Ιωάννης Μασούτης

“Κανείς δεν ήθελε ένα 2ο lockdown. Αντιλαμβανόμαστε όμως όλοι ότι η υγεία των πολιτών προέχει”

Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Ο γνωστός επιχειρηματίας μας μεταδίδει τον παλμό της αγοράς και των επιχειρηματιών εν μέσω των έντονων πιέσεων που δέχονται λόγω της πανδημίας, και μιλάει στη SPEAKNEWS για τα μέτρα στήριξης που πιστεύει πως πρέπει να παρθούν, για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στις επιχειρήσεις, και τη προοπτική του ανοίγματος της αγοράς για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Κύριε Μασούτη,

Ολόκληρη η ανθρωπότητα και η χώρα μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας. Μπροστά στην κρίση αυτή αντιλαμβάνομαι ότι και το ΕΒΕΘ αναγκάστηκε να αλλάξει τον προγραμματισμό και τις δράσεις του. Ως πρόεδρος του ΕΒΕΘ τι εικόνα έχετε σήμερα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, της Θεσσαλονίκης και των κλάδων που εκπροσωπείτε;

Το ΕΒΕΘ, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η υγειονομική κρίση, προσαρμόστηκε αμέσως στα νέα δεδομένα της τηλεργασίας και των πολύ αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Πολιτείας και στάθηκε αρωγός στο έργο της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου ρόλου του δηλαδή αυτόν του συμβούλου της Πολιτείας.

Παράλληλα, το ΕΒΕΘ, είχε από καιρό αποκτήσει ψηφιακή ετοιμότητα, οπότε όταν ξεκίνησε το lock down και η επακόλουθη τηλεργασία, είχε ήδη ηλεκτρονικοποιήσει σχεδόν πλήρως τις υπηρεσίες που παρέχει στα μέλη του και για το λόγο αυτό δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να λειτουργεί, διακινώντας πληροφορίες, προσφέροντας υπηρεσίες ΓΕΜΗ, εκδίδοντας πιστοποιητικά εξαγωγών, κ.λ.π. Επιπλέον, καθ’ όλο αυτό το διάστημα εκπονούμε σειρά ερευνών και μελετών, σφυγμομετρώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα την αγορά και τα προβλήματα των μελών μας και μεταφέροντας στα αρμόδια Υπουργεία συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες γιατί πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσει η ανθρωπότητα στα μεταπολεμικά χρόνια, τα δεδομένα του οποίου συνεχώς μεταβάλλονται, ενώ τα προβλήματα που προκύπτουν θα πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζονται τάχιστα και με όλο και πιο εξειδικευμένα μέτρα. Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση έχει δείξει καλά ανακλαστικά και θα έλεγα ότι γενικά λαμβάνει υπόψη της τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Τι μηνύματα εισπράττετε ως ΕΒΕΘ από τα μέλη σας και τους επαγγελματίες του χώρου;

Η κατάσταση στην αγορά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι επιχειρήσεις είναι ήδη επιβαρυμένες από τις συνέπειες του πρώτου lockdown αλλά και της υποτονικής κατανάλωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ακόμη και κάποιος που δεν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ότι η πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις είναι αφόρητη καθώς προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή  χωρίς ρευστότητα, χωρίς εισπράξεις και με τις υποχρεώσεις να περιμένουν, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες πληρωμές των υποχρεώσεών τους ανεστάλησαν και δεν καταργήθηκαν. 

Κύριε Μασούτη συμπληρώνονται εννέα μήνες από το πρώτο Lockdown. Κρίνετε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα είναι στη σωστή κατεύθυνση; Έχετε κάνει προτάσεις στην κυβέρνηση; Τι αποδέχτηκε και τι απόρριψε; Τι ζητάτε αυτή την στιγμή από την πολιτεία;

Η Κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει σημαντικά μέτρα στήριξης τα οποία κρίνονται ως θετικά από τα μέλη μας. Ωστόσο, πέραν των οριζόντιων μέτρων χρειάζονται και μέτρα που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Για το σκοπό αυτό το ΕΒΕΘ έχει συστήσει μια Υπηρεσία καταγραφής προτάσεων των επιχειρήσεων-μελών του, που θα εστιάζουν στα μέτρα υποστήριξης της αγοράς και της οικονομίας από την Κυβέρνηση.

Στόχος του ΕΒΕΘ είναι να δώσει λόγο στις επιχειρήσεις, οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται και εξαιτίας αυτού, πέραν των οριζόντιων, δύνανται να προτείνουν και μέτρα στήριξης που εστιάζουν στο δικό τους αντικείμενο. Οι επιχειρήσεις-μέλη καλούνται να υποβάλουν προτάσεις τόσο για τη στήριξή τους κατά την περίοδο του lockdown, όσο και για τα μέτρα που περιμένουν να ληφθούν με το άνοιγμα της αγοράς μετά την άρση του.

Οι προτάσεις ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται και μετά την ομαδοποίησή τους, και το πρώτο «κύμα» έχει ήδη προωθηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία. Είναι μια προσπάθεια στην οποία τα μέλη μας ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά και με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και την οποία θα συνεχίσουμε.

Πιστεύετε ότι όλη αυτή η κρίση στην Υγεία, στην Οικονομία, στην Παιδεία, υπήρχε τρόπος να περάσει πιο ανώδυνα;

Κανείς δεν ήθελε ένα 2ο lockdown. Αντιλαμβανόμαστε όμως όλοι ότι η υγεία των πολιτών προέχει, και το δεύτερο lockdown ήταν επιβεβλημένο για να μην ξεφύγει από τον έλεγχο, λόγω πίεσης, η λειτουργία του συστήματος υγείας. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ζήσει η χώρα μας τέτοιες καταστάσεις γιατί θα κυριαρχήσει ο πανικός και ο φόβος που θα αργήσουν πολύ να φύγουν και θα επηρεάσουν την επάνοδο στην κανονικότητα για πολλούς μήνες. Φοβάμαι δηλαδή ότι σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση η οικονομία θα πέσει σε πολύ μακρύτερη και βαθύτερη ύφεση από αυτή που θα επιφέρει ένας, έστω και παρατεταμένος εγκλεισμός. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ψυχραιμία από όλους.

Από τα στοιχεία που ανακοινώνονται στα ΜΜΕ βλέπει κανείς ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται σ’ αυτές που αντιμετώπισαν καλά την κρίση που βιώνουμε και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι τέλους της πανδημίας.

Με ποιους τρόπους, δράσεις ή ενέργειες το ΕΒΕΘ στέκεται δίπλα στa μέλη του και τους επαγγελματίες, αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης;

Όπως προανέφερα το ΕΒΕΘ λειτουργεί ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτεία μεταφέροντας τα προβλήματα των μελών του αλλά και προτείνοντας λύσεις. Πρέπει όμως να αναφέρει κανείς και το σημαντικό κοινωνικό έργο του Επιμελητηρίου που αφορά τόσο στη στήριξη ευπαθών ομάδων μέσα από τις δράσεις του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής το οποίο στηρίζει, αλλά και τη σημαντική συνεισφορά του στα Νοσοκομεία Αναφοράς της πόλης μας.

Κύριε Μασούτη, το καλοκαίρι σε ορισμένα εργοστάσια ή μεγάλες επιχειρήσεις παρουσιάστηκε έντονη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κλείσουν. Τελικά τηρούνται τα μέτρα στις επιχειρήσεις ή χάριν του κέρδους θυσιάζονται από ορισμένους η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα μέτρα τηρούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Όπως όμως όλοι βλέπουμε καθημερινά υπάρχουν πάντα κάποιες εξαιρέσεις σε τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από συμπολίτες μας οι οποίες δυστυχώς εκδηλώνονται και σε χώρους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ασφαλώς και χρειάζεται καλή αστυνόμευση και επιβολή κυρώσεων αλλά θα πρέπει οι ασυνείδητοι να απομονώνονται και να ελέγχονται από τους υπόλοιπους γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα αστυφύλακα για τον κάθε πολίτη. Διαφορετικά θα βλέπουμε τα λυπηρό φαινόμενο «μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά» Αυτές οι συμπεριφορές είναι που οδηγού σε lockdown.

Τα supermarkets είναι ίσως οι μόνες επιχειρήσεις που από το πρώτο Lockdown δεν έχουν πληγεί. Πρόσφατα ο υπουργός ανάπτυξης αποφάσισε ότι για χάριν της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, θα πρέπει να αφαιρεθούν κάποιες υπηρεσίες από τα supermarket. Συμφωνείτε με την απόφαση αυτή;

Τα supermarket τηρούν πολύ σχολαστικά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των πελατών και αυτό δίνει και μια αίσθηση ασφάλειας στον καταναλωτή. Αντιλαμβάνομαι το πνεύμα της απόφασης του Υπουργού να μην πωλούνται κάποια είδη την περίοδο αυτή από τα supermarket καθώς μικρότερα καταστήματα που πωλούν τέτοια είδη είναι κλειστά με κρατική εντολή. Πρέπει όμως για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι θα πρέπει όλα τα καταστήματα όταν ξανανοίξει η αγορά να τηρούν το ίδιο σχολαστικά με τα supermarket τα μετρά υγειονομικής προστασίας εργαζομένων και καταναλωτών.

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Θα τα γιορτάσουμε; Πως και που θα κινηθεί η αγορά; Ποιο είναι το μήνυμά σας;

Όλοι μας θέλουμε να περάσουμε εορταστικά και χαρούμενα τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επιπλέον, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας θέλουμε να ξανανοίξει η αγορά το ταχύτερο δυνατόν. Οι αποφάσεις όμως αυτές λαμβάνονται από την Κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων στο ζήτημα της πανδημίας. Όπως προανέφερα προέχει η υγεία και ασφάλεια των πολιτών και θα συνταχθούμε με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Προηγούμενο άρθροΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ “Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι η διάσωση τόσο της υγείας, όσο και της οικονομίας περνάει μέσα από την πιστή τήρηση των μέτρων που έχουν θεσπιστεί”
Επόμενο άρθροΜιχάλης Ζαννέτος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: “Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ