Δώρα Αυγέρη «Στη βουλή υπάρχει μεγαλύτερη πολυφωνία απ’ ότι στα ΜΜΕ»

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης

Κυρία Αυγέρη, αυτή είναι η πρώτη σας θητεία στη Bουλή των Ελλήνων. Μιλήστε μας, σας παρακαλώ, για τις πρώτες σας εμπειρίες στο κοινοβούλιο και τα βουλευτικά έδρανα…

Εκλέχθηκα σε μια δύσκολη συγκυρία για το κόμμα μου. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εκλογική του ήττα, παρέμεινε ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη, κι αυτό αποτυπώνεται στην κοινοβουλευτική του ομάδα, η οποία δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω.

Το αρχικό αίσθημα δικαίωσης, που νιώθουν όλοι όσοι εκλέγονται στη δημοκρατία, δίνει γρήγορα τη θέση του στους ρυθμούς της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, κάθε φορά που βρίσκομαι στα έδρανα της Βουλής, διακατέχομαι από τη θεσμική ευθύνη, το συνταγματικό και ιστορικό βάρος του κοινοβουλευτισμού.

Πόσο εύκολη ήταν για εσάς η μετάβαση από τη δημοσιογραφία στην πολιτική; Ομοιότητες, διαφορές;

Κι απ’ τις δύο θέσεις μπορούμε να αναδείξουμε τα κοινωνικά ζητήματα των καιρών. Αλλά, το βάρος της απόφασης και των παρεμβάσεων φέρουν θεσμικά η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία. Επομένως, επειδή αυτές φέρουν και το θεσμικό βάρος τη λογοδοσίας, δεν πρέπει να υποκαθίστανται από κανένα άλλο κέντρο εξουσίας.

Υπάρχει κι ένα παράδοξο, το οποίο συνειδητοποιούμε εντονότερα τον τελευταίο καιρό. Στη Βουλή υπάρχει μεγαλύτερη πολυφωνία απ’ ό,τι στα ΜΜΕ. Υπάρχουν έξι κόμματα, οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης, τηρούνται οι διαδικασίες και ακούγονται όλες οι τοποθετήσεις. Αντιθέτως, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο μιντιακό σύστημα, επικρατεί απόλυτη μονοφωνία υπέρ των θέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΝΔ. Οι «αξίες» και αυτοματισμοί της νέας Δεξιάς επιβάλλονται σε κάθε πτυχή της ενημέρωσης.

Ως αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Μακεδονίας-Θράκης, πού επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας στην άσκηση πολιτικής και κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση;

Από την αρχή επικεντρωθήκαμε σε αυτές τις κατακτήσεις που ήμασταν βέβαιοι –όπως κι έγινε– ότι η ΝΔ θα προσπαθούσε να ανατρέψει. Μιλώ, κυρίως, για το αναπτυξιακό πρότυπο που είχε θέσει σε εφαρμογή ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Βόρεια Ελλάδα και το οποίο διατύπωνε και υλοποιούσε μια ολιστική θεώρηση για ζητήματα παραγωγής, περιβάλλοντος και πολιτισμού. Πολύ γρήγορα η ΝΔ επιβεβαίωσε τους φόβους μας. Από τις υποθέσεις του ΟΑΣΘ και των αρχαίων του μετρό στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις περιφερειακές ενισχύσεις του προγράμματος «Φιλόδημος», η κυβέρνηση και τα στελέχη της στη Βόρεια Ελλάδα έδειξαν προσηλωμένοι στην επαναφορά των κακών πρακτικών του παρελθόντος της.

Σήμερα, η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα. Και σ’ αυτό το ζήτημα, όμως, ως τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης έχω να πω ότι η κυβέρνηση δεν μας τα λέει καλά. Καστοριά, Ξάνθη, νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, τρία μόνο παραδείγματα για δραματικά προβλήματα και αδιανόητες παλινωδίες, τα οποία έχουμε αναδείξει με δημόσιες παρεμβάσεις μας και ερωτήσεις στη Βουλή. Από την «ανταπόκριση» της κυβέρνησης συνειδητοποιούμε για άλλη μια φορά ότι στη ΝΔ έχουν αλλεργία στη λογοδοσία και τον έλεγχο.

Ζούμε μέρες πανδημίας και κορωνοϊού. Ποιες είναι οι προσωπικές σας αγωνίες για όλη αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πατρίδα μας;

Για κάθε έναν ξεχωριστά από εμάς, η κατάσταση ενέχει διαφορετικά επίπεδα προβλημάτων και αγωνίας. Θα σταθώ στο πιο σημαντικό κίνδυνο κατ’ εμέ. Να συνηθίσουμε ως κοινωνικό σύνολο στην απουσία του άλλου, στην απουσία της προσωπικής επαφής. Να εθιστούμε σε μια αίσθηση συλλογικότητας, όχι βιωματική, αλλά εικονική. Και, εν τέλει, με το πρόσχημα της ατομικής ευθύνης –με το οποίο εντέχνως η κυβέρνηση υποκατέστησε το συλλογικό καθήκον και την κοινωνική ευθύνη– να αποδεχθούμε κάθε έκπτωση σε συλλογικές πανανθρώπινες αξίες, περιθωριοποιώντας τους αδύναμους.

Πώς κρίνετε τα μέτρα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία; Ως ΣΥΡΙΖΑ συμφωνείτε ή έχετε κάποιες άλλες προτάσεις;

Οι προτάσεις κάθε κυβέρνησης στην Ευρώπη έχουν δύο σκέλη: το υγειονομικό και το δημοσιονομικό. Στο υγειονομικό παίρνουν περιοριστικά μέτρα για να αντέξουν τα δημόσια συστήματα υγείας. Εδώ να πούμε ότι με ευθύνη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τα συστήματα υγείας υποβαθμίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Κι ερχόμαστε στο δημοσιονομικό. Εδώ η ελληνική κυβέρνηση πρωτοτυπεί. Αρκεί μια σύγκριση με τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι εταίροι για να καταλάβει κανείς ότι η ΝΔ παραμένει σταθερά προσκολλημένη στις αντεργατικές της ιδεοληψίες από τη μια, στη λογική του κράτους-λάφυρου από την άλλη. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια από τον Αλέξη Τσίπρα. Γενναιόδωρη στήριξη της οικονομίας τώρα, γιατί άπαξ και προσγειωθεί απότομα το αεροπλάνο σε συνθήκες θύελλας, δύσκολα απογειώνεται. Πρέπει να βγούμε πάνω από την καταιγίδα.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για τους Έλληνες και την χώρα; Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, την εργασία, την παιδεία αλλά και την Μακεδονία και την Θράκη;

Με το πρόσχημα της πανδημίας, η ΝΔ και το σύστημα που τη στηρίζει, επιχειρούν να επιβάλουν μια νεοσυντηρητική ηγεμονία σε κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Για τη Μακεδονία και τη Θράκη αυτό θα ήταν καταστροφικό. Δεν αντέχει η ελληνική περιφέρεια να ξαναγίνει οικονομική ζώνη νεοφιλελεύθερων πειραματισμών. Τελικά, για την κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, παρόλο που νομίζουν ότι θα κυβερνούν για πάντα. Το κρίσιμο είναι, φεύγοντας, να μην έχουν ισοπεδώσει όσα με κόπο κρατήσαμε όρθια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Με όλα αυτά δεν ξεχάσαμε, βεβαίως, και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Πιστεύετε ότι θα σταματήσει τις απειλές στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κτλ. ή θα επανέλθει δριμύτερη; Ποια θα πρέπει να είναι η δική μας αντιμετώπιση όλων αυτών των καλά οργανωμένων προκλήσεων;

Η Τουρκία προαναγγέλλει τις κινήσεις της στην εξωτερική πολιτική της. Δεν είναι παίχτης ρίσκου και αιφνιδιασμών, αλλά προμελετημένου μπούλινγκ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την ενότητα και συνεννόηση όσον αφορά τα του οίκου μας και υποδεικνύει ως μόνο ασφαλή δρόμο τις διεθνείς συμμαχίες και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Απέναντι σε έναν βαρύ κι ασήκωτο αντίπαλο που επιβάλλεται με τον όγκο του, θα πρέπει κανείς να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Όσον αφορά το θέμα του ευρωομολόγου ποια είναι η θέση του κόμματός σας και τι πιστεύετε θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας; Υπάρχει σήμερα πρόσφορο έδαφος;

Για να αναπνεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεσμευτεί από τη μέγγενη της λιτότητας και των πλεονασμάτων, που ευνοούν τις εξαγωγικές χώρες, τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα και όσους λειτουργούν ως πολιτικά παραρτήματα αυτών. Ο ίδιος ο Γερμανός ΥΠΕΞ περιέγραψε ως «εργαλεία βασανιστηρίων» τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο έργο. Αργά ή γρήγορα τα εργαλεία αυτά θα πεταχτούν για να δώσουν τη θέση τους σε εργαλεία αλληλεγγύης, όπως είναι η αμοιβαιοποίηση του χρέους. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το ένστικτο της επιβίωσης. Αλλιώς, ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ιστορία δεν συγχωρεί.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο«Πόσο κοστολογείται η ζωή του ανθρώπου και πόσο οι αγορές πραγμάτων και υπηρεσιών;»
Επόμενο άρθρο«Οι ποιητές δεν πεθαίνουν ποτέ» του Σταύρου Σιδερά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ