Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ: “Πρωτοβουλίες υγείας με ευαισθησία, τόλμη και γνώση”

Συνέντευξη Μαριάννα Λαζάρου

Με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή Θεόδωρο Δαρδαβέση, μιλήσαμε για το σημαντικό έργο που παράγει η Κοσμητεία, με στόχο τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της ιστορίας των τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Η πορεία και το έργο της Κοσμητείας

“Η Σχολή Επιστημών Υγείας αποτελείται από τα τμήματα της Ιατρικής, της Κτηνιατρικής, της Φαρμακευτικής και της Οδοντιατρικής. Είναι τμήματα τα οποία έχουν ως κοινό αντικείμενο την παροχή Ιατρικής και Υγειονομικής παιδείας, καθώς και την έρευνα. Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας ιδρύθηκε το 2012. Μέχρι τότε η Ιατρική ήταν ανεξάρτητη Σχολή, όπως και η Οδοντιατρική, η δε Φαρμακευτική ήταν σε μία άλλη Κοσμητεία”, μας εξηγεί ο κ. Δαρδαβέσης.

Αν και πρόκειται για μία σχετικά νέα Κοσμητεία, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πολλές τομές. Όπως είπε ο ίδιος, “κατ’ αρχάς, δεν υπήρχε έδρα. Αποκτήσαμε στη συνέχεια τα γραφεία αυτά, τα οποία είναι τα μόνα στο Πανεπιστήμιο που έχουν έργα τέχνης”. Πράγματι, στο χώρο της Κοσμητείας μπορεί να θαυμάσει κανείς έργα από καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν προσφέρει οι ίδιοι. Επιπλέον, υπάρχουν και έργα από το Τελλόγλειο Ίδρυμα, τα οποία έχουν αποκτηθεί με χρησιδάνειο. Αυτή η αισθητική αναβάθμιση είχε ως στόχο, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα, αφενός ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος και αφετέρου, να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας για όλους.

Ωστόσο, πέρα από τα έργα υποδομής, πολύ σημαντική είναι η ανασυγκρότηση του αρχείου. “Το αρχείο που παραλάβαμε ήταν στοίβες δεμάτων με σχοινιά ή σε φακέλους. Όλα αυτά ταξινομήθηκαν, και σε δεύτερη φάση θα σκαναριστούν με σκοπό να υπάρχει πλήρης ψηφιοποίηση”. Ακόμα και η γραμματεία της Κοσμητείας ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Δαρδαβέση, “είναι η μόνη γραμματεία Πανεπιστημιακής Σχολής που έχει πάρει πιστοποίηση ISO. Όλες οι λειτουργίες, δηλαδή, βασίζονται σε προδιαγεγραμμένες διαδικασίες και ενέργειες”.

Δραστηριότητες

Η Κοσμητεία αναπτύσσει, παράλληλα, έντονη δραστηριότητα με στόχο να αναγνωριστεί η αριστεία των εργαζομένων, μέσα από καθορισμένες τελετές επιβράβευσης.

Συγκεκριμένα, διοργανώνεται κάθε χρόνο τελετή απονομής βραβείων αριστείας μελών ΔΕΠ και στελεχών γενικά των τμημάτων της Σχολής, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα, την προσέλκυση ερευνητικών κονδυλίων και τη συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. “Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε έμφαση στην αριστεία, αλλά δημιουργούμε κι ένα ερέθισμα στους άλλους συναδέλφους να αναπτύξουν ανάλογες δραστηριότητες”, επισημαίνει ο κ. κοσμήτορας και προσθέτει:

“Θεωρώντας, επίσης, ότι κάθε συνάδελφος, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στο Πανεπιστήμιο και αποχωρεί, έχει αφήσει πίσω του ένα σημαντικό έργο, καθιερώσαμε να τον τιμούμε με ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο. Μέχρι πρότινος δεν γινόταν τίποτα για αυτούς”.

Προώθηση των ιατρικών εξελίξεων και διασύνδεση με την κοινωνία

Ζητήματα μείζονος ιατροκοινωνικής σημασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της Κοσμητείας, η οποία συγκεντρώνει εκπροσώπους από εμπλεκόμενους φορείς. “Πραγματοποιήσαμε, για παράδειγμα, διάσκεψη για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία προέδρων και διευθυντών κλινικών. Η δεύτερη προσπάθεια που κάναμε είχε σχέση με την ιατροδικαστική και την τοξικολογία -την απόδοση δηλαδή δικαιοσύνης σε περιπτώσεις βιαιοπραγιών”.

Μουσείο Ιστορίας της Υγείας στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Θ. Δαρδαβέση, πρόκειται για ένα Μουσείο, όπου θα εκτεθούν τεκμήρια και αντικείμενα παλιάς τεχνολογίας, τα οποία σταδιακά αποσύρονται και αποτελούν ιστορικά σημεία αναφοράς. Θα συγκεντρωθούν, επίσης, διάφορα ντοκουμέντα που έχουν να κάνουν με παλιούς καθηγητές, οι οποίοι με τον τρόπο τους συνεισέφεραν στην εδραίωση των τμημάτων αυτών. Η λειτουργία του Μουσείου αυτού αναμένεται να ενισχύσει την προσέλευση συνέδρων του τομέα της υγείας, καθώς θα μπορούν να επισκεφθούν ένα μουσείο αφιερωμένο στην επιστήμη τους. Ήδη έχουν βρεθεί οι εγκαταστάσεις, έχει ολοκληρωθεί η μουσειακή μελέτη και αναμένονται τα επόμενα στάδια της χρηματοδότησης

Στα σχέδια της Κοσμητείας, βρίσκεται, επιπλέον, η δημιουργία μίας κοινής βιβλιοθήκης. Στόχος είναι να απομακρυνθούν και να αποθηκευτούν ξεπερασμένες εκδόσεις- που δε χρησιμοποιούνται λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας- και από την άλλη πλευρά, να δημιουργηθεί ένας χώρος, όπου χρηστικά βιβλία θα μπορούν να δανείζονται και οι φοιτητές θα μπορούν να μελετούν.

“Παράλληλα, δρομολογείται η οργάνωση του ιστορικού αρχείου των τμημάτων των γραμματειών της Σχολής μας”, συνεχίζει ο κ. κοσμήτορας. “Ιστορικό αρχείο θεωρείται κάθε έγγραφο, το οποίο έχει περάσει εικοσιπενταετία από την ημέρα που εκδόθηκε. Τα έγγραφα αυτά, επειδή δεν έχουν τρέχον ενδιαφέρον, αποσύρονται και πολλές φορές καταστρέφονται λόγω άγνοιας. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα έγγραφα έχουν την αξία και τη σημασία τους”.

“Από εκεί και πέρα, διεξάγουμε μία σειρά από ιατροκοινωνικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, με μία ομάδα φοιτητών της Φαρμακευτικής έχουμε ετοιμάσει κιβώτια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Πανεπιστημίου, με σκοπό να συγκεντρωθούν φάρμακα και γυαλιά όρασης που δεν τα χρειαζόμαστε πλέον. Το υλικό αυτό θα δοθεί σε φορείς που εμπλέκονται με την παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως οι Γιατροί του Κόσμου και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα”.

Πρωτοβουλίες για την ενημέρωση γύρω από τον κορονοϊό

Πριν ακόμα ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, εξηγεί ο κ. καθηγητής, η Κοσμητεία διοργάνωσε ένα ειδικό σεμινάριο με σκοπό την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων υγειονομικών με τα θέματα του κορονοϊού. Το σεμινάριο έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιολογίας.

“Δεύτερον, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τις πρώτες κιόλας μέρες διοργανώσαμε μία ειδική εκδήλωση ενημέρωσης του ιατρικού προσωπικού και βέβαια, συνεισφέραμε οικονομικά για την αγορά προσωπίδων, μασκών και απολυμαντικού υλικού, το οποίο διανεμήθηκε στους φοιτητές Ιατρικής και σε εργαζόμενους του χώρου του Πανεπιστημίου”.

Βιογραφικό

Ο Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης γεννήθηκε στη Φλώρινα και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα υπηρετεί στη βαθμίδα του Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο “Υγιεινή και Κοινωνική Ιατρική” και είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Κοινωνικής- Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Είναι μέλος 16 Επιστημονικών Εταιρειών, μέλος Συμβουλευτικών Επιτροπών Διδακτορικών Διατριβών και Διπλωματικών Εργασιών, μέλος Επιτροπών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι μέλος 22 Ιατροκοινωνικών, Πολιτιστικών και Φιλανθρωπικών Οργανώσεων.

Το 2010 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’ του απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Υπομιμνήσκοντος του Πατριαρχείου. Έχει τιμηθεί από 32 Φορείς, Εταιρείες και Συλλόγους για την επιστημονική και ιατροκοινωνική του προσφορά, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Αθηνών.

Προηγούμενο άρθροΗ Αγία Σοφία, ο Έρντογαν και το αδιέξοδο του τουρκικού πολιτικού συστήματος
Επόμενο άρθροΠαντελής Σαββίδης: “Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ ήταν μια αναγκαιότητα!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ