ΦΙΛΙΠΠΟΙ: Εδώ, ο χριστιανισμός συναντάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το ανθρώπινο σώμα αναγεννιέται μέσα από τη λάσπη

Γράφει ο Bill Siscoglou

Υπάρχουν τόποι προικισμένοι από την ιστορία και τη φύση. Τόποι όπου συναντώνται λαοί, πολιτισμοί και θρησκείες. Όπου η ανθρώπινη ύπαρξη δοκιμάστηκε από μεγάλες μάχες, τόποι που δέχθηκαν την επίσκεψη ανθρώπων που με το λόγο τους άλλαξαν τον κόσμο. Τόποι που νιώθεις ότι το περιβάλλον υμνεί τη μεγαλοσύνη του δημιουργού και ο άνθρωπος ευλαβικά προσέρχεται για να νιώσει τη ζωογόνο δύναμη της φύσης.

Ένας τέτοιος τόπος είναι η φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων. To τελευταίο μνημείο της χώρας μας που έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι Φίλιπποι συγκεντρώνουν τη μοναδική ομορφιά της φύσης με τη ζωντανή ανάμνηση μεγάλων γεγονότων που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία, όπως η μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ. που σηματοδότησε την κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη Ρώμη. Η μάχη των Φιλίππων αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η πόλη που δημιούργησε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος η οποία χάρη στα κοιτάσματα χρυσού του Παγγαίου και το σημαντικό οδικό άξονα της αρχαίας Εγνατίας γρήγορα μεταμορφώθηκε σε οικονομικό, εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο. Το 55 μ.Χ. θα γίνει κι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της χριστιανοσύνης αφού εκεί, για πρώτη φορά, πατάει το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους ο Απόστολος Παύλος. Κηρύσσει το ευαγγέλιο, φυλακίζεται και στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού βαφτίζει την πρώτη ευρωπαία και ελληνίδα χριστιανή, την Αγία Λυδία.

Στις μέρες μας, η ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Καβάλας. Είναι ένας τόπος μικρός σε έκταση, σχεδόν «σφηνωμένος» ανάμεσα στους πρόποδες του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου και στην απεραντοσύνη ενός εύφορου κάμπου.

Σε απόσταση μόλις 30 χλμ. δυτικά της πόλης της Καβάλας και 35 χλμ από την πόλη της Δράμας, με ένα άρτιο οδικό δίκτυο, η περιοχή των Φιλίππων αποτελεί μια ιδανική πρόταση για απόδραση και διακοπές. Οι ορεινές δημοτικές κοινότητες και οι οικισμοί (Ζυγός, Κρυονέρι, Παλαιά Καβάλα, Λημνιά, Βουνοχώρι, Λυκόστομο, Κορυφές, Πολύνερο, Κρανοχώρι) είναι γεμάτα από άγρια φυσική ομορφιά. Σε συνδυασμό με την ιστορικότητα της περιοχής, την πληθώρα των αρχαιολογικών και παλαιοχριστιανικών μνημείων αλλά και τη λειτουργία του ιαματικού πηλοθεραπευτηρίου προσφέρουν στον επισκέπτη μια άλλη πρόταση φιλοξενίας.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του πηλού

Η περιοχή των Φιλίππων δεν είναι μόνο ένας ιστορικός τόπος είναι ταυτόχρονα κι ένας χώρος όπου ο άνθρωπος φροντίζει την υγεία του, με τη χρήση του θεραπευτικού πηλού και του ιαματικού νερού. Το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων ή αλλιώς λασπόλουτρα, αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης» που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό υλικό.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πηλού ή τις λάσπης όπως τη λένε οι ντόπιοι στον ανθρώπινο οργανισμό είχαν γίνει γνωστές από τα οθωμανικά χρόνια και ακόμα παλιότερα. Σήμερα, περισσότερες από οκτώ δεκαετίες, μέσα σε μια κατάφυτη έκταση που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη λειτουργούν τα λασπόλουτρα Κρηνίδων.

Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων ή αλλιώς λασπόλουτρα για τους ντόπιους, αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης» που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό υλικό.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων αποτελούν ένα πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας αλλά και υδροθερεπείας, στο καθ’ όλα εντυπωσιακό και πλήρως ανακαινισμένο μεταβυζαντινό λουτρό. Η συνεχιζόμενη αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα και το εξωτερικό φανερώνει τα οφέλη που είχαν στο σώμα τους και την υγεία τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Προηγούμενο άρθροΠαντελής Σαββίδης: “Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ ήταν μια αναγκαιότητα!”
Επόμενο άρθροΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
95 χρόνια από τη γέννησή του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ