Περιβαλλοντική Ομάδα ΑΠΘ

Γι ένα πιο πράσινο πανεπιστήμιο

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και η υιοθέτηση νέων, πιο βιώσιμων συνηθειών. Μιλήσαμε με την Περιβαλλοντική Ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία στοχεύει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας και στην κινητοποίηση φοιτητών, αλλά και πολιτών ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε στη συνέντευξη που ακολουθεί τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της Ομάδας, ώστε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση των χώρων, όπου ζούμε και κινούμαστε καθημερινά.

Τι ακριβώς είναι η Περιβαλλοντική ομάδα του ΑΠΘ, πόσα χρόνια λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο και σε ποιους απευθύνεται;

Η περιβαλλοντική ομάδα του ΑΠΘ είναι μία κοινότητα φοιτητών που συστάθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και του Γραφείου Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. Λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια από τους φοιτητές που συναποφασίζουν μέσω ανοικτών συνελεύσεων για ζητήματα που αφορούν την ομάδα. Αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ιδρύματος, από απόφοιτους αλλά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες της τοπικής κοινωνίας.

Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τα είδη των δραστηριοτήτων που διοργανώνετε, καθώς κι αν προγραμματίζετε κάποια σύντομα.

Οι δράσεις μας διαμορφώνονται γύρω από περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν κατά κύριο λόγο το πανεπιστήμιο και κατά δεύτερο λόγο τη τοπική κοινωνία στην οποία σπουδάζουμε και ζούμε. Διοργανώνουμε κατά βάση πεζοπορίες, ποδηλατοπορείες, καθαρισμούς, προβολές ντοκιμαντέρ, δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.α. Μέσω αυτών των δράσεων επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση τόσο των φοιτητών του ιδρύματος όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, την περιβαλλοντική αναβάθμιση προς μία βιώσιμη κοινωνία και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ανθρώπου – φύσης.

Μελλοντικά σκοπεύουμε να διοργανώσουμε μια προβολή ντοκιμαντέρ καθώς και να πραγματοποιήσουμε πεζοπορία στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Για τις προγραμματισμένες δράσεις μας μπορείτε να ενημερώνεστε από τις εκδηλώσεις που δημοσιεύονται στη σελίδα μας.

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος της ομάδας;

Η ομάδα είναι ανοιχτή σε νέα μέλη. Πραγματοποιεί συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το μέρος και η ημερομηνία των οποίων δημοσιεύονται στη σελίδα της ομάδας στο facebook. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να παρευρεθεί σε κάποια συνάντηση, να εκφέρει τις απόψεις του και να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Θεωρείτε ότι το Πανεπιστήμιο και η κοινότητά του είναι ικανοποιητικά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος; Ποια άλλα βήματα θα θέλατε να γίνουν για ένα πιο πιο πράσινο Πανεπιστήμιο;

Θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο καθώς και η κοινότητά του δεν είναι ικανοποιητικά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο δεν διαθέτει αρκετούς χώρους στάθμευσης οχημάτων με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τους μέσα στο campus. Επίσης, παρατηρείται έλλειψη ποδηλατικών υποδομών με αποτέλεσμα τη δυσκολία μετακίνησης των φοιτητών μέσω ποδηλάτων και λοιπών μεταφορικών μέσων φιλικών προς το περιβάλλον. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο παρέχει ελάχιστα σημεία πρόσβασης σε πόσιμο νερό, ενώ στα είδη υπάρχοντα δεν πραγματοποιείται σωστή τους συντήρηση. Ως αποτέλεσμα αλόγιστα πλαστικά μπουκάλια καταναλώνονται στο campus. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε ο αριθμός τους ξεπερνά τα 900 καθημερινά. Επιπλέον, δεν λειτουργεί κάποιο σωστό σύστημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Τέλος, η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης αποτυπώνεται έντονα στις περιόδους των ορκωμοσιών όπου πάρκα του campus γεμίζουν πλαστικές γιρλάντες και κομφετί.

Για ένα πιο πράσινο πανεπιστήμιο προτείνουμε:

  • τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης
  • τη μείωση του πλαστικού και του χαρτιού μιας χρήσης από την πανεπιστημιακή κοινότητα
  • την εγκατάσταση σημείων πρόσβασης πόσιμου νερού (δημόσιες βρύσες, ψύκτες)
  • τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και δικτύου ποδηλατοδρόμων
  • τη μείωση της σπατάλης ενέργειας για θέρμανση και φωτισμό
  • την αξιοποίηση των χώρων πρασίνου
  • την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών από τα κυλικεία
  • τη συνεργασία καθηγητών και φοιτητών για περιβαλλοντικά θέματα

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Γκιουλέκας «Τη μάχη αυτή την δίνουμε όλοι ενωμένοι»
Επόμενο άρθρο«Πόσο κοστολογείται η ζωή του ανθρώπου και πόσο οι αγορές πραγμάτων και υπηρεσιών;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ