«Στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος έχουμε ενσωματώσει στη διδασκαλία όλες τις πολύπλευρες πτυχές που διέπουν το επάγγελμα του ψυχολόγου»

Μάριος Αργυριάδης, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Νεάπολις Πάφου

Ο καθηγητής Μάριος Αργυριάδης, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Νεάπολις Πάφου, μιλάει στη SPEAKNEWS για τις σπουδές Ψυχολογίας, την πλήρη ισοτιμία και αντιστοιχία του πτυχίου με αυτά των ελληνικών ΑΕΙ, τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και τη συμμετοχή των φοιτητών σε ερευνητικά προγράμματα.

Πως ανταποκρίνονται τα προγράμματα σπουδών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου στις σύγχρονες απαιτήσεις του περίπλοκου πεδίου της Ψυχολογίας;

Το Πτυχίο στην Ψυχολογία, όπως εξάλλου και όλα τα Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, υιοθετεί και ενσωματώνει το σύνολο των ποιοτικών κριτηρίων, όπως ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF), καθώς επίσης και μια σειρά από σύγχρονες καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των διαμορφωτικών δραστηριοτήτων, της συνεχούς διάδρασης φοιτητών – διδασκόντων, των ασκήσεων ρόλων και προσομοίωσης σε πραγματικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται τόσο στο Συμβουλευτικό Κέντρο του πανεπιστημίου, όσο και από τους διδάσκοντες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διδασκαλίας του συγκεκριμένου Προγράμματος Σπουδών στην Ψυχολογία, έχουν ενσωματωθεί στη διδασκαλία των μαθημάτων όλες οι πολύπλευρες πτυχές που διέπουν το επάγγελμα του ψυχολόγου σήμερα. Το περιεχόμενο των μαθημάτων του καλύπτει τόσο τους εφαρμοσμένους κλάδους της κλινικής, συμβουλευτικής, σχολικής, οργανωσιακής και δικανικής ψυχολογίας, μαθήματα που καταλήγουν στην εφαρμογή της γνώσης αιχμής στην πρακτική άσκηση στο τελευταίο έτος, όσο και στα ερευνητικά και άκρως σημαντικά θεωρητικά μαθήματα του υπόλοιπου κλάδου όπως η εξελικτική, κοινωνική, γνωστική, πειραματική ψυχολογία και νευροψυχολογία.

Όλα τα ανωτέρω πληρούν τις απαιτήσεις του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για πλήρη ισοτιμία και αντιστοιχία του Πτυχίου της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου μας.

Η συστηματοποίηση σε σεμιναριακό επίπεδο και στο πλαίσιο των διαμορφωτικών δραστηριοτήτων που προσφέρει το Πανεπιστήμιο στους φοιτητές του, τόσο εργαλείων προσομοίωσης για το πώς γίνεται η ψυχοθεραπεία – όσο και της απόκτησης δεξιοτήτων χειρισμού και συγγραφής ερευνητικών κειμένων, ενδυναμώνει περαιτέρω τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων μέσα από την εξοικείωση με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Η λειτουργία του Προπτυχιακού Προγράμματος Ψυχολογίας σε συνδυασμό με τα παρεχόμενα επιτυχημένα Μεταπτυχιακά Προγράμματα στη Συμβουλευτική και Εκπαιδευτική Ψυχολογία συνθέτουν για το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και τη φοιτητική του κοινότητα ένα σημαντικό πλεονέκτημα πρωτοπορίας έρευνας, εξειδίκευσης και αιχμής εφαρμοσμένης γνώσης στο ευρύ πεδίο της επιστήμης της ψυχολογίας.

Ένα σημαντικό γεγονός αποτελεί και η συνεργασία της Σχολής με διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Θα αναφερθείτε και στο γεγονός αυτό;

Η Σχολή μας συμμετέχει σε αρκετά χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ως εταίρος που ξεπερνούν τη χρηματοδότηση των 2M ευρώ. Αυτές οι συνεργασίες δίνουν πολλαπλές ευκαιρίες στους φοιτητές/τριες της για συμμετοχή, εμπειρία και χρηματοδότηση σε διάφορες θεματολογίες των εξειδικευμένων γνωστικών τους ενδιαφερόντων. Περαιτέρω, ενισχύεται και η διεθνής αναγνωρισιμότητα της Σχολής, το κύρος των τίτλων του Πανεπιστημίου και αυξάνεται η διεθνοποίηση της ακαδημαϊκής του κοινότητας.

Επιπλέον η παραγόμενη ακαδημαϊκή γνώση και έρευνα εντάσσεται πλέον σε ευρεία δίκτυα ακαδημαϊκής πρωτοπορίας και αρίστων διεθνών προτύπων και καλών πρακτικών προς όφελος των Προγραμμάτων Σπουδών και της φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου.

Υπάρχουν οποιεσδήποτε καινοτομίες ή/και μελλοντικά σχέδια της Σχολής που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;

Μια πολύ σημαντική καινοτομία του προγράμματος Ψυχολογίας είναι η ευκαιρία των φοιτητών να εφαρμόσουν την αποκτηθείσα γνώση στο σύγχρονο συμβουλευτικό κέντρο του Πανεπιστημίου το οποίο προσφέρει δεκάδες εμπειρικές επιλογές σε είδος πληθυσμού, εργαλείων και εποπτείας. Περαιτέρω, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν και από άλλα, πιο εξειδικευμένα πλαίσια, για εφαρμογή της γνώσης τους. Παράλληλα, οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά στα ερευνητικά εργαστήρια της Σχολής εφαρμόζοντας επίσης τις ερευνητικές γνώσεις και εμπλουτίζοντας την εμπειρία τους. Η καινοτομία έγκειται στη θεματολογία των εργαστηρίων η οποία δεν βρίσκεται σε αλλά ελληνόφωνα ερευνητικά εργαστήρια. Τέλος, η Σχολή προετοιμάζει νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών αιχμής σε θέματα νεολαίας, νοσηλευτικής ψυχικής υγείας και καινοτόμων ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων.

Αναπληρωτής Καθηγητής Μάριος Αργυρίδης

Αναπληρωτής Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας

Πανεπιστήμιου Νεάπολις Πάφου

Για περιοδικό Speaknews

Πάφος, 28.08.2020


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροWe will survive, οεο!
Επόμενο άρθροΜε μάσκα στο σχολείο Γονείς και εκπαιδευτικοί μιλούν για την εκπαίδευση εν καιρώ πανδημίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ