αλλά και να τους γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τις κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν.

Μυρτώ Δέλκου- Συντονίστρια Ομάδας Τύπου, ESN AISBL & Μέλος του ESN AUTh

Η Μυρτώ είναι απόφοιτη του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με πολύχρονη θητεία στο Erasmus Student Network από πολλές θέσεις. Μιλώντας για τον οργανισμό, μαθαίνουμε ότι τo Erasmus Student Network είναι ο μεγαλύτερος εθελοντικός φοιτητικός οργανισμός στην Ευρώπη με 530 τοπικούς συλλόγους σε 42 χώρες. Στην Ελλάδα λειτουργούν 19 σύλλογοι με τρεις από αυτούς να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Το ESN AUTh μετρά 10 χρόνια λειτουργίας και συνεργάζεται στενά με το ESN UoM Thessaloniki και το ESN IHU Thessaloniki διαμορφώνοντας το ESN Thessaloniki και την εμπειρία Thesserasmus.

Το moto του ESN, “Students Helping Students” επιτυγχάνεται μέσα από τις δραστηριότητές που οργανώνουμε και στις οποίες συμμετέχουμε, καθώς και με την φυσική και διαδικτυακή παρουσία μας. Η γενική παρουσία του δικτύου περιστρέφεται γύρω από την παροχή υποστήριξης στους εισερχόμενους και εξερχόμενους φοιτητές Erasmus και την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας μέσα από την αλληλεπίδραση νέων από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

Οι εθελοντές του ESN είναι νέοι που αγαπούν την πολυπολιτισμικότητα και επιθυμούν να διαδώσουν την κουλτούρα της κινητικότητας νέων σε διαφορετικές χώρες μέσα από τα προγράμματα ανταλλαγών Erasmus. Κάθε ενδιαφερόμενος είναι ευπρόσδεκτος στην ομάδα μας ανεξάρτητα από το αν έχει πάρει μέρος σε πρόγραμμα Erasmus ή όχι. Στην αρχή κάθε εξαμήνου πραγματοποιούμε recruitment events αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας οποιαδήποτε στιγμή εφόσον ενδιαφέρεται.

Φροντίζουμε οι εισερχόμενοι φοιτητές Erasmus να γνωρίσουν την πόλη μας μέσα από τις δραστηριότητες του ESN Thessaloniki κατά τη διάρκεια των ημερών υποδοχής (Welcome Month) αλλά και όλο το υπόλοιπο εξάμηνο. Αγαπούν ιδιαίτερα την παραλία/λιμάνι και τα κάστρα (μέρη στα οποία πηγαίνουν συχνά για το ηλιοβασίλεμα), τα Λαδάδικα και τη Βαλαωρίτου, την Άνω Πόλη και την περιοχή Καμάρας – Ροτόντας. Τους αρέσει ιδιαίτερα η παραδοσιακή εμπειρία της ταβέρνας και αγαπούν το ελληνικό φαγητό.

Το Erasmus καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα πορεία ενός φοιτητή διότι επιτρέπει τη γνωριμία με νέους από όλο τον κόσμο, την αλληλεπίδραση πολιτισμών, την επαφή με ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα και προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν περισσότερο από ποτέ. Το πρόγραμμα έχει συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση διαπολιτισμικών σχέσεων και στη γενικότερη κινητικότητα νέων στην Ευρώπη.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚατερίνα Νοτοπούλου μιλάει στη Speaknews
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Σταύρου Καλαφάτη Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ