Γιάννης Ευσταθίου Η ψυχή του Street Mode Festival μιλάει στη SPEAKNEWS

Ο Γιάννης Ευσταθίου, ο άνθρωπος πίσω από το StreetModeFestival, ένα από τα πιο αγαπημένα και πετυχημένα φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, μιλάει στη SPEAKNEWS για την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης λόγω της πανδημίας, τη γενικότερη κρίση στο χώρο των events και των θεαμάτων, και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Πώς επηρέασε το StreetModeFestival μια χρονιά παύσης και πώς το διαχειριστήκατε ως τώρα;

Η παύση σίγουρα δεν είναι καλή, για όλους τους προφανής λόγους, όμως είναι αναπόφευκτη. Έτσι προσπαθούμε να δούμε την θετική της πλευρά και να δώσουμε κάτι στον κόσμο, έστω και ψηφιακά. Επενδύσαμε τον χρόνο που δεν είχαμε πριν σε ιδέες όπως το καινούργιο μας blog με «φεστιβαλικά» νέα και συνεντεύξεις, τα νέα μας βίντεο από συναυλίες στο YouTube, τα διάφορα stories – αφιερώματα στις προηγούμενες χρονιές κ.α. Κάποιες από αυτές τις ιδέες θα φανούν πολύ χρήσιμες στο μέλλον, ενώ ετοιμάζουμε και καινούργια projects – πάντα ψηφιακά – μέχρι να μας δοθεί η δυνατότητα να επιχειρήσουμε ξανά το φεστιβάλ υπό κανονικές συνθήκες!

Νews Βlog: https://www.streetmode.gr/news

YouTube Videos: https://www.youtube.com/StreetmodeGr

Street Mode Festival 2019 – Thessaloniki, Greece

Μίλησέ μας για το StreetModeFestival και την πορεία του.

To Street Mode είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ μουσικής, τέχνης και σπορ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2009. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ελλάδα και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες σε 5 σκηνές και πάνω από 15 street δραστηριότητες. Street Mode σημαίνει 4 ημέρες με ζωντανή μουσική, shows και διαγωνισμούς street art, street dance, action sports και πολλά ακόμη! Έχοντας τις ρίζες του στον δρόμο, το Street Mode ξεκίνησε αρχικά ως μια σειρά εκδηλώσεων που λάμβανε χώρα σε ανοιχτούς/δημόσιους χώρους, όπως η πλατεία της Θέρμης και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία της street κουλτούρας μαζί.

Βιώνουμε μια νέα κρίση στον χώρο των θεαμάτων, πιστεύεις πως όποιος θα αντέξει από όλο αυτό θα είναι αυτός που θα το αξίζει δικαιωματικά;

Η διαφορά την οικονομικής κρίσης του κορονoϊού σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι ότι στην προηγούμενη δεκαετία εάν ήθελες πραγματικά να κάνεις κάτι έβρισκες τον τρόπο. Μπορεί να το έκανες «κουτσά στραβά», μπορεί να το έκανες χωρίς τις απολαβές που θα έπρεπε να έχεις, υπήρχε όμως η ελευθερία να προσπαθήσεις. Πλέον δεν επιτρέπονται καν οι προσπάθειες, οπότε πώς θα φανεί ποιος αξίζει πραγματικά; Αν συνυπολογίσουμε ότι τα περισσότερα πολιτισμικά προϊόντα κρύβουν από πίσω τους μια εργασία ετών, το «φρένο» για ένα τόσο μεγάλο διάστημα στα έσοδα – έξοδα ενός project μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Οπότε από όλο αυτό θα αντέξει μόνο όποιος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά, όχι όποιος θα αξίζει πραγματικά.

Πώς πιστεύεις ότι θα βγει ο πολιτισμός της χώρας μετά από όλο αυτό; Καλύτερος ή χειρότερος;

Το διάστημα της εποχής του κορονoϊού είναι πολύ μικρό για να μιλήσουμε για αλλαγή στον πολιτισμό, αλλά αν δούμε την κρίση του κορονoϊού ως την μετεξέλιξη της υπάρχουσας δεκαετής κρίσης θα παρατηρήσουμε μία αυξανόμενη οργή – αγανάκτηση του κόσμου για την πραγματικότητα που βιώνει. Όλη αυτή η κακή ενέργεια επηρεάζει σίγουρα και την τέχνη, πχ βλέπουμε πολλά «φτωχά» έργα που απλώς αντανακλούν την μιζέρια της εποχής. Επίσης με τον κορονoϊό πάγωσαν και οι περισσότερες καλλιτεχνικές προσπάθειες, είτε λόγω των μέτρων, είτε λόγω της οικονομικής αδυναμίας, είτε λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον. Οπότε μέχρι να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, τα πράγματα θα είναι λίγο χειρότερα από ότι συνήθως!

Τι θα ευχόσουν στον κόσμο της τέχνης για το μέλλον;

Δεν θα πω το προφανές για τον κορονoϊό γιατί είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα περάσει. Αυτό που θα μείνει όμως είναι η μεγάλη απογοήτευση του κόσμου, που έχει κουραστεί από τις απανωτές κρίσεις. Οπότε θα ευχόμουν περισσότερη αισιοδοξία και δύναμη για ένα καλύτερο μέλλον!

Ποιοι είναι οι στόχοι για το StreetModeFestival για τη συνέχεια; Πότε θα γίνει η επόμενη διοργάνωση;

Η ιστορία της ομάδας μας μετράει ήδη 11 χρόνια, με πολλές επιτυχίες και με πολλές δυσκολίες, όπως η περίοδος του κορονοϊού που βιώνουμε, μέσα από τις οποίες μαθαίνουμε κάθε φορά. Ο στόχος μας για το επόμενο φεστιβάλ, πλέον του 2021, είναι να φέρουμε σε εφαρμογή όσα έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια, και όσα έχουμε σκεφτεί στην χρονιά της πανδημίας, και να παρουσιάσουμε στον κόσμο το καλύτερο Street Mode Festival που έγινε ποτέ, γιατί το έχουμε όλοι ανάγκη!

CV:

Ο Γιάννης Ευσταθίου ξεκίνησε την καριέρα του το 2004 από το χώρο του graphicdesign, όπου εφάρμοσε τις δεξιότητές που είχε από την ενασχόλησή του με το graffiti. Ως θαυμαστής και θιασώτης της streetart, ξεκίνησε να διοργανώνει φεστιβάλ πάνω σε αυτό το αντικείμενο, κυρίως το StreetModeFestival αλλά και άλλα events για χιλιάδες ανθρώπους. Ο Γιάννης Ευσταθίου είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠεριδιαβαίνοντας στον θεϊκό Όλυμπο
Επόμενο άρθροΣτράτος Κερσανίδης – Η πραγματική ζωή βρίσκεται έξω και πέρα από την οθόνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ