Μιχάλης Αλεξανδρίδης, Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Η Θεσσαλονίκη πρέπει να επιβάλλει τις λύσεις για να υποδείξει, να σχεδιάσει, να απαιτήσε!”

«Η σχέση με την πόλη και τους ανθρώπους διαχρονικά ήταν που έκανε την εφημερίδα μας να είναι το αδιαμφισβήτητο ιστορικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής»

Ο Μιχάλης Αλεξανδρίδης, είναι ένας από τους παλιότερους εν ενεργεία δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης και ηγείται σήμερα της ομάδας που προσπαθεί να κρατήσει την ιστορική εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας στις επάλξεις, παρά την πολυετή κρίση της οικονομίας και του τύπου, την επέλαση του Internet και τις πρόσφατες αντιξοότητες της πανδημίας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την Θεσσαλονίκη, τα προβλήματά της και τις αιτίες που την κρατάνε σταθερά στο επίπεδο της «φτωχομάνας», για την κρίση των ΜΜΕ σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για την πολιτική ζωή, την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, τον Ερντογάν και πολλά άλλα.

Κύριε Αλεξανδρίδη,

είστε Διευθυντής της εφημερίδας MAKEΔONIA. Της εφημερίδας με το πιο ιστορικό όνομα στη Βόρεια Ελλάδα. Πείτε μας για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του Ι. Βελλίδη, την ιστορία και την προσφορά της στην Θεσσαλονίκη και την πορεία της μετά τον Βελλίδη μέχρι σήμερα.

Η επιτυχία της Μακεδονίας οφείλεται στο ότι κατάφερνε σε κάθε χρονική περίοδο να καθρεφτίζει στις σελίδες της τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα μεγάλα ερωτηματικά της εκάστοτε συγκυρίας φωτίζοντας παράλληλα τις λύσεις που επιβάλλονταν να επιτευχθούν. Αυτή της η σχέση με την πόλη και τους ανθρώπους διαχρονικά ήταν που έκανε την εφημερίδα μας να είναι το αδιαμφισβήτητο ιστορικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Αυτή ακριβώς η δύναμη που προέρχεται από την ιστορία και την στενή σχέση με τον τόπο και τους ανθρώπους του είναι που δίνει στην εφημερίδα μας την δυνατότητα να αντέξει τους κλυδωνισμούς του παρελθόντος και των τελευταίων χρόνων και να υπάρχει ακόμη στα περίπτερα. Κι όταν μιλώ για κλυδωνισμούς αναφέρομαι φυσικά τόσο στην οικονομική κρίση που τάραξε συθέμελα την οικονομία όσο και στην ιδιαίτερη δοκιμασία που περνούν παγκοσμίως τα παραδοσιακά ΜΜΕ εξαιτίας της ορμητικής εισόδου του ίντερνετ και των νέων μέσων στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η Θεσσαλονίκη παρά τα λόγια και τις υποσχέσεις παραμένει εγκαταλειμμένη χωρίς συγκοινωνίες, χωρίς υποδομές, χωρίς ανάπτυξη κλπ. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες. Που πρέπει να αποδοθούν;

Η εύκολη λύση είναι να πούμε πως φταίει η κυβέρνηση διαχρονικά που ασχολείται με την Αττική και την ενδοχώρα της αφήνοντας στο περιθώριο τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο ανήκω στους Θεσσαλονικείς που θεωρούν ότι το ανάθεμα στην Αθήνα και η απόδοση των ευθυνών στην κεντρική εξουσία είναι το άλλοθι του ανίκανου Θεσσαλονικιού. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να επιβάλλει τις λύσεις, να υποδείξει, να σχεδιάσει, να απαιτήσει. Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο τοπικό πολιτικό σύστημα και στην ανυπαρξία τοπικής άρχουσας τάξης με την κοινωνική και πολιτική έννοια του όρου. Των ανθρώπων δηλαδή που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πλούτο και συνεπακόλουθη δύναμη αλλά δε νιώθουν ότι οφείλουν να βοηθήσουν τον τόπο που τους ανέδειξε προκειμένου να πορευτεί αυτός προς καλύτερες μέρες. Παράλληλα η Θεσσαλονίκη δεν κατάφερε να αναδείξει πολιτικές προσωπικότητες που θέσανε στις προτεραιότητές τους να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να φέρουν έναν καινούριο αέρα σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης στη Θεσσαλονίκη. Τους είδαμε είτε ν αρκούνται σε διαδρομές χαμηλών πτήσεων, είτε να παρακαλούν την Αθήνα για την «αξιοποίησή τους» είτε να αφομοιώνονται από την πρωτεύουσα ασχολούμενοι με τα πανελλαδικά και σπουδαία ξεχνώντας και εγκαταλείποντας τα της πόλης μας.

Είστε ένας από τους παλιούς και μάχιμους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης με έντονη πολιτική άποψη. Πως βλέπετε να εξελίσσεται η πολιτική ζωή της χώρας μετά και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής;

Η καταδίκη της ΧΑ έρχεται να επισφραγίσει την πολιτική καταδίκη της οργάνωσης που συντελέστηκε στις τελευταίες εκλογές. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, περισσότερα του δέοντος για να αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία ότι όχι μόνο δε μπορούσε να περιμένει οποιαδήποτε λύση από το ναζιστικό μόρφωμα αλλά μόνο περιθωριοποιώντας οριστικά αυτό θα μπορούσε να πορευτεί προς το μέλλον. Πιστεύω πως η πολιτική ζωή στην Ελλάδα από την περίοδο της κρίσης και μετά έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο στην εγκληματική οργάνωση να εμφανιστεί είτε με ρομφαία κάθαρσης είτε ως υπερασπιστή των φτωχών και αδυνάτων είτε ως εκπρόσωπος των εθνικών συμφερόντων, αλλά επέτρεψε σε κάθε «πικραμένο» να αποκτήσει φωνή και δύναμη τελείως δυσανάλογη αυτού που δικαιούται. Και από την ιστορία της ΧΑ και από το ανέβα κατέβα διαφόρων προσωποπαγών κομμάτων και μηχανισμών που τίποτα ουσιαστικό δεν έχουν να προσφέρουν αποδεικνύεται ότι μόνο με ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και δημοκρατία μπορούν να προκύψουν λύσεις και πρόοδος.

Λέγεται ότι ο τύπος περνάει κρίση. Πως βλέπετε εσείς τις εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ σήμερα στην Ελλάδα;

Υπάρχει μια μεταφορά της ενημέρωσης από τα παραδοσιακά μέσα στα ηλεκτρονικά. Οι εφημερίδες αντέχουν στο βαθμό που μπορούν να φωτίσουν πέρα από τη στιγμιαία εικόνα που παρουσιάζουν με ταχύτητα τα πόρταλ, αναλύοντας τα αίτια που προκάλεσαν ένα συγκεκριμένο γεγονός και τις επιπτώσεις και προβλέποντας τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Σε αυτόν τον γήπεδο της πραγματικής πολιτικής οι εφημερίδες είναι ασυναγώνιστες γιατί διαθέτουν το προνόμιο του χρόνου που απαιτείται για σοβαρή παρατήρηση, για ανάλυση των αιτιών και σύνθεση των δεδομένων που διαμορφώνονται εκ νέου.

Έχετε διατελέσει στο παρελθόν και Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ 3. Πιστεύετε στην αναγκαιότητα της; Η σημερινή δομή και λειτουργία της προωθούν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα;

Η ΕΡΤ3 δημιουργήθηκε με απαίτηση της πόλης και ερχόταν να απαντήσει στην ανάγκη της να διατυπώσει το σχέδιό της και να στείλει τα μηνύματά της στο πανελλήνιο. Το βασικό στοιχείο της επιτυχίας της ΕΡΤ3 εδραζόταν στην αυτονομία της από την μητρική ΕΡΤ και στο δέσιμό της με την Βόρεια Ελλάδα και όλη την ελληνική περιφέρεια. Αυτή η αυτονομία ήταν που διαχρονικά ενοχλούσε το κράτος των Αθηνών. Και που δεν εγκατέλειψε ποτέ τον στόχο να την περατώσει μετατρέποντας την ΕΡΤ3 σε αυτό που ήταν και στο αρχικό τους σχέδιο, στον φτωχό συγγενή της ΕΡΤ. Στον επαρχιώτικό της βραχίονα.

Δυστυχώς βήμα βήμα δείχνουν να το καταφέρνουν. Η ΕΡΤ3 δεν διαθέτει σήμερα διοικούσα επιτροπή. Δεν έχει δικό της προϋπολογισμό. Δεν έχει την ελευθερία να διαθέσει τους πόρους της όπως η ίδια επιθυμεί ούτε να αναζητήσει νέους πόρους και χρηματοδοτικά εργαλεία. Την κάναμε υποκατάστημα και μια τέτοια ΕΡΤ3 δεν μπορεί να βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη, την προσπάθεια που αυτή πρέπει να κάνει για να χτίσει το μέλλον της όχι ως συμπλήρωμα ή «τσόντα» της Αθήνας αλλά ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Βάσει της μεγάλης δημοσιογραφικής σας εμπειρίας αλλά και των πηγών σας, πως κρίνετε τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στα Εθνικά θέματα; Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον ιδίως στις σχέσεις με την Τουρκία, και την επιθετική στάση και δράση του Ερντογάν;

Τους τελευταίους μήνες ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει και τον χειρότερο εαυτό του. Νομίζω πως η εθνική στρατηγική αντιμετώπισής του που ακολουθείται από την ελληνική αλλά και την κυπριακή κυβέρνηση είναι η ενδεδειγμένη. Αναφέρομαι στις διπλωματικές πολιτικές και γεωστρατηγικές πρωτοβουλίες (απαίτηση για κυρώσεις, διεθνείς συμμαχίες, συμφωνίες ΑΟΖ, έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ) που διαμορφώνουν ένα απροσπέλαστο τείχος στις επιβουλές του τούρκικου καθεστώτος. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ολιγωρήσουμε έστω κατ’ ελάχιστον ή να επαναπαυτούμε περιμένοντας από τους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς να δώσουν λύση. Ιδιαίτερα με ανησυχεί η τελευταία εξέλιξη με την εκλογή του εκλεκτού του Ερντογάν, Τατάρ στα Κατεχόμενα, η οποία διαμορφώνει νέα δεδομένα που πρέπει να μελετηθούν και να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από Κύπρο, Ελλάδα, Ε.Ε. Προσδοκώ ότι μια νίκη των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ θα διαμορφώσει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την προώθηση των εθνικών μας δικαίων.

Υπήρξατε σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για την Θεσσαλονίκη. Πως σχολιάζετε την μετεξέλιξή του σε ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει προοπτική για ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ και του μεσαίου χώρου;

Ξεκινώ από το τελευταίο. Υπάρχει ανάγκη. Η προοπτική εξαρτάται από τους ανθρώπους. Η ανάγκη διαμορφώνεται από την κοινωνία και τη ζωή. Χρέος των ανθρώπων – των υποκειμένων δηλαδή- είναι να αντιληφθούν τις ανάγκες και να δράσουν κατάλληλα. Αναμένω από τη νέα γενιά των στελεχών του χώρου να πράξουν τα δέοντα με έμπνευση, τόλμη και αποφασιστικότητα. Σε ό,τι με αφορά παραμένω στον χώρο χωρίς να ασχολούμαι ενεργά με την καθημερινότητά του και χωρίς να επιθυμώ να ασχοληθώ ενεργά στο μέλλον οποιαδήποτε κι αν είναι η εξέλιξη. Νομίζω πως η δική μου η γενιά που έζησε το προνόμιο να βρεθεί στο κέντρο της ιστορίας που έφερε τόσες αλλαγές στην Ελλάδα έχει σήμερα μοναδική υποχρέωση να συμπαρασταθεί στην επόμενη γενιά που θα πρέπει να πιάσει το νήμα της ιστορίας και να το οδηγήσει ένα βήμα μακρύτερα. Προς το παρόν με λυπεί το γεγονός που το ΚΙΝΑΛ και το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά συνθλίβεται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και με στενοχωρεί απίστευτα ότι τα δύο αυτά κόμματα θυμούνται το ΚΙΝΑΛ μόνο όταν έχουν ανάγκη να «ψωνίσουν» στελέχη με γνώσεις και εμπειρία. Όπως και με λυπεί ακόμη περισσότερο η προθυμία ορισμένων – ολίγων- επώνυμων στελεχών να μετακινούνται σαν ποδοσφαιριστές για ένα καλό συμβόλαιο ή για μια ακόμη προσωπική ευκαιρία διάκρισης.

Προηγούμενο άρθροΚαμάρες της Καβάλας
Επόμενο άρθροΈνας ηθοποιός μπροστά στην «κλειστή» αυλαία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ