Ανδρέας Γεωργιάδης: Από την ποίηση στο ιστορικό ντοκουμέντο!

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης είναι ένας πολυτάλαντος συγγραφέας που αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση στην κυπριακή λογοτεχνία. Έχει εργαστεί ως καθηγητής και επιθεωρητής εκπαίδευσης , ενώ παράλληλα ασκεί το συγγραφικό του έργο, το οποίο περιλαμβάνει διψήφιο αριθμό βιβλίων, τα οποία καλύπτουν με δεξιοτεχνία την απόσταση από την ποίηση έως το ιστορικό ντοκουμέντο. Το έργο του χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον για την ελληνική μυθολογία, η έμμετρη απόδοση γνωστών σε όλους ιστοριών καθώς και η σατιρική αντιμετώπιση τόσο της αρχαιότητας όσο και της σύγχρονης εποχής. Ανάμεσα σε όλα αυτά έχει εκδώσει και δύο πολύτιμα βιβλία ιστορικού ενδιαφέροντος, για την πατρίδα του την Κύπρο την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

Από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ

κυκλοφορούν τα βιβλία του για τον Αίσωπο, με τίτλο «Αίσωπος νυν και αεί»στο οποίο γίνεταιποιητική μεταφορά των γνωστών μύθων με χιουμοριστική διάθεση, και «Αισώπειοι Μύθοι» όπου οι μύθοι παρουσιάζονται σε διπλή γλωσσική απόδοση, ήτοι στα Αρχαία Ελληνικά, και σε έμμετρη στα Νέα Ελληνικά. Στην «Ελληνική Μυθολογία εμμέτρως» ο Ανδρέας Γεωργιάδης αποδίδει τουςμύθους έμμετρα, με χιούμορ και ειρωνεία.  Στο βιβλίο «Άνθη Σοφίας εμμέτρως» παραδίδονται στον αναγνώστη τα αποφθέγματα 48 αρχαίων συγγραφέων, ιστορικών, ποιητών και φιλοσόφων σε διπλή γλωσσική απόδοση, στα Αρχαία Ελληνικά και σε έμμετρη στα Νέα Ελληνικά.

Εκτός από τους μύθους ο συγγραφέας καταπιάνεται και με τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπως στις «Σατιρικές Τοξοβολές» όπουμε σατιρικό ύφος και σε έμμετρο τόνο σχολιάζει με καυστικό χιούμορ πρόσωπα και πράγματα της επικαιρότητας. Το βιβλίο «Φόνοι και Δίκες στην Πρώιμη Αγγλοκρατία 2. Γιωρκής Αντωνή Γιαλλούρης» δείχνει την άλλη πλευρά του συγγραφέα Ανδρέα Γεωργιάδη.Αποτελεί επιστημονικό και ιστορικό τεκμήριο του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης από την τότε αγγλική διοίκηση στην Κύπρο.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης έχει τιμηθεί με το βραβείο Jean Monnet και με το Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου. Ποιήματά του περιλαμβάνονται στις Ανθολογίες «Σύγχρονοι Ποιητές της Πάφου» (1990), «15 Voix poétiques de Chypre» (1997), «Οργής και Οδύνης – 100 Φωνές» (2000), 60 Ποιήματα συν ένα, ΠΕΝ Κύπρου (2011), Η Ποίηση για την Ποίηση, ΠΕΝ Κύπρου (2012), Anthologie de la poésie chypriote contemporaine (2016).

Προηγούμενο άρθροΑναζητείστε την καλοκαιρινή ξεγνοιασιά στους Αμμόλοφους
Επόμενο άρθρο“Ποιος θα συνθέσει,θα δώσει νέα υπόσταση σ’ αυτό που ζούμε;”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ