«Πόσο κοστολογείται η ζωή του ανθρώπου και πόσο οι αγορές πραγμάτων και υπηρεσιών;»

Ο καθηγητής Γενετικής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας, μιλάει στη SPEAKNEWS για την πανδημία, τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας και τις συνέπειες που θα έχει η παρούσα κρίση στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας, ήταν θέμα χρόνου η εκδήλωση μίας πανδημίας, ή αποτέλεσε έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα;

Η επιστημονική κοινότητα, λόγω της φύσης της, βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση. Είχε πολλές φορές προειδοποιήσει για επερχόμενες πανδημίες με αστραπιαία μετάδοση λόγω της εναέριας (αεροπλάνα), θαλάσσιας και δια ξηράς επικοινωνίας σε έναν παγκόσμια συνδεδεμένο πλανήτη.

“Το πιο θλιβερό στη ζωή αυτή τη στιγμή είναι ότι η επιστήμη συγκεντρώνει γνώση πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η κοινωνία αποκτά σοφία”, έλεγε ο Ασίμωφ (Isaac Asimov, 1920 – 1992).

Ακούστηκαν φωνές και από επιστήμονες, ότι τα μέτρα καραντίνας θα έχουν μεγαλύτερο κόστος για την ανθρωπότητα. Τι πιστεύετε;

Το θέμα που επιτακτικά πλέον τίθεται και απαιτεί άμεση λύση είναι: πώς και πόσο κοστολογείται η ζωή αυτού του ίδιου του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του και πώς και πόσο “οι αγορές πραγμάτων και υπηρεσιών”, όταν σήμερα, στην κρίση των κρίσεων, μερικές δεκάδες άνθρωποι διαθέτουν τόσο πλούτο, όσο ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μας, δηλαδή 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Όταν οι αδηφάγες ορέξεις μερικών ολίγων επιφέρουν μη αναστρέψιμες καταστροφές στον πλανήτη μας.

Εύχομαι, ο χρόνος αυτής της αυτο- ή ετερο- επιβαλλόμενης απομόνωσης στον καιρό του κορονοϊού να δράσει καταλυτικά για τη λήψη αποφάσεων απέναντι στην επιθετικότητα ιών και ανθρώπων.

Όλοι μιλούν για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τι προβλέπετε;

Οι ιοί είναι ενδιάμεσες μορφές ζωής, οι οποίες εκδηλώνουν τη ζωή τους όταν βρεθούν στο κατάλληλο για αυτούς περιβάλλον που είναι τα κύτταρα-ξενιστές (στην περίπτωση του παρόντος κορονοϊού, τα κύτταρα του ανθρώπου). Υπόκεινται σε μεταλλάξεις, αλλαγές δηλαδή στο γενετικό τους υλικό και αντίστοιχες προσαρμογές στα κύτταρα ξενιστές.

Ποτέ δε μπορείς να έχεις μία πρόβλεψη για ένα ναι ή ένα όχι. Η ιστορία της ανθρωπότητας μας διδάσκει ότι οι κρίσεις στον πλανήτη θα υπάρχουν και ίσως δεν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν με τα ήδη υπάρχοντα διαχειριστικά συστήματα. Πρέπει ως ενσυνείδητα όντα να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, ώστε να μην μας αιφνιδιάζουν οι κρίσεις που σπέρνουν αρρώστιες, δυστυχία, φόβο και θάνατο.

Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο σας «Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου. Η ζωή στην ανθρωπόκαινο». Πόσο σημαντικό αποτύπωμα θα αφήσει πιστεύετε η παρούσα πανδημία, στην ιστορία της ανθρωπόκαινου;

Η Γεωλογική Εποχή που διανύουμε προτάθηκε να ονομασθεί Ανθρωπόκαινος, θεωρώντας τον άνθρωπο ως έναν πανίσχυρο γεωμορφικό παράγοντα “με αποτυπώματα και υπογραφή» που επηρεάζει τη ζωή και την ποικιλία της και τον πλανήτη ολόκληρο.

Όταν έγραφα το βιβλίο δεν φανταζόμουνα πόσο επίκαιρο θα γινόταν σήμερα με τον κορονοϊό, την πανδημία και την Ανθρωπόκαινο. Πιστεύω ότι διαβάζοντάς το θα λύσετε πολλές απορίες για τη ζωή και το μέλλον της και θα προβληματιστείτε για το “σήμερα” και την “επόμενη μέρα”.

Θα κλείσω παραθέτοντας δύο παραγράφους-αποτυπώματα από το καταληκτικό του Κεφάλαιο:

Πολίτης ή υπήκοος, ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις ή παθητικότητα, αμηχανία και υποταγή; Ποιες είναι οι θέσεις και ποιες οι αντιθέσεις στις ενσπειρόμενες φοβίες «πολιτισμένων απειλών» όπως: διατήρηση των συνθηκών διαβίωσης, παγκόσμια οικονομία, παγκοσμιοποιημένος πλανήτης, χρηματιστήρια αειφόρου ή βιώσιμης ανάπτυξης και τόσες άλλες βαρύγδουπες εκφράσεις;”

Σε μας επαφίεται η Ανθρωπόκαινος Εποχή να μην καταντήσει Ανθρωπόκενος, μία εποχή χωρίς ανθρώπους και χωρίς τις γνώριμες γήινες μορφές ζωής στον γνώριμο και συμβιωτικό μας πλανήτη.”


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ