Ο Δημήτρης Χατζής παρουσιάζει το Ascos Case, ένα κουτί υπολογιστή με οικολογική συνείδηση και προπαντός χαρακτήρα!

????????????????????????????????????

Η νέα καινοτόμα δημιουργική έμπνευση που δίνει μια «πράσινη» διάσταση στη σύγχρονη τεχνολογία των PC, και θα φέρει την ισορροπία ανάμεσα στην καλαισθησία και την υπολογιστική ισχύ

Το 2014, ο 15χρονος τότε Δημήτρης Χατζής, μαθητής της τρίτης γυμνασίου κέρδισε την προσοχή όλων στην Καβάλα όταν βραβεύθηκε, στο 5ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ και το ΤΕΙ ΑΜΘ, για το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός οικιακού εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων. Έκδηλη η αμηχανία όταν κλήθηκε να παραλάβει το βραβείο του, αλλά κανείς δε γνώριζε ότι ασχολούνταν με τη ρομποτική και τις κατασκευές από τα έντεκα.

Ένα χρόνο μετά, το 2015, στο 6ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, ο 16χρονος Δημήτρης επεφύλασσε μια μεγαλύτερη έκπληξη. Κερδίζει το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ, γεγονός που τον κατέταξε αυτόματα ως έναν από τους λιγοστούς makers παγκοσμίως στην κατασκευή του ρομποτικού ανθρωποειδούς «In Moov». Ο Δημήτρης του έδωσε την κωδική ονομασία «Troopy».

Στην πραγματικότητα, εκείνο που πέτυχε τότε, ήταν να συμπεριλάβει τον εαυτό του και την Ελλάδα σε μια διεθνή κοινότητα δημιουργών τεχνολογικής εξέλιξης αποδεικνύοντας πως όταν βάζεις στόχους στη ζωή σου μπορεί να τους επιτύχεις, με υπομονή, επίμονη, πίστη, μεθοδικότητα και προπάντων σκληρή δουλειά.

Σήμερα, πέντε χρονιά μετά, ο Δημήτρης Χατζής σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου. Παραμένει ένα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα. Συνεχίζει να πιστεύει στις δυνατότητές του, εκμεταλλεύοντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα που του δίνεται. Αυτή τη φορά αξιοποίησε μια διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα, την Kickstarter, προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα για την υλοποίηση της νέας δημιουργικής ιδέας του ακούει στο όνομα «Ascos Case».

Πρόκειται για ένα 100% χειροποίητο κουτί υπολογιστή με έμφαση στην πρωτότυπη σχεδίαση και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Παρέχει χωρίς κανέναν περιορισμό τη λειτουργικότητα, τη συμβατότητα και την ευελιξία που έχει ένα βιομηχανοποιημένο κουτί PC ώστε να λειτουργεί άψογα. Ταυτόχρονα, όμως, έχει μια ιδιαίτερα κομψή εμφάνιση, προσφέροντας καλαισθησία στο χώρο εργασίας, είτε είναι στο σπίτι είτε στο γραφείο.

Το πιο σημαντικό: ένα προς ένα, όλα τα κομμάτια του είναι κατασκευασμένα από το Δημήτρη, με υλικά ιδιαίτερα φιλικά στο περιβάλλον. Πρόκειται για απόλυτα φυσικές ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιημένες πρώτες ύλες. Ακόμα μια καινοτομία του Ascos Case είναι ότι πρέπει να συναρμολογηθεί από τον ίδιο τον χρήστη με οδηγίες και εργαλεία που του προσφέρονται στη συσκευασία και στη συνέχεια να τοποθετήσει μέσα εκείνα τα ηλεκτρονικά μέρη που καλύπτουν τις δικές του ανάγκες.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPEAK μιλάει για το νέο του δημιούργημα, το Ascos Case και πως συνέβαλαν οι σπουδές του στο Βερολίνο ώστε να ξεκινήσει την υλοποίηση του project, όπως επίσης για τα ερεθίσματα που των ώθησαν ν’ ασχοληθεί με τη ρομποτική, αλλά και πώς αντιδρούσε όταν τον αποκαλούσαν «παιδί θαύμα».

Ασχολήθηκες από μικρός με την ρομποτική και τη σύγχρονη τεχνολογία ποια ήταν τα ερεθίσματα που είχες και πως αντιμετώπισαν οι γονείς σου αυτή την έφεση που επέδειξες;

«Από μικρός είχα ζωηρή φαντασία και φυσική κλίση στο να φτιάχνω πράγματα, όχι να τα ανοίγω για να μάθω πως λειτουργούν ή να τα επισκευάζω, αλλά να δημιουργώ κάτι καινούργιο από το μηδέν. Τα ρομπότ, οι πύραυλοι, τα διαστημόπλοια, η επιστημονική φαντασία είχαν πάντα προτεραιότητα στα θέλω μου. Όσο για τους γονείς μου, ποτέ δεν θέλησαν να με “κατευθύνουν” σε δικές τους επιλογές ή πεποιθήσεις ή ακόμα και σε επαγγελματικούς προσανατολισμούς που θα εξασφάλιζαν καλύτερα το μέλλον μου. Το αντίθετο μάλιστα, πάντα είχα την ενθάρρυνση τους σε ότι ήθελα να κάνω και την υποστήριξή και την επιβράβευσή τους για το οποιοδήποτε αποτέλεσμα».

Όταν βραβεύτηκες στο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής κάποιοι έσπευσαν τότε να σε χαρακτηρίσουν ως παιδί θαύμα. Πως ένιωθες με όλα εκείνα τα διθυραμβικά σχόλια και πόσο σε επηρέασαν στη μετέπειτα εξέλιξή σου;

«Ποτέ δεν ένιωσα ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί αντιπροσώπευαν την πραγματικότητα. Προσωπικά υποστηρίζω την αχαλίνωτη φαντασία και τις απέραντες δυνατότητες ενός παιδιού που όμως επηρεάζονται καταλυτικά από το περιβάλλον που ζει και μεγαλώνει και από τις ευκαιρίες που του προσφέρονται. Δε σας κρύβω ότι είχα πάρα πολλές συζητήσεις με συγγενείς, γνωστούς αλλά και φίλους που υποστήριζαν ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στα παιδιά τους, αλλά δυστυχώς εκείνα δεν έχουν την ικανότητα να παρουσιάσουν τη δική μου εξέλιξη. Θεωρώ ότι αυτή είναι η χειρότερη δικαιολογία για στασιμότητα και τις περισσότερες φορές για οπισθοδρόμηση, στα όνειρα και την εξέλιξη μας».

Μετά την κατασκευή του ανθρωποειδούς ρομπότ θα περίμενε κάποιος να ασχοληθείς με αυτό το κομμάτι, αντ’ αυτού εσύ επέλεξες να δημιουργήσεις ένα ξύλινο κουτί υπολογιστή.

«Αυτή είναι μια ερώτηση που νιώθω ότι θέλουν να κάνουν όλοι όσοι μαθαίνουν για τη νέα μου ασχολία! Θα έλεγα ότι είναι το πρώτο πράγμα που θέλουν να με ρωτήσουν με την πιο λαϊκή διατύπωση… «καλά από μηχανικός ρομπότ, έγινες μαραγκός;» Η απάντηση όμως είναι τελείως διαφορετική.

Παρατηρήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που λέμε “custom-setup” του γραφείου τους, ξεκινώντας από τη μοναδικότητα και εκκεντρικότητα του υπολογιστή τους. Καθώς οι υπερχρονισμένες κάρτες γραφικών και επεξεργαστές έχουν εκτοξεύσει τις ενεργειακές ανάγκες και θερμοκρασίες των υπολογιστών στα ύψη, οι νέες τάσεις στο “case modding” προσπαθούν να αντισταθμίσουν στην αυξημένη θερμότητα που εκλύουν τα κουτιά υπολογιστών, με μια στρατιά από πολύχρωμους ανεμιστήρες και την μόδα της υδρόψυξης που αποτελεί “must have” στους υπολογιστές του σήμερα. Δεν πρέπει να παραλείψουμε και την πολύ σημαντική αύξηση του κόστους μιας τέτοιας σύνθεσης.

Επακόλουθο όλων αυτών, είναι η αισθητική σε ένα γραφείο να υποχωρήσει για χάρη των υλοποιήσεων κακόγουστης επίδειξης υπολογιστικής ισχύος και υπερβολής! Στο σημείο αυτό, έρχεται ο σχεδιασμός και το μινιμαλιστικό στυλ του Ascos Case, που καταφέρνει μέσα από μια φιλική προς το περιβάλλον και αισθητική προσέγγιση, να φέρει την ισορροπία ανάμεσα στην καλαισθησία και την υπολογιστική ισχύ.

Η υλοποίησή του δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση και ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός της ανύπαρκτης οικονομικής δυνατότητας που έχω ως φοιτητής. Χρειάστηκε να φτιάξω από το μηδέν ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής, χρησιμοποιώντας το εφηβικό μου δωμάτιο για εργαστήριο. Αυτή τη στιγμή, δύο 3D εκτυπωτές και δύο μεσαίου μεγέθους μηχανές CNC, όλα χειροποίητα και φτιαγμένα από εμένα, λειτουργούν καθημερινά κάνοντας το Ascos Case μοναδικό και 100% χειροποίητο. Συμπερασματικά λοιπόν μπορώ να σας πω ότι τόσο η σύλληψη της ιδέας όσο και η εκτέλεση του project έχουν άμεση σχέση και χρειάστηκε να επιστρατεύσω όλα όσα γνωρίζω πάνω στη ρομποτική αλλά και πολλά από αυτά που μαθαίνω στη σχολή μου, για να ανταπεξέλθω σε αυτό το εγχείρημα».

Πόσο επηρέασαν οι σπουδές σου στο Βερολίνο ώστε να προχωρήσεις στη δημιουργία του Ascos;

«Εδώ πρέπει να μου επιτρέψετε να πω, πάρα πολύ! Στη σχολή μου ισχύουν τα ακόλουθα: “Μια ερευνητική εργασία, εάν δε βασίζεται σε οικολογική συνείδηση ή δεν έχει απώτερο σκοπό την οικολογική ευαισθητοποίηση, δεν μπορεί να θεωρηθεί καινοτομία“. Έτσι, το Ascos Case, που από τη φύση του είναι μια δύσκολη και απαιτητική εργασία, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η υλοποίηση του έχει βασιστεί σε συγκεκριμένη οικολογική στρατηγική που περιλαμβάνει:

  • χειροποίητη γραμμή παραγωγής ώστε να ελαχιστοποιείται η καθημερινή απαιτούμενη ενέργεια και η απώλεια πρώτων υλών,
  • επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλώσιμα υλικά,
  • επεξεργασία με φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα και βερνίκια,
  • συσκευασία που δε χρησιμοποιεί ούτε ίχνος πλαστικού,
  • χρήση 3D-εκτυπωμένων κομματιών από PLA (όχι παράγωγο πετρελαίου) που απαιτούνται για μόνωση και είναι μόλις 16 γραμμάρια στα 4,2 κιλά που ζυγίζει ολόκληρο το προϊόν.

Το Ascos Case δεν είναι απλά ένα κουτί υπολογιστή, που πλέον φεύγει από την αφάνεια (κάτω από το γραφείο) αλλά έρχεται να πρωταγωνιστήσει στην αισθητική του χώρου μας. Είναι ένα προϊόν με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, συμβατότητα, λειτουργικότητα, παραμετροποίηση, θερμική συμπεριφορά, φορητότητα, οικολογική συνείδηση και κυρίως χαρακτήρα».

Πόσο εύκολο είναι για έναν που δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στην τεχνολογία να συναρμολογήσει το Ascos και να το συνδέσει με τα ηλεκτρονικά μέρη ενός υπολογιστή;

«Από την αρχική σύλληψη της ιδέας έως την τελική του μορφή, το Ascos Case σχεδιάστηκε με την φιλοσοφία “Do It Your self” ώστε να προσεγγίσει όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα τους νέους. Προτεραιότητα αποτελούσε το γεγονός να υλοποιήσουμε ένα προϊόν που προάγει τη δημιουργικότητα και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα να μας μαθαίνει με διασκεδαστικό τρόπο, όχι μόνο πώς να συναρμολογούμε απλά ένα κουτί υπολογιστή, αλλά τον ίδιο τον υπολογιστή με τα ηλεκτρονικά του μέρη. Για τον σκοπό αυτό φυσικά, υπάρχουν τα απαραίτητα βοηθητικά εργαλεία μαζί με τον οδηγό και το ηλεκτρονικό manual που κάνουν την όλη διαδικασία εύκολη, σαν παιχνίδι».

Ποια είναι η ανταπόκριση που είχε το Ascos από τους επισκέπτες της διαδικτυακής πλατφόρμας Kickstarter;

«Η ανταπόκριση των επισκεπτών είναι πολύ μεγάλη και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ γι’ αυτό! Το ενδιαφέρον του κόσμου για το Ascos Case καθώς και τα θετικά τους σχόλια, είναι εκπληκτικά. Ξεπέρασε τα 60.000 views σε social media, web και Κickstarter. Σε ένα “give away” που πραγματοποιείται με την βοήθεια του Youtuber@dimigeo μόνο στην Καβάλα, οι φίλοι που έδειξαν ενδιαφέρον ξεπερνούν τα 2.000 άτομα.

Όσον αφορά τον τομέα των προ παραγγελιών, σε μόλις δέκα μέρες συγκεντρώσαμε το 37,5% του ποσού που χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε το project. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας περνά δύσκολες στιγμές με παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης και πως προϊόντα σαν το Ascos Case δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης για τους συμπολίτες μας. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι τα μηνύματα είναι θετικά».

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Τι στόχους έχεις και πως βλέπεις να εξελίσσεται η ζωή σου μέσα από τις σπουδές σου;

To Ascos Case αποτελεί μια δημιουργική παρένθεση κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και στον ελεύθερο χρόνο που προέκυψε λόγω του lockdown του COVID-19, που μου έδωσε την ευκαιρία να συγκεντρώσω πάρα πολλά data, αν μου επιτρέπετε να μιλήσω από την οπτική που βλέπω εγώ τα πράγματα.

  • Φοβερές εμπειρίες στον τομέα του σχεδιασμού, της παραγωγής και υλοποίησης ενός προϊόντος, του προγραμματισμού ενεργειών, της προβολής, της διαφήμισης, ακόμα και στον τομέα της συσκευασίας και της εμπρόθεσμης παράδοσης σε όλο των κόσμο.
  • Φοβερές εμπειρίες στον τομέα της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας!
  • Φοβερή εμπειρία στην ανάπτυξη της συνεργασίας και όλων των “soft skills” που απαιτούνται για ένα τέτοιο εγχείρημα.
  • Γνωριμίες με απίθανους και δημιουργικούς ανθρώπους.
  • Αυτογνωσία και προσδιορισμό των δυνατοτήτων μου!

Όλα αυτά λοιπόν, είναι τα άμεσα οφέλη που θεωρώ ότι αποτελούν την υποδομή για την εξέλιξή μου μέσα από τις σπουδές μου, ακολουθώντας πιστά τα μελλοντικά μου σχέδια, που πάντα ήταν η “διαστημική τεχνολογία”.

Προηγούμενο άρθροΚατερίνα Φλωρά – Ψυχολόγος : «Και στο πρώτο κύμα και στο δεύτερο υπάρχει έξαρση των ψυχικών διαταραχών ειδικά στους ανθρώπους που και πριν την πανδημία είχαν κάποια ευαλωτότητα»
Επόμενο άρθροΧάσμα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με το Ευρωκοινοβούλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ