Νικόλαος Νίτσας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη οριακή στιγμή. Αν χαλαρώσουμε το σύστημα θα καταρρεύσει»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Νίτσας μίλησε στη SPEAKNEWS για την έξαρση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, την ανάγκη τήρησης των μέτρων, την προσπάθεια αποφυγής ενός τρίτου Lockdown και τα δεδομένα του επικείμενου εμβολιασμού.

Κύριε Νίτσα,

Λόγω πανδημίας διανύουμε ήδη το δεύτερο lockdown. Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μπορείτε να μας δώσετε την εικόνα της υγειονομικής πορείας της πόλης μας;

Η τρέχουσα κατάσταση αυτή τη στιγμή, σήμερα 10 Δεκεμβρίου που μιλάμε, είναι ότι έχουμε μία μικρή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σχετικά με ό,τι ίσχυε τις προηγούμενες 15 μέρες. Η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε ότι αφορά τις εισαγωγές των ασθενών, αλλά ακόμη προς το παρόν το ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων παραμένει αρνητικό. Έχουμε δηλαδή περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία από ότι έχουμε εξιτήρια καθημερινά. Αυτό φυσικά δημιουργεί μία επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία μπορεί μεν να είναι μικρότερη από ότι ήταν πριν από μια βδομάδα ή δέκα μέρες, πρέπει όμως αυτό να συνεχίσει με μεγαλύτερους ρυθμούς, να φτάσουμε κάποια στιγμή τα εξιτήρια να είναι περισσότερα από τις εισαγωγές, ώστε πλέον να αρχίσουν και τα νοσοκομεία να συρρικνώνουν την απασχόλησή τους, να μειώνεται η απασχόλησή τους σε ότι αφορά τους covid ασθενείς για να επανέλθουμε και σταδιακά σε μία κανονικότητα. Καθώς όπως γίνεται αντιληπτό από όλους, οι παθήσεις συνεχίζονται και οι ανάγκες των ασθενών για εκτός covid νοσηλείες συνεχίζουν να είναι ίδιες όπως ήταν και στο παρελθόν. Αυτό όμως θα συμβεί υπό την προϋπόθεση – τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και του επιδημιολογικού φορτίου που έχουμε- να συνεχιστούν τα μέτρα τα οποία έχουμε σε ισχύ, προς το παρόν τουλάχιστον στην περιοχή της Θεσσαλονίκης

Πιστεύετε ότι το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση προετοιμάστηκαν σωστά; Έκαναν όσα έπρεπε ή μήπως έχουν δίκιο όσοι ασκούν κριτική και αποδίδουν αδράνεια στη λήψη έγκαιρων μέτρων;

Σίγουρα πάντοτε όταν περάσει ο χρόνος, μπορεί κανείς να δει τα πράγματα με διαφορετική ματιά. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούσαν να γίνουν, όπως επίσης όμως μπορεί κάποιος να αντιπαραβάλλει σε αυτό, ότι υπάρχουν και πράγματα τα οποία αν δεν είχαν γίνει θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ότι είμαστε σήμερα, και θα είχαμε πραγματικά φτάσει σε εικόνες τις οποίες είδαμε στη Βόρεια Ιταλία την άνοιξη.

Πείτε μας τι ήταν αυτό που ξέφυγε κι έχουμε αυτή την τεράστια αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και στην Βόρεια Ελλάδα; Υπάρχει κάποια παράμετρος που ίσως δεν έχει αναλυθεί ακόμη, για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η έξαρση;

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να το δούμε το πράγμα λίγο πιο γενικά. Βλέπετε ότι δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, όλη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή τουλάχιστον που μιλούμε, βρίσκεται στα κόκκινα. Άρα δεν είναι κάτι λοιπόν που δεν έγινε μόνο στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει γενικότερα σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και σίγουρα είναι και υπό εξέταση και υπό ανάλυση. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή που μιλούμε δεν είναι η ώρα να το συζητήσουμε. Έχει να κάνει με την μετακίνηση πολιτών από και προς τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος, από χώρες με τις οποίες συνορεύουμε και οι οποίες βρίσκονται σε μία κατάσταση επιδημιολογική του κορωνοϊού, πολύ χειρότερη από μας. Μιλώ για την Αλβανία, για τα Σκόπια και για τη Βουλγαρία. Ενδεχομένως λοιπόν αυτός να είναι ένας από τους λόγους, και θέλω να το τονίσω αυτό, της διαφοροποίησης της Βόρειας Ελλάδος σχετικά με τη νότια, όπως επίσης ένας άλλος λόγος γενικότερος θα μπορούσε να είναι και οι καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα από τις νοτιότερες και νησιωτικές περιοχές. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία και μεγαλύτερη η υγρασία, τόσο ευκολότερα μεταδίδεται ο κορωνοϊός από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τώρα ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη είχαμε πολλές εκδηλώσεις οι οποίες μας φτάσανε από το να έχουμε τον Οκτώβριο μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, στο να έχουμε γεμίσει στα τέλη Νοεμβρίου τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Υπήρξαν όπως θα θυμάστε και διαμαρτυρίες, υπήρξαν πανηγυρισμοί, υπήρξαν λιτανείες, υπήρξαν και εκδρομές των πολιτών, υπήρχαν πολλά τα οποία σε συνδυασμό με την κατά κάποιο τρόπο νυκτερινή ελαφρότητα μερικών ανθρώπων, μας έφεραν στην κατάσταση που μας έφεραν. Και βέβαια ένα άλλο θέμα το οποίο είναι υπό συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη, είναι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες.

Το σύστημα Υγείας όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης φαίνεται να πιέζεται έντονα. Θα αντέξει κατά τη γνώμη σας;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη οριακή στιγμή. Αν χαλαρώσουμε και αρχίσουμε πάλι αυτά τα οποία γινόταν από αρχές Οκτωβρίου στην πόλη μας, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει. Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι έστω και οριακά δεν είχαμε κανέναν ασθενή ο οποίος χρειάστηκε μονάδα εντατικής θεραπείας, κλίνη, και δεν την είχε. Όπως επίσης δεν υπήρξε κανένας ασθενής ο οποίος χρειάστηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο και δεν το είχε. Αυτό έγινε φυσικά με το συντονισμό από την πολιτεία, αλλά έγινε βασικά με την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται στο σύστημα υγείας, των γιατρών, των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού, που πραγματικά βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε μία κατάσταση πολέμου, και μίας μεγάλης κόπωσης. Και αυτός είναι και ένας άλλος λόγος για τον οποίον αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα τουλάχιστον στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ώστε να δώσουμε μια ανάσα ξεκούρασης στο σύστημα, σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί πραγματικά μπορεί το σύστημα να μην καταρρέει, αλλά θα καταρρεύσουν οι ίδιοι οι λειτουργοί του.

Ήδη ανακοινώθηκαν εμβόλια από κάποιες εταιρείες, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Πόσο σύντομα θα έχουμε το εμβόλιο στην Ελλάδα, και αφού ξεκινήσει πόσος καιρός θα χρειαστεί για να χαλαρώσουμε ίσως.

Στο πρώτο ερώτημα, αυτό έχει άμεση συσχέτιση με το πότε τα εμβόλια θα λάβουν τις απαραίτητες άδειες και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων αλλά και από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης αναμένονται τα πρώτα εμβόλια στις αρχές Ιανουαρίου. Επομένως με αυτή την προϋπόθεση και με το δεδομένο ότι το εμβόλιο θα χρειαστεί 2 δόσεις, θα χρειαστούμε περίπου ένα μήνα προκειμένου να έχουμε μία ανοσοποίηση έναντι του κορωνοϊού. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να εμβολιαστούν 7 εκατομμύρια έλληνες πολίτες μέσα στην πρώτη φάση των εμβολιασμών ή τον πρώτο μήνα. Νομίζω ότι θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μία μεγάλη εμβολιαστική ασπίδα μετά το Πάσχα, προς το καλοκαίρι.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

Αυτό δεν είναι κάτι που το αποφασίζω εγώ. Εγώ με όλες μου τις δυνάμεις, και σαν Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, θα ξεκινήσουμε μία καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών αλλά και των συναδέλφων, για τους εμβολιασμούς και για την ασφάλειά τους. Κάνουμε ήδη 3 χρόνια αυτές τις προσπάθειες για τα άλλα εμβόλια, και είναι πλέον γνωστή η δράση του Ιατρικού Συλλόγου στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιήσουμε και τώρα προκειμένου να πείσουμε τους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο. Αλλά σε καμία περίπτωση όπως καταλαβαίνετε δεν είναι αρμοδιότητα του Ιατρικού Συλλόγου να αποφασίσει για έναν υποχρεωτικό ή μη εμβολιασμό.

Ασιατικές χώρες που είχαν ζήσει πανδημικά φαινόμενα στο παρελθόν, έκαναν τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση μέρος της κουλτούρας τους. Πιστεύετε ότι οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και στον δυτικό κόσμο;

Σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις από όλη αυτή την «ταλαιπωρία» που έχουμε υποστεί ένα χρόνο τώρα. Σίγουρα επίσης αυτό θα είναι κάτι που θα μας συνοδεύει μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Πέρα από αυτό αίσθησή μου είναι, ειδικά και με τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στη χώρα μας, ότι δεν θα ζήσουμε μαζικές εικόνες ανθρώπων να φορούν μάσκες εφόσον ολοκληρωθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Θα μας μείνει όμως -κακά τα ψέματα- μία κουλτούρα υγιεινής των χεριών, μία κουλτούρα ατομικής υγιεινής, η οποία σε κάθε περίπτωση θα μας προστατέψει και από άλλες ιώσεις, διότι δεν σταματούν οι ιώσεις, δεν σταματάει η γρίπη, δεν σταματούνε τα άλλα νοσήματα τα οποία μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό θα μας συνοδεύει σαν μία κουλτούρα τα επόμενα χρόνια.

Ως γιατρός και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τι θα ήταν αυτό που θα θέλατε να ζητήσετε από τους πολίτες της χώρας για αυτή την περίοδο;

Εγώ θα ήθελα να τους πω ότι σήμερα για τις 10 Δεκεμβρίου και μέχρι να ολοκληρωθεί το διάστημα των γιορτών, όλοι να ακολουθήσουν ένα ατομικό lockdown. Να περιοριστούν σε συγκεκριμένες επαφές, οι οποίες θα πρέπει να είναι το στενό οικογενειακό περιβάλλον, προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή μία αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας. Από εκεί και πέρα, επειδή κάποια στιγμή είτε νωρίτερα είτε αργότερα η ζωή θα επανέλθει σε μία σχετική κανονικότητα, με τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ακολουθούνται αλλά θα αρθούνε πολλοί από τους περιορισμούς του lockdown, θα πρέπει όλοι να διδαχθούμε από το πάθημα της Θεσσαλονίκης και να μη δούμε ξανά με συμπεριφορές τις οποίες είδαμε στο παρελθόν. Να μη φτάσουμε ξανά να έχουμε μετά από ένα μήνα ένα τρίτο lockdown. Αυτό νομίζω ότι εξαρτάται από όλους μας. Άρα λοιπόν υπάρχει ένα άμεσο αίτημα και ένα απώτερο αίτημα. Το άμεσο αίτημα, είναι μέχρι τα Χριστούγεννα όλοι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις επαφές μας, ώστε να μην έχουμε επιβάρυνση περαιτέρω στο σύστημα υγείας, η οποία πραγματικά θα μας οδηγήσει όπως σας προανέφερα σε καταστάσεις που δεν θέλουμε να δούμε. Και από κει και πέρα να μην έχουμε ξανά πισωγύρισμα σε νέο lockdown με τρίτη φάση κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ