Ο ρεφορμιστής κος Ερντογάν

Του Β. Μάργαρη

Μετά τον Ερντογάν τον Κατακτητή, τον Ερντογάν Σουλτάνο, τον Ερντογάν Ηγέτη Υπερδύναμης και τον Ερντογάν Οικονομολόγο, ήρθε και η ώρα του Ερντογάν του Μεταρρυθμιστή. Περίπου όπως οι παραστάσεις του Καραγκιόζη, όπου ο κεντρικός ήρωας εναλλασσόταν σε ρόλους…ο Καραγκιόζης Δήμαρχος, ο Καραγκιόζης Γιατρός, ο Καραγκιόζης Δάσκαλος, ο Καραγκιόζης Αστροναύτης..οι παλαιότεροι σίγουρα θα ενθυμούνται..

Μετά την αναγκαστική θυσία του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του πρώην Υπουργού Οικονομικών, στο βωμό της πραγματικότητας των αγορών, οι οποίες έχουν την τάση να τιμωρούν, ειδικά τις στενοκεφαλιές, όπως αυτή των χαμηλών επιτοκίων, ανίκανων να αντιμετωπίσουν τη διολίσθηση της λίρας, ο Ερντογάν ενδύθηκε το μανδύα του ρεφορμιστή. Επιλογή μονόδρομος, καθώς έχει ήδη ταΐσει κάθε είδους όνειρο, το αδηφάγο για τουρκικά μεγαλεία κοινό του.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνησή του εργάζεται επάνω σε ένα νέο σχέδιο δράσης για το δικαστικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να συμβαδίζει περισσότερο με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του σημερινού κόσμου.

Και σα να μην έφτανε αυτό, «..η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της μέρος της Ευρώπης..», έγραψε προχθές το Reuters, μεταφέροντας ακόμη μια ρήση του Προέδρου, επίσης έμπλεη ρεφορμισμού. Ειδικά αν αναλογιστούμε, ότι πριν από δύο μήνες χαρακτήριζε την Ε.Ε. ως αναποτελεσματική, ρηχή δομή, χωρίς όραμα.

«Τα χρήματα είναι στη Δύση. Δεν υπάρχει τίποτα στην Ανατολή », έγραψε ο Cem Kucuk στην ακραία φιλοκυβερνητική Türkiye Gazetesi, δίνοντας το ρυθμό προκειμένου να καταλάβει και το φανατισμένο πόπολο, που μέχρι χθες τροφοδοτούσε με αντιδυτική ρητορική.

Η αλήθεια είναι, ότι η Τουρκία θα μπορούσε μέχρι το 2025 να έχει καταστεί μια σημαντική περιφερειακή υπερδύναμη, έχοντας το πάνω χέρι και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όχι μόνο.. Θα είχε παραλάβει πάνω από 30 από τα 100 F35Α που είχε παραγγείλει και τα πρώτα από τα 16 F35B κάθετης από-προσγείωσης, καθιστώντας τα δύο ισπανικά ελικοπτεροφόρα που ναυπηγεί, μίνι-αεροπλανοφόρα. Θα συνέχιζε ο γαμπρός του Σουλτάνου να μοσχοπουλά τα Bayraktar που παράγει η βιομηχανία του ως combat proven, με τους αυστριακούς Rotax κινητήρες, το καναδέζικο οπτικό και τα συστήματα εντοπισμού της Garmin. Τώρα δοκιμάζει τουρκικής κατασκευής οπτικό και παρακαλάει τους ουκρανούς για ελικοφόρους κινητήρες. Η δε «εθνική φρεγάτα», μετά τα επίσημα ή μη εμπάργκο σε κρίσιμα συστήματα, όπως το κυρίως πυροβόλο των 76mm, το αντιπυραυλικό και το πυραυλικό φορτίο, αλλά και το πρωοστήριο σκεύος, αναζητά είτε τοπικές, είτε λύσεις από αναδυόμενους κατασκευαστές, οι οποίες και πάλι θα έχουν το δικό τους δείκτη εξάρτησης.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των ξένων επενδύσεων, το διπλό χαστούκι της VW, αφενός με την επιλογή της «γκρίζας» και μέσα στη Mavi Vatan Αστυπάλαιας ως τόπο της πρωτότυπης πράσινης επένδυσής της και αφετέρου με την εγκατάσταση στη Σλοβακία του εργοστασίου που προοριζόταν για τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες της Σμύρνης, αποδείχθηκε ηχηρό. Βέβαια, οι Τούρκοι επανάφεραν στην ειδησιογραφία για μια ακόμη φορά από το 2011 που το πρωτοανακοίνωσαν, το περίφημο «100% τουρκικό αυτοκίνητο», το οποίο τελικά θα είναι έτοιμο το 2022 και όχι το 2021, παρόλο που -σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό- το 51% αυτού θα είναι made in Turkey.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν προϊόντα του εμμονικού εγωισμού του Σουλτάνου, ο οποίος αυτοκτόνησε και διπλωματικά και οικονομικά, τόσο με τη ρητορική όσο και με τις υπερφίαλες αποφάσεις του, στο πλαίσιο της παράστασης ο «Ερντογάν Αυτοκράτωρ», στην πλοκή της οποίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι S400. Ευτυχώς για εμάς. Τόσο εύκολα και τόσο απλά. Σαφώς, υπολογίζοντας στις πλάτες του συνεταίρου του Ντόναλτ και στην πίεση της τουρκικής κοινότητας της Ευρώπης.

Όμως, ο πρώτος πυλώνας της υπεροψίας του, ξεκίνησε να γκρεμίζεται μετά τις αμερικάνικες εκλογές. Ο δεύτερος, θα δείξει τις αντοχές του στο επόμενο συμβούλιο των αρχηγών της Ε.Ε., όπου θα παιχτεί το έργο «ο Ερντογάν και ο Κατηραμένος Όφις» a.k.a. οι κυρώσεις της Ε.Ε.. Και ευχόμαστε, τουλάχιστον αυτή τη φορά, η Ε.Ε. να μην αποδειχθεί και πάλι Χατζηαβάτης και να τιμωρήσει τον Καραγκιόζη..

Προηγούμενο άρθροΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΚΡΙΔΟΥ- ROBINET: Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Επόμενο άρθροΟι Έλληνες στρέφονται στις βορειοευρωπαϊκές γλώσσες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ