Αποστόλης Μαστορής – Από τον σκοτεινό θάλαμο, στην ψηφιακή επεξεργασία και τις παραμορφωτικές selfie!

Ο καταξιωμένος φωτογράφος Απόστολος Μαστορής είναι ένα ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα που δρα στη Θεσσαλονίκη. Το 8o τεύχος της SPEAKNEWS φιλοξενεί στο εξώφυλλο ένα δικό του έργο, και με αυτή την αφορμή μας μίλησε για την πορεία του, για όσα του δίνουν έμπνευση, για την φωτογραφία ως καλλιτεχνική έκφραση αλλά και για τα social media που μας έχουν κάνει όλους φωτογράφους.

Το φως ως πηγή έμπνευσης

Το φως πάντα έπαιζε πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μου. Με συναρπάζει σε όλες τις μορφές του. Ίσως γιατί ποτέ δεν είναι το ίδιο. Μεγάλωσα στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης, σπούδασα στις βόρειες γειτονιές της Ευρώπης. Από το λαμπύρισμα της πανσελήνου πάνω στη θάλασσα, μέχρι το διάφανο γκρι μιας βιομηχανικής περιοχής, τα πάντα ασκούν πάνω μου μια γοητεία που γίνεται πηγή έμπνευσης ξεχωριστής.

Από το σκοτεινό θάλαμο στην ψηφιακή επεξεργασία

Ανήκω στους τυχερούς που πρόλαβα και έμαθα την φωτογραφία αναλογικά με φιλμ και σκοτεινό θάλαμο και έζησα όλη την εξέλιξη της, μέχρι σήμερα στην ψηφιακή της μορφή. Και οι δυο περιπτώσεις είναι εξίσου όμορφες. Η μια πιο εγκεφαλική και η άλλη πιο προσιτή, οικονομικά και δημιουργικά. Στην αναλογική το τελικό κλικ απαιτούσε περισσότερο σκέψη και οργάνωση πριν το κάνεις, σε αντίθεση με την ψηφιακή που κλικάρεις δίχως αύριο. Σήμερα ξοδεύεις πιο πολύ χρόνο στον υπολογιστή παρά στην διαδικασία της φωτογράφισης, σαν επακόλουθο της τεχνολογικής εξέλιξης.

Η τεχνολογία και ιδιαίτερα το photoshop πιστεύω ότι έδωσαν στον φωτογράφο απεριόριστες δυνατότητες. Η ικανότητα και η διαχείριση από εκεί και πέρα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Άλλωστε η δυνατότητα να δοκιμάζεις συνεχώς καινούργια πράγματα είναι αυτό που κάνει την φωτογραφία μοναδική.

Τι μου έμαθε η φωτογραφία

Η λέξη αναζήτηση αποκτάει ένα άλλο νόημα με την φωτογραφία. Η εξέλιξη της καθώς και η φύση της σε κάνουν να αποχωρίζεσαι την λέξη μονοτονία από το λεξιλόγιο σου. Όλα μπορούν να φωτογραφηθούν, μάλιστα με τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο.Αν κάτι κέρδισα σημαντικό από την φωτογραφία είναι ότι έμαθα να παρατηρώ τα πράγματα γύρω μου πολύ πιο έντονα και με πιο πολλή αγάπη.

Η Θεσσαλονίκη είχε πάντα φωτογραφική κουλτούρα

Επαγγελματικά ασχολούμαι με την φωτογραφία φαγητού, αρχιτεκτονικής, πορτραίτου, μόδας και stillife. Τομείς που ο καθένας τους έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ως προς τον τρόπο προσέγγισής τους. Φωτογραφίζω κυρίως στην πόλη μου, την Θεσσαλονίκη, η οποία είχε πάντα φωτογραφική κουλτούρα. Αυτό οφείλεται ίσως στο φως της που αλλάζει συχνά. Στα μοναδικά ηλιοβασιλέματα της, που λόγω της αμφιθεατρικότητας έχει αλλάξει καταλυτικά τα τελευταία χρόνια τόσο στον όγκο όσο και στον τρόπο τον οποίο φωτογραφίζεις.

Η εποχή των εικόνων

Η εποχή μας είναι η εποχή των εικόνων. Ουδέποτε στην ιστορία της ανθρωπότητας η εικόνα είχε τόσο μεγάλη δύναμη όσο σήμερα. Ένα όνειρο μου είναι να μπει η φωτογραφία σαν μάθημα στα σχολεία . Είναι απίστευτο το τι μπορείς να μάθεις για τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου, μέσω της φωτογραφίας.

Η αναζήτηση της ομορφιάς και της τελειότητας είναι το σύγχρονο μανιφέστο της φωτογραφίας. Μέσα από τις πλατφόρμες των social media αυτό γίνεται όλο και πιο επιτακτικό, όλο και πιο αιμοβόρο. Είναι λυπηρό ότι όλο και πιο πολλοί βλέπουν παραμορφωτικά τον εαυτό τους μέσω των selfie, καθότι ο φακός των smartphone είναι στην πλειοψηφία ευρυγώνιος ,που σημαίνει παραμορφωτικός από την φύση του. Φυσικά και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα η λανθασμένη αντίληψη για τον εαυτό σου.

Ο φωτογράφος ως καλλιτέχνης

Το πιο γουστόζικο κομμάτι της υπόθεσης είναι όταν λες σε κάποιον το ότι είσαι φωτογράφος ! Το 99% θα σου απαντήσει κάτι κλισέ είτε από τραγούδι είτε από λαϊκή φιλοσοφία (Αξία ανεκτίμητη!). Το ίδιο συμβαίνει και με την λέξη καλλιτέχνης που έρχεται στην συνέχεια. Τα αγαπώ αυτά τα σχόλια, τώρα που ο καθένας μας είναι φωτογράφος (προσωπικά δεν ενοχλούμαι από αυτό, αντίθετα το θεωρώ μια τεράστια επιτυχία και καταξίωση της εικόνας) με κάνει περήφανο να θεωρούμαι ακόμα και τώρα καλλιτέχνης !!!!

CV:

Γεννήθηκε στη Γερμανία, και επέστρεψε στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη στα μέσα της δεκαετίας του 70. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. Μετά το Λύκειο εργάστηκε σε διάφορες δουλειές που είχαν να κάνουν με φωτογραφία και μουσική. Την δεκαετία του 90 επέστρεψε στη Γερμανία, όπου και σπούδασε φωτογραφία στο Johannes Gutenberg Schule στην Στουτγάρδη. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε ως βοηθός φωτογράφου. Το 2000 τον βρήκε στην Αθήνα να δουλεύει για διάφορα περιοδικά και πελάτες μόδας. Το 2001 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣτράτος Κερσανίδης – Η πραγματική ζωή βρίσκεται έξω και πέρα από την οθόνη
Επόμενο άρθροΛίανα Γούτα στη SPEAKNEWS «Με το lockdown, τα ταξίδια σταμάτησαν, αλλά η δουλειά συνεχίστηκε με τους ίδιους ή και εντονότερους ρυθμούς»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ