Αντώνης Χούτος- Χούτος Catering: “Το 2020 είναι μια χαμένη χρονία τόσο για τον τουρισμό όσο και για τον χώρο της εστίασης”

Η SPEAKNEWS από την αρχή της πανδημίας και το 1ο Lockdown έστρεψε τα φώτα της στο κλάδο της εστίασης και την μεγάλη κρίση που καλούνταν να αντιμετωπίσει. Ο κ. Αντώνης Χούτος, της γνωστής εταιρείας ΧΟΥΤΟΣ CATERING, μιλάει στη SPEAKNEWS για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και την καταστροφική χρονιά που πέρασε για όλους τους επαγγελματίες της εστίασης, σχολιάζει τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και προτείνει λύσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Κύριε Χούτο, Η χρονιά οδεύει στο τέλος της, και ήδη περάσαμε δύο lockdown, και ενδιάμεσα μία «κουτσή» τουριστική σαιζόν. Ως επαγγελματίας της εστίασης εδώ και δεκαετίες, κάντε μας μία πρώτη γενική αποτίμηση των επιπτώσεων που είχε η πανδημία στον κλάδο σας.

Το 2020 είναι μια χρονιά καταστροφική για όλο τον κλάδο, με πτώση του τζίρου σε όλο τον τομέα της εστίασης πάνω από 50%. Για το 2021 έχουμε περισσότερες προσδοκίες και περιμένουμε καλές ειδήσεις. Μια χρονιά απαραίτητη για συνεργασίες – συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Η επιχείρησή σας διακρίνεται στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης. Περιγράψτε μας με ποιους τρόπους δραστηριοποιείται η επιχείρησή σας σε αυτό τον τομέα;

Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στην εστίαση και στην παροχή υπηρεσιών σε νοσοκομεία. Έχουμε υιοθετήσει και ενσωματώσει κριτήρια περιβαλλοντικά- κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης σε όλες τις δραστηριότητες και τα προϊόντα που παράγουμε.

Περιβαλλοντικά: Στο πλαίσιο εφαρμογής του συστήματος περιβαλλοντική διαχείρισης η εταιρεία μεριμνά για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την επιχειρηματική της δράση με ενέργειες όπως

– Η ανάπτυξη βιολογικών σταθμών επεξεργασίας των λυμάτων

– Η ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων λαδιών

– Η ανακύκλωση χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών

– Ανακύκλωση μπαταριών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων

– Η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών μονάδων σε στέγες των ιδιόκτητων κτιρίων της για περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

– Η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων πυρακτώσεως με νέου τύπου LED χαμηλής κατανάλωσης φιλικών προς το περιβάλλον

Κοινωνικά:

– Σίτιση απόρων συμπολιτών μας, γεύματα σε μητροπόλεις και ναούς, συσσίτια για μαθητές μειονοτικών σχολείων, σίτιση άπορων φοιτητών.

– Συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

– Στήριξη του συλλόγου γονέων ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες “ΣΥΖΩΗ” μέσω της συμμετοχής σε αγώνες δρόμου / αθλητικές δραστηριότητες

– Στήριξη ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με δωρεάν παροχή ρουχισμού / αθλητικού εξοπλισμού

– Στήριξη του έργου Ιερών Μητροπόλεων μέσω της δωρεάν παροχής τροφίμων και Α υλών για τα συσσίτια, τις κατασκηνώσεις και λοιπές φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Είμαστε πολλοί υπερήφανοι που η εταιρεία μας έχει τιμηθεί από πολυάριθμους δημόσιους φορείς, συλλόγους, ιδρύματα, σχολεία, σώματα ασφαλείας ακόμα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την κοινωνική της δράση

Εταιρική Διακυβέρνηση:

– Υιοθέτηση προτύπων για την ασφαλή διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων και των πελατών μας (υιοθέτηση συστήματος ISO 27001 και συμμόρφωση με GDPR)

– Κατάρτιση πλάνου ενεργειών και εκπαίδευση των εργαζομένων με στόχο την αναβάθμιση της κουλτούρας σε θέματα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία με στόχο τον μηδενισμό των ατυχημάτων.

– Στα πλαίσια της πανδημίας όλοι οι εργαζόμενοι εξετάζονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για την ανίχνευση COVID -19 ενώ η εταιρεία έλαβε όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζομένων.

– Ισότητα των φύλλων, σήμερα περίπου το 49% των εργαζομένων στην εταιρεία είναι γυναίκες, με μεγάλο ποσοστό αυτών να εργάζονται σε θέση αυξημένης ευθύνης

– Ετήσιες γιορτές για τις οικογένειες και τα παιδιά των εργαζομένων με θεατρικές ομάδες και δρώμενα

– Παροχή δώρων στα παιδιά όλων των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων

Τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση στο 1ο και το 2ο Lockdown έπληξαν ίσως περισσότερο από όλους τους κλάδους την εστίαση. Συμφωνείτε ότι ήταν απαραίτητο να ληφθούν τόσο αυστηρά μέτρα, ή υπήρχε άλλος τρόπος, αναίμακτος για την αγορά;

Η πολιτεία μπορούσε να ακολουθήσει το μοντέλο της Σουηδίας και της Ελβετίας με την ατομική ευθύνη καθενός. Έπρεπε να φροντίσει για τα γηροκομεία να λάβουν αυστηρά μέτρα πρόληψης. Να προετοιμάσει τα νοσοκομεία με αίθουσες υποδοχής ασθενών, να υπάρχει άφθονο οξυγόνο και μηχανήματα παροχής οξυγόνου για να μην χρειάζεται διασωλήνωση ασθενών. Με την διασωλήνωση το παιχνίδι χάνεται σε ποσοστό άνω του 50%. Δεν φρόντισαν να κάνουν ελέγχους στα σύνορα για όλους τους τουρίστες του καλοκαιριού και τους εργάτες που ήρθαν στα εργοστάσια και την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων. Και το πιο σημαντικό στα λεωφορεία ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που δεν μπορούσε να αποφύγει τον συνωστισμό.

Μία επιχείρηση catering όπως η δική σας, πως μπορεί να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με την απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων;

Η εταιρεία μας λόγω κωδικού ήταν και είναι στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι πολίτες στην 1η φάση του lock down πειθάρχησαν υποδειγματικά με τα μέτρα και πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις με έως 50 άτομα με άριστα αποτελέσματα. Με το 2ο lock down σταμάτησε το σύνολο των δραστηριοτήτων μας εκτός από τα συσσίτια απόρων, προσφύγων και νοσοκομείων. Χάθηκαν ή αναστάλθηκαν καθημερινά 15.000 σχολικά γεύματα, 18.000 γεύματα στα ΑΕΙ και η εξυπηρέτηση των επιβατικών τρένων σχεδόν μηδενίστηκε μαζί με 350 κοινωνικές εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν ή μετατέθηκαν. Από τους 320 εργαζομένους, το 50% είναι στο πρόγραμμα συνεργασία ή σε αναστολή.

Το όνομα Χούτος αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα στο χώρο της εστίασης. Μιλήστε μας για την επιχείρησή σας.

Η Εταιρία ΧΟΥΤΟΣ CATERING ιδρύθηκε το 1983 στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στην διοργάνωση κάθε τύπου εκδηλώσεων/δεξιώσεων, στο βιομηχανικό catering, στη μαζική σίτιση νοσοκομείων και Πανεπιστημίων, ενώ έχει αναπτύξει λειτουργία κυλικείων και εστιατορίων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Διαθέτουμε τρία υπερσύγχρονα εργαστήρια παρασκευής τροφίμων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κομοτηνή, ιδιόκτητους πολυχώρους δεξιώσεων σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Κομοτηνή, Βόλο καθώς και κινητές μονάδες σίτισης με δυνατότητα κάλυψης εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Εφαρμόζουμε προηγμένα συστήματα ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας και διαθέτουμε όλες τις σύγχρονες πιστοποιήσεις για την παραγωγή των προϊόντων μας και τη διάθεση των υπηρεσιών μας (ενδεικτικά ISO22000 – HACCP , ISO 9001, ISO14001, ISO18001, HALAL) τηρώντας με ευλάβεια τους αυστηρούς κανόνες τους. Η εταιρεία μας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων στον οδηγό “Strongest Companies in Greece” της ICAP.

Έφτασαν οι γιορτές. Τι σημαίνουν για εσάς τα Χριστούγεννα, και σε τι διαφέρουν τα φετινά από άλλες χρονιές;

Η μοναδική χρονιά που θα βρεθώ με την οικογένεια λόγω καραντίνας. Όλα τα χρόνια (πάνω από 46) θυμάμαι τον εαυτό μου να προσφέρω υπηρεσίες σε ρεβεγιόν για όλους τους πελάτες και συλλόγους, σε ξενοδοχεία (Makedonia Palace), μεγάλες αίθουσες διασκέδασης (ρεβεγιον) και σπίτια πελατών μας. Τώρα έχουμε ημέρες χαράς, ημέρες ξεκούρασης και προγραμματισμού. Θα βρεθώ κοντά στους εργαζόμενούς μας (πάνω από 50 άτομα) στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ που δίνουν τη μάχη με τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές τούτες τις δύσκολες στιγμές με την πανδημία. Είναι γιορτές προσφοράς και έμπρακτης αγάπης που μας προσκαλούν όλους να συμβάλουμε και να εμψυχώσουμε τους μαχητές της πρώτης γραμμής.

Κύριε Χούτο είστε αισιόδοξος; Tί προβλέπετε για τον χώρο της εστίασης
για το 2021 και τι θα προτείνατε στην πολιτεία και τους επαγγελματίες
του κλάδου

Το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά τόσο για τον τουρισμό όσο και για τον χώρο της εστίασης. Το κράτος πρέπει να παρέμβει με ρευστότητα στους πολίτες ώστε να “επιζήσουν” και οι επιχειρήσεις στη συνέχεια. Πρέπει να μπουν στόχοι και να αξιολογηθούν σωστά εθνικά προγράμματα, καινούριες στρατηγικές από την νέα χρονιά για την αναβάθμιση και την προβολή των ελληνικών γεύσεων.

Προτάσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου:

  • Ο κλάδος να χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα από το ταμείο ανάκαμψης, με διαφάνεια σε όσες επιχειρήσεις χρηματοδοτηθούν.
  • Μεταρρυθμίσεις με επενδυτικές προτάσεις για αύξηση παραγωγικότητας και προστασία του κλίματος.
  • Επενδύσεις με μέτρα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις κα8ι θα συμβάλουν στην πράσινη ανάπτυξη.
  • Κίνητρα για την ψηφιακή μετάβαση και την μακροοικονομική σταθερότητα.
  • Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Δημιουργία κλίματος αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.
  • Αναβάθμιση και προβολή των ελληνικών γεύσεων. Χρειάζεται σχέδιο για ξεπάγωμα της ελληνικής γαστρονομίας και ανάπτυξη των ελληνικών προϊόντων.

Προηγούμενο άρθροΖαχαρίας Σκούρας – Η Ενιαία Υγεία και ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Επόμενο άρθροΕεεεεεεε «σε εσάς που με ακούτε»… Kala Xristougenna!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ