39o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν το σταματάει ούτε ο καιρός, ούτε ο ιός!

Συνεντεύξεις Περικλής Βλάχος

Ο αγαπημένος θεσμός για το βιβλιόφιλο -και όχι μόνο- κοινό της πόλης, παρά τις αντιξοότητες ξεκίνησε και πάλι φέτος στις 26 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις 12 Ιουλίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και ψυχή του Φεστιβάλ Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, και ο Κώστας Ζήτρος των γνωστών Εκδόσεων μιλάνε για τη φετινή διοργάνωση και εκθέτουν τις προσδοκίες τους για τον θεσμό και για την πορεία του βιβλίου γενικότερα.

O Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης μιλάει για το φετινό φεστιβάλ

Πόσο κοντά φτάσαμε στο να μην πραγματοποιηθεί το φετινό φεστιβάλ, και τι ήταν αυτό που τελικά συνέβαλε στην απόφαση να γίνει;

Από την αρχή οι Εκδότες είχαμε βάλει ως στόχο να γίνει. Βέβαια παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις, και μόλις άρχισαν τα μέτρα να αναστέλλονται, πήραμε απόφαση να το πραγματοποιήσουμε. Τα ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι και τα διάφορα sites ανήγγειλαν το φεστιβάλ πριν από εμάς, χωρίς εμείς να έχουμε δημοσιοποιήσει τίποτα. Αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή, καθοριστική για εμάς που μας υποχρέωσε να το ξεκινήσουμε. Αυτό δείχνει ότι το είχε ανάγκη η πόλη, το είχε ανάγκη το βιβλιόφιλο κοινό, το είχε ανάγκη το βιβλίο, και πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά.

Είναι μία τόνωση για την αγορά του βιβλίου το φεστιβάλ αυτή τη στιγμή, ιδίως για τη φετινή χρονιά;

Βεβαίως είναι πολύ σημαντικό γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της θερινής περιόδου του βιβλίου. Δηλαδή οι βιβλιόφιλοι, οι αναγνώστε θα πάρουν ένα βιβλίο για τις διακοπές, στα ταξίδια, και έτσι δημιουργείται μια πάρα πολύ μεγάλη κίνηση στο βιβλίο.

Το φεστιβάλ συμπληρώνει 4 δεκαετίες. Είστε ευχαριστημένος από την πορεία του;

Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Το φεστιβάλ έχει προσφέρει πάρα πολλά στο βιβλίο. Λόγω του φεστιβάλ έχουν ξεκινήσει και έχουν βγει θεσμοί για το βιβλίο, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τα περιφερειακά φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα βιβλίου, την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου κ.α..

Πως κινήθηκαν οι συμμετοχές φέτος;

Είχαμε μια πολύ μικρή μείωση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι ξεκινήσαμε τις διαδικασίες λίγο βιαστικά, για να μπορέσουμε να καλύψουμε το χρόνο υλοποίησης του φεστιβάλ.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο κόσμος τι θα δει στο Φεστιβάλ πέρα από τα καθιερωμένα περίπτερα των εκδοτών;

Το κοινό θα δει τους συγγραφείς να παρουσιάζουν και να υπογράφουν βιβλία, θα δει τις εκδηλώσεις για το αφιέρωμα στον Μανώλη Αναγνωστάκη, όπου συγγραφείς και ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά του και θα μιλήσουν για το έργο του, και επίσης θα μπορέσει να δει και τις νέες εκδόσεις.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του βιβλίου, στην έντυπη μορφή του;

Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα πετύχει το βιβλίο. Και παλιότερα λέγαμε ότι με την τηλεόραση ή με τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα θα υπάρχει μια πτώση, όμως βλέπετε ότι το βιβλίο αντέχει και συνεχίζει.

Ο Κώστας Ζήτρος θα είναι και φέτος στο φεστιβάλ βιβλίου

Πόσα χρόνια συμμετέχετε στο Φεστιβάλ;

Έχουμε τουλάχιστον 20 παρουσίες στο Φεστιβάλ, και συνεχίζουμε δυναμικά. Προσπαθούμε να στηρίξουμε όλες τις εκδηλώσεις για να έχει ο θεσμός μεγαλύτερη αποδοχή, και να έρθει περισσότερος κόσμος. Από εκεί και πέρα ο κ. Μπαρμπουνάκης στηρίζει αυτό τον θεσμό με όλες του τις δυνάμεις, την ξέρει πάρα πολύ καλά την δουλειά του γιατί την κάνει πάρα πολλά χρόνια.

Είστε αισιόδοξος για την προσέλευση του κόσμου φέτος;

Είμαι αισιόδοξος, και για αυτό φέτος συμμετέχουμε με μεγαλύτερο περίπτερο. Θα μας βρείτε ως Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ, στο περίπτερο 61-62. Πιστεύω ότι λόγω συγκυριών ο κόσμος δεν θα φύγει από την πόλη, και είναι μία ευκαιρία να κάνει μία βόλτα, και να δει όλους τους εκδότες και τις καινούριες δουλειές, ή τις προσφορές που υπάρχουν.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προστεθεί στο φεστιβάλ, για να προχωρήσει ακόμη καλύτερα στο μέλλον;

Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ θα μπορούσε να συνδυαστεί με περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα. Και να στηριχθεί ακόμη περισσότερο και από την περιφέρεια και από τον Δήμαρχο, τον κ. Ζέρβα, ο οποίος έχει μία δυναμική στα πολιτιστικά.

Είπανε ότι ο κόσμος διάβασε περισσότερο μέσα στην καραντίνα. Αυτό είχε αντίκτυπο στους εκδότες και στα βιβλιοπωλεία;

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος με την καραντίνα έμεινε μέσα, διάβασε πιο πολύ, αλλά αυτή τη στιγμή δυσκολεύεται να μπει στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, γιατί υπάρχουν οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού. Πιστεύω ότι σιγά σιγά οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν. Πιστεύω ότι ο κόσμος στρέφεται περισσότερο στο βιβλίο, και δη στο διαχρονικό βιβλίο. Εμείς έχουμε ένα κοινό ειδικό, που προσπαθούμε να το συντηρήσουμε και κάνουμε ότι μπορούμε.

Το κοινό που θα περάσει από το περίπτερο των Εκδόσεων ΖΗΤΡΟΣ, τι καινούριο θα βρει φέτος;

Οι Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ έχουν μια τρομερή συγκυρία φέτος, παρουσιάζοντας καινούριους τίτλους και αναβαθμισμένες επανεκδόσεις. Από τον Αριστοτέλη, τον Ηράκλειτο, τον Δημόκριτο, τον καινούριο Πλούταρχο κ.α. Θέλω μάλιστα να σας πω ότι ο Ηράκλειτος είναι το best seller των Εκδόσεων. Μία από τις τελευταίες μας προσπάθειες επίσης είναι οι βυζαντινοί συγγραφείς, που υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην αγορά.

Προηγούμενο άρθροΚαθηγητής Σκλιάς Παντελής, Πρύτανης Πανεπιστήμιου Νεάπολις Πάφου: Ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον”
Επόμενο άρθροΜαρία Πασχαλίδου «Η ποίηση είναι μέσον διάσωσης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ