Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!

Πέντε επαγγελματίες μιλάνε για την επανεκκίνηση της αγοράς

Κωνσταντίνος Κιρτάτας, Ιδιοκτήτης Poco Loco

Ήταν μεγάλο σοκ η καραντίνα. Δεν υπήρχαν έσοδα, εγώ δεν περίμενα να κρατήσει τόσο, αλλά αφού ήταν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είμαστε καλά σε αυτό το κομμάτι. Το πρόβλημα αφού ανοίξαμε ήταν τα πρωτόκολλα υγείας. Δεν υπήρχαν έσοδα ώστε να καλύψουμε γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, βρέθηκαν τελικά τα λεφτά για να έχουμε την προστασία των εργαζομένων και των πελατών, και βεβαίως για τις πρώτες ύλες για να μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε. Έχουν αλλάξει τα πράγματα , είμαστε -50% στον κόσμο. Είναι θέμα οικονομικό; Είναι θέμα ότι φοβούνται; Δεν γνωρίζω. Το καλοκαίρι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Εμείς προσπαθούμε πάντα. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα πάει καλύτερα. Πρέπει να μας βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες γιατί έχει βρέξει αρκετά, ενώ όταν είναι καλός ο καιρός έχουμε δουλειά. Εγώ περιμένω μέχρι τον Σεπτέμβριο, και μετά θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις, θα δω τι θα γίνει. Ο κόσμος δεν τηρεί πολύ τα μέτρα, δηλαδή έρχονται και μας ζητάνε να ενώσουν τραπέζια, να καθίσουν πάνω από έξι άτομα, τους λέμε όχι. Δηλαδή στους πελάτες μας, ένας στους δέκα τα τηρεί.

Περικλής Δήμας, Apallou

Η αλήθεια είναι ότι το πλήγμα ήταν λίγο μεγάλο, το θέμα είναι θεωρώ ότι όσο πιο νοικοκυραίοι είναι μία επιχείρηση, τόσο πιο γρήγορα θα ανταπεξέλθουν. Η αρχή είναι λίγο δύσκολα γιατί τραπεζοκαθίσματα δεν έχουμε πάρα πολλά, και θεωρούμε ότι θα χρειαστεί λίγο υπομονή και λίγος χρόνος ακόμη για να ξανάρθουμε στην κανονικότητα. Η κίνηση είναι πιο σπασμένη σε σχέση με τα προ καραντίνας επίπεδα, γιατί είναι και καλοκαιράκι, και ο κόσμος ακόμη φοβάται και θεωρώ πως από Σεπτέμβριο θα δούμε ακριβώς την εικόνα που θα έχει το κέντρο. Σχετικά με τα πρωτόκολλα υγείας που έπρεπε να εφαρμοστούν, όσο πιο οργανωμένος είσαι και όσο περισσότερο διαβάζεις, νομίζω ότι δεν μας δυσκόλεψαν γενικά, θεωρώ ότι είμαστε εντάξει. Θεωρώ πως οι πελάτες τηρούν τα μέτρα και γενικά πιστεύω ότι όλοι είναι υποψιασμένοι, όλοι είναι διαβασμένοι, γιατί πέρασε ένα διάστημα τριών μηνών, οπότε θεωρώ ότι όλοι τα τηρούνε κατά βάση. Είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, αλλά θεωρώ ότι η «τρύπα» δεν θα καλυφθεί από αυτό το καλοκαίρι, το θέμα είναι από Σεπτέμβριο να υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση.

Πασχαλίδης Νικόλαος, Iδιοκτήτης Bulldog and the Beast

Ήταν αρκετά μεγάλο το πλήγμα και οικονομικά και ψυχολογικά και με το άγχος που τραβήξαμε. Βέβαια ο πρώτος καιρός ήταν μια ευκαιρία για ξεκούραση για όλους μας, και από εκεί και πέρα μια ευκαιρία για κάποιες δουλειές που γίνονται μόνο αν κλείσει το μαγαζί. Όταν επανήλθαμε ο κόσμος το είχε ανάγκη, βγήκε ξανά, οπότε σιγά σιγά επανερχόμαστε στην κανονικότητα και προσπαθούμε να μειώσουμε τη ζημιά. Η κίνηση έχει επανέλθει στα προ καραντίνας επίπεδα, απλά είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείς τα μέτρα γιατί είσαι συνεχώς σαν τροχονόμος πάνω από τους πελάτες. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βέβαια τηρεί τα μέτρα, απλά μερικοί είναι που δεν τους αρέσει, θυμώνουν, δεν το δέχονται κλπ. Ήταν εύκολη για εμάς η εφαρμογή των μέτρων, γιατί έχουμε πολύ εξωτερικό χώρο, οπότε μπορέσαμε να κατανέμουμε σωστά τους πελάτες, ήταν λίγο πιο εύκολο για εμάς από άλλα μαγαζιά. Η τρύπα μέσα στο ‘20 δεν θα καλυφθεί γιατί για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι ίσως η καλύτερη περίοδος. Αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθουμε σε μια ροή, οπότε σιγά σιγά μέχρι το ‘21 πιστεύω μπορούμε να καλύψουμε τη ζημιά.

Μαρία Σμπιλή, Ιδιοκτήτρια ESTRELLA

Το πλήγμα ήταν πάρα πολύ μεγάλο, γιατί νομίζω η εστίαση χτυπήθηκε περισσότερο από όλους, αργήσανε πάρα πολύ να μας ανοίξουνε, κανονικά νομίζω ότι θα έπρεπε να μας ανοίξουν πολύ νωρίτερα. Βλέπαμε τον κόσμο να γυρνάει έξω που νομίζω ότι όλο αυτό εδώ, σε μαγαζιά με ποτά στο χέρι, με συνωστισμό, νομίζω ότι όλο αυτό εμείς θα το οριοθετούσαμε πάρα πολύ καλύτερα. Με τα μέτρα που ήδη μας είχαν προαναγγείλει αυτό νομίζω θα μας γλύτωνε από πάρα πολλά. Το πλήγμα ακόμη συνεχίζεται, μην ξεχνάμε ότι σε εμάς δύο πολύ ισχυρές ομάδες όπως είναι ο τουρισμός και όπως είναι οι φοιτητές, ακόμη δεν έχουν επανέλθει. Οπότε συνεχίζουμε με μειωμένο προσωπικό, συνεχίζουμε σίγουρα όχι με όλη την πληρότητα των τραπεζιών, και αυτό που πραγματικά εμένα με ανησυχεί, γιατί όπως είδατε όλοι σας σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται, με το που ανοίξαμε η πρώτη εβδομάδα ήταν τραγική, βλέπαμε ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται να πηγαίνει σε μαγαζιά να τρώει να πίνει. Οπότε με πολύ αγώνα, σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να εμπιστεύεται. Μην ξεχνάτε ότι και εμείς είμαστε ένα μαγαζί το οποίο είχε πάντα κόσμο, η μείωση όμως είναι σίγουρα μεγάλη, και το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις, να μας βοηθήσει το κράτος να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, και να μπορέσουμε να κάνουμε τουλάχιστον τον αγώνα μας, και να κρατήσουμε όλοι τα μαγαζιά μας, τις επιχειρήσεις μας. Οι πελάτες είναι θετικοί στα μέτρα προστασίας αλλά νομίζω ότι τους καθοδηγούμε εμείς. Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία να εφαρμόσουμε τα μέτρα.

Δημήτρης Φίστας, ΝΤΕΝΟΡΟ, Μητροπόλεως με Κούσκουρα.

Η ζημιά ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη σε εμάς, γιατί έχω και έναν άλλο χώρο , την Παρτιτούρα, ο οποίος είναι κέντρο διασκέδασης, αυτό δεν είχε ανοίξει αλλά το ετοιμάζαμε, οπότε πάλι υπέστημεν τη ζημιά της καθυστέρησης, των συνεργείων κλπ. Αλλά δεν κάνει κανείς να παραπονιέται γιατί η ζημιά ήταν καθολική, άγγιξε σχεδόν όλους τους κλάδους, με εξαίρεση ίσως τα φαρμακεία και τα supermarket, οπότε δεν νομίζω να δικαιούται κάποιος να γκρινιάζει ιδιαίτερα. Πράγματι ζημιωθήκαμε όλοι, όπως όλη η χώρα και όλη η υφήλιος, οπότε προχωράμε και βλέπουμε αισιόδοξα μπροστά μας. Στην ουσία εγώ σε αυτό το χώρο δεν μιλάω για επανεκκίνηση, μιλάω για εκκίνηση, γιατί ξεκίνησε μετά το Lockdown, ενώ ο άλλος ο χώρος επειδή το καλοκαίρι κλείναμε δεν έχει επανεκκινήσει ακόμη, θεωρώ ότι η μεγάλη δυσκολία θα είναι στους χώρους διασκέδασης, club και λοιπά, σε αυτό το χώρο είχαμε τις δυσκολίες των αποστάσεων, των υγειονομικών μέτρων που είναι δύσκολο να τηρηθούν, είχαμε τις δυσκολίες με την παγωμάρα του κόσμου μέχρι να εξοικειωθεί ξανά και αφομοιώσει την νέα πραγματικότητα που ισχύει στους χώρους εστίασης και αναψυχής, θεωρώ όμως ότι μέρα με τη μέρα τα πράγματα καλυτερεύουν και πρέπει να δούμε λίγο αισιόδοξα τα πράγματα γιατί αν τα δούμε απαισιόδοξα πρέπει να τα κλείσουμε από μόνοι μας τα μαγαζιά. Είμαι γενικά αισιόδοξος, δεν θέλω να ακούω τις απόψεις ενός δεύτερου κύματος ενός νέου lockdown γιατί αυτό θα ήταν πραγματικά καταστροφή για την οικονομία της χώρας και για την υγεία, κρατώ την αισιοδοξία μου χωρίς να πετάω στα σύννεφα, αλλά παρόλα αυτά κρατώ μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Θεωρώ ότι στην πλειοψηφία του ο κόσμος τηρεί τα μέτρα. Εντάξει πάντοτε η νεολαία είναι πιο απείθαρχη σε αυτά τα πράγματα, οι ηλικίες οι λίγο μεγαλύτερες τα τηρούν περισσότερο. Ίσως να έχουν φοβηθεί λίγο περισσότερο. Η κίνηση δεν επανήλθε ακόμη σε κανονικά επίπεδα και δεν ξέρω αν θα επανέλθει μτην ένοια των όρων και των συνθηκών πριν την καραντίνα, αλλά είναι ικανοποιητική θεωρώ, τηρουμένων των αναλογιών και των καταστάσεων που επικρατούν παγκοσμίως.

Προηγούμενο άρθροΤο καλοκαίρι της αμφιβολίας ή το καλοκαίρι της προόδου;
Επόμενο άρθροΗ “πανδημία της μοναξιάς”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ