Περιδιαβαίνοντας στον θεϊκό Όλυμπο

Περιήγηση στο μυθικό βουνό με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Είναι πραγματικά πολύ όμορφο να επιστρέφεις στα μέρη των παιδικών διακοπών. Σε τόπους όπου πέρασες ξέγνοιαστα καλοκαίρια. Ανακαλύπτοντας πάντα κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό, τα τελευταία χρόνια όμως παρέα με τον γιο σου.

Η φυσική ομορφιά του μυθικού βουνού προκαλεί δέος και θαυμασμό… ξεκουράζει όλες τις αισθήσεις. Φαράγγι του Ενιπέα, Πριόνια, Μονή Αγίου Διονυσίου, Λιτόχωρο!

Το μεγαλείο και η ομορφιά της φύσης ειδικά στον Όλυμπο πάντα σου επιφυλάσσει και κάτι καινούργιο. Όταν όμως το καινούργιο έρχεται μέσα από τις πρωτοβουλίες και τα έργα των ανθρώπων με στόχο την ανάδειξη και την προβολή της φυσικής ομορφιάς του σημαντικού αυτού βουνού και συνάμα οικοσυστήματος, τότε ανακαλύπτεις πόσα λίγα έχεις δει και πόσα ακόμα σε περιμένουν καθώς ανεβαίνεις προς την κορυφή του.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Λιτόχωρου, απέναντι από τα γήπεδα, στο δρόμο που οδηγεί προς τη μονή του Αγίου Διονυσίου και το Πριόνια, λειτουργεί τα τρία τελευταία χρόνια το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Όσο λιτό και απέριττο είναι το κτίσμα και ο περιβάλλον χώρος εξωτερικά (ίσως θα τον έλεγες και αδιάφορο, για να προσεγγίσει τον επισκέπτη) τόσο πλούσιο σε φωτογραφίες και εκθέματα είναι το εσωτερικό του. Μια επίσκεψη στο Κέντρο και μια περιήγηση στους εσωτερικούς, ιδιαίτερα συγχρόνους και καλοφροντισμένους χώρους του, αποτελεί μοναδική εμπειρία. Νιώθεις πραγματικά ότι βρίσκεσαι στην καρδιά του Ολύμπου και σε κάθε επίπεδο της περιήγησης σου αποκαλύπτεται και κάτι διαφορετικό που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Η οργάνωση του εκθεσιακού χώρου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και ανατέθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, το οποίο εργάστηκε για περισσότερο από μία δεκαετία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου, εκπονώντας τις σχετικές μελέτες και βοηθώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Λιτοχώρου να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα.

Η έκθεση, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων, αναπτύσσει τη θεματική της εκμεταλλευόμενη την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου σε επίπεδα για να προσεγγίσει το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη.

Κάθε επίπεδο του χώρου πραγματεύεται όλες τις ορατές και μη αλλαγές στο βουνό όσο το υψόμετρο αυξάνει: τις αλλαγές στα πετρώματα και στη γεωμορφολογία, στο κλίμα και τις καιρικές συνθήκες, στη σύνθεση της βλάστησης και της πανίδας, στα τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού, στο τοπίο.

Κατανοητά κείμενα για κάθε ηλικία, εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και διαφανοσκόπια, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές και μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή, οργανώνουν έναν σύγχρονο χώρο που αναπτύσσεται σε επίπεδα οδηγώντας μοναδικά τον επισκέπτη από τους πρόποδες του Ολύμπου ως τις μυθικές κορυφές του.

Η τελευταία ενότητα όπου γίνεται αναφορά στην ορειβατική ιστορία του μυθικού βουνού παρουσιάζει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξερευνήσετε τις κορυφές, τις κοιλάδες και τα φαράγγια του βουνού-πολλοί περισσότεροι από εκείνους που υπήρχαν το 1913, τότε που για πρώτη φορά ανέβηκε την κορυφή του άνθρωπος. Αυτός ήταν ο κυνηγός Χρήστος Κάκαλος από το Λιτόχωρο, που στις 2 Αυγούστου 1913 ανέβηκε στον Όλυμπο οδηγώντας τον περίφημο φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά και τον συνοδό του Ντανιέλ Μπο Μποβί.

Πάντως, το πιο ζεστό καλωσόρισμα πριν την ανάβαση και τη γνωριμία με το μυθικό βουνό θα το βρείτε στο πανέμορφο Λιτόχωρο. Από εδώ αρχίζουν όλα καθώς αποτελεί την πιο κοντινή, ημιορεινή – και κατά ένα μέρος παραθαλάσσια – πόλη του Ολύμπου. Και τι δε μπορείς να κάνεις στο Λιτόχωρο… Ίσως από τα πιο απλά να χαλαρώσεις στη σκιά των δέντρων της κεντρικής πλατείας ή του καταπράσινου πάρκου ή να εξερευνήσεις τις γειτονιές με την παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική, τα ξύλινα μπαλκόνια στα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και τα γραφικά στενά δρομάκια.

Κάθε βόλτα στο Λιτόχωρο είναι μια πραγματική πρόκληση!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΜΥΡΙΑΝΘΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ-ΠΑΠΑΟΝΗΣΙΦΟΡΟΥ
Επόμενο άρθροΓιάννης Ευσταθίου Η ψυχή του Street Mode Festival μιλάει στη SPEAKNEWS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ