Οι Έλληνες στρέφονται στις βορειοευρωπαϊκές γλώσσες

Η Σουηδία και η Ολλανδία αποτελούσαν διαχρονικά προορισμό για πολλούς Έλληνες, είτε για αναζήτηση εργασίας, είτε για σπουδές, είτε λόγω των μεγάλων ελληνικών κοινοτήτων στις χώρες αυτές. Το ενδιαφέρον αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η ζήτηση προγραμμάτων εκμάθησης της Σουηδικής και της Ολλανδικής γλώσσας. Δύο από τις καθηγήτριες του Κέντρου Ξένων Γλωσσών SPEAK, η Σοφία Ανθοπούλου και η Caroline Huisman, μιλάνε στη SPEAKNEWS για το πλεονέκτημα που δίνει η γνώση της Σουηδικής και της Ολλανδικής γλώσσας, για όσους θέλουν να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό.

Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων να μάθουν Ολλανδικά

Μεγαλωμένη στην Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη, η καθηγήτρια των Ολλανδικών του SPEAK, Caroline Huisman, γνώρισε ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι του κόσμου πριν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Αφορμή για αυτό αποτέλεσε ένα ταξίδι της στη χώρα μας. Αμέσως κατάλαβε ότι θα ήθελε να ζήσει εδώ τα επόμενα χρόνια κι έτσι, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις Κάτω Χώρες, μετακόμισε στην Ελλάδα.

Σε αυτά τα 25 χρόνια παραμονής της στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων να μάθουν Ολλανδικά. Η ίδια πιστεύει ότι αυτή η προτίμηση είναι πολύ λογική, γιατί προσφέρονται πολλές ευκαιρίες εργασίας στην Ολλανδία. Παράλληλα, το επίπεδο των Πανεπιστημίων είναι πολύ υψηλό, γεγονός που την καθιστά ελκυστική χώρα για σπουδές. Εξαιτίας αυτών των δυνατοτήτων που ανοίγονται, όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη γλώσσα είναι συνήθως ενθουσιασμένοι και έχουν ισχυρό κίνητρο να αναπτύξουν τις γνώσεις τους. Αυτή η πολύ θετική ανταπόκριση των σπουδαστών είναι που δίνει μεγάλη χαρά και διάθεση στην Caroline να διδάσκει τη μητρική της γλώσσα.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να μάθει κανείς Ολλανδικά; Σίγουρα χρειάζονται πολλοί μήνες μέχρι να φτάσει στο Β1 επίπεδο προχωρημένων, το οποίο αποτελεί ένα από τα “διαβατήρια” για την είσοδο στην αγορά εργασίας των Κάτω Χωρών. Σύμφωνα με την καθηγήτριά μας είναι, επίσης, καλό να γνωρίζει κανείς, τουλάχιστον βασικά στοιχεία της γλώσσας πριν ακόμα μετακομίσει.

Τα online μαθήματα, άλλωστε, κάνουν ακόμα ευκολότερη την εκμάθηση των Ολλανδικών, αφού μπορεί να ξεκινήσει κανείς τα μαθήματά του όσο ακόμα είναι στην Ελλάδα και να τα συνεχίσει οπουδήποτε κι αν βρίσκεται στον κόσμο. Το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται στο SPEAK είναι κατάλληλο για αυτόν τον σκοπό, αφού προσφέρει πολλές δυνατότητες σε όσους πραγματοποιούν online παρακολούθηση.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να μάθουν τα σουηδικά για να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και για την οικογένεια τους

Η Σοφία Ανθοπούλου, η καθηγήτρια Σουηδικών του SPEAK, είχε την ευκαιρία να μεγαλώσει σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον, το οποίο την έφερε σε επαφή με δύο διαφορετικές κουλτούρες, με αποτέλεσμα να αγαπά εξίσου τη Σουηδία και την Ελλάδα, να επικοινωνεί αποτελεσματικά με περισσότερους ανθρώπους και να νιώθει μεγάλη ασφάλεια και στις δύο χώρες.

Στη Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία 5 χρόνια και διδάσκει τα Σουηδικά ως δεύτερη γλώσσα τα τρία από αυτά. Όπως μάς λέει η ίδια, οι περισσότεροι επιλέγουν να μάθουν τα σουηδικά για να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και για την οικογένεια τους. Η Σουηδία είναι μια χώρα με σταθερή οικονομία και ένα ισχυρό κράτος, που κάνει τους κατοίκους να πραγματοποιούν τα όνειρα τους χωρίς φόβο. Η εκμάθηση των Σουηδικών μάς δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αν έχουμε σκοπό να μετακομίσουμε εκεί. Οι βασικές γνώσεις της γλώσσας επιτρέπουν να ενταχθούμε πιο γρήγορα στην κοινωνία, ώστε να μας χαρίσει όλα τα όμορφα που έχει η χώρα αυτή. Ωστόσο, πολλοί σπουδαστές απλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα σουηδικά- συνήθως επειδή διαφέρουν πολύ από τα Ελληνικά. Φυσικά, και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να μάθεις μια δεύτερη γλώσσα γιατί δεν ξέρεις ποτέ που θα σε οδηγήσει στο μέλλον.

Μέσω της γλώσσας εκφράζονται η καθημερινότητα και ο ρυθμός ζωής στη Σουηδία. Ο κόσμος έχει μάθει να είναι πολύ ευγενικός. Το σύστημα της Σουηδίας λειτουργεί πολύ σωστά και σπάνια αντιμετωπίζει κανείς προβλήματα, για παράδειγμα στις δουλειές, στην τράπεζα ή στην εφορία. Αυτό οδηγεί στο να έχουν μια θετική ενέργεια οι κάτοικοι, το οποίο αντανακλάται στην γλώσσα. Επαναλαμβάνουν πολύ συχνά το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» και ποτέ δε διακόπτει ο ένας συνομιλητής τον άλλον. Επίσης, οι Σουηδοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στη χιουμοριστική γλώσσα. Η ισότητα είναι κάτι για το οποίο προσπαθεί ολόκληρη η κοινωνία και δίνεται πολλή προσοχή να μην προσβληθεί κάποιος από το χιούμορ. Έτσι, εξασφαλίζεται ένα θετικό κλίμα.

Η καλύτερη συμβουλή που θεωρεί ότι μπορεί να δώσει η Σοφία για την εκμάθηση μιας καινούργιας γλώσσας είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο κάθε μέρα για αυτήν, είτε είναι τραγούδια, ταινίες, βιβλία ή έστω μια συζήτηση με κάποιον που την γνωρίζει. Όταν μαθαίνει κανείς μία γλώσσα πρέπει να υπάρχει επαφή με άλλους, για να βελτιώσει την προφορά και την γραμματική. Η θέληση, φυσικά, είναι το πιο σημαντικό από όλα!

Προηγούμενο άρθροΟ ρεφορμιστής κος Ερντογάν
Επόμενο άρθροΔρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος “Αν δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντέξει, και πολύ περισσότερο το δικό μας”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ