Γιάννης Αμανατίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α΄ Θεσσαλονίκης: “Προβληματική και ανησυχητική η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση”

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης μιλώντας στη SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό χαρακτήρισε προβληματική και ανησυχητική την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για όλους.

Η πανδημία δυστυχώς συνεχίζεται και τα θέματα είναι ήδη πάρα πολλά. Πώς κρίνετε την πολιτική διαχείριση του προβλήματος μέχρι σήμερα;

Προβληματική και ανησυχητική θα την χαρακτήριζα με δύο λέξεις. Προβληματική, επειδή στέλνει αντιφατικά μηνύματα και παρέχει παραποιημένη ενημέρωση, την ώρα που το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στην πανδημία είναι η συνεχής επιστημονική παρακολούθηση και άμεση ενημέρωση για τα πιο κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και περιορισμού της μετάδοσής του. Ανησυχητική, επειδή δεν λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν προχωρά στην επίταξη ιδιωτικών κέντρων και δομών όπου αυτή κρίνεται αναγκαία, δεν προχωρά σε δωρεάν μαζικά τεστ, δεν φροντίζει για την στήριξη της εργασίας και γενικότερα της κοινωνίας, σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και δυνατότητες της χώρας.

Τα σχολεία μία ανοίγουν μία κλείνουν. Θεωρείτε ότι σωστά έπραξε η κυβέρνηση να ανοίξει έστω τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά; Τι θα κάνατε εσείς αν είσαστε στη θέση του Υπουργού Παιδείας;

Το σύστημα «ακορντεόν», που επέλεξε η κυβέρνηση για τα σχολεία, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τις ακατάλληλες αίθουσες και τον έκδηλο προσανατολισμό της στην πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, έχει καταστροφικά αποτελέσματα για όλους. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της ΝΔ, η οποία δεν εγγυάται καμία ασφάλεια και προστασία όχι μόνο της υγείας –ψυχικής και σωματικής- αλλά και της γνώσης. Με τις συνεχείς παλινωδίες, τους οπισθοδρομικούς χειρισμούς, χωρίς μαζικά τεστ και ιχνηλατήσεις, αλλά με νομοθετικές αντιμεταρρυθμίσεις –με την απαράδεκτη μάλιστα αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ στο μέσον της σχολικής χρονιάς- και την αστυνομοκρατία στα δημόσια Πανεπιστήμια, κανείς δεν μπορεί να νιώθει ήσυχος και ασφαλής για το αύριο και το μέλλον.

Σε γενικές γραμμές το τι θα έκανα περιγράφεται ως εξής:

  • Επιπλέον χρηματοδότηση για την Παιδεία προκειμένου να διαμορφωθούν τάξεις με δραστικά μειωμένη «μαθητική πυκνότητα» (10-12 μαθητών), όπως προτείνουν οι επιστήμονες διεθνώς. Για να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο, απαιτούνταν επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών και επιτάχυνση του διορισμού των 10.500 μονίμων εκπαιδευτικών που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Παρεμβάσεις στη σχολική κτηριακή υποδομή (κοινόχρηστοι χώροι και χώροι υγιεινής, αίθουσες που στερούνταν ικανοποιητικού αερισμού κ.ά.). Αποκεντρωμένος σχεδιασμός δράσης με την επίβλεψη των Περιφερειακών Διευθύνσεων και την ενεργοποίηση των δήμων.
  • Αναζήτηση πρόσθετων, εναλλακτικών σχολικών αιθουσών, μέσω των ΟΤΑ, ως προσωρινό μέτρο ανάγκης.
  • Παροχή σε όλα τα παιδιά του αναγκαίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται παντού στην Ευρώπη, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, κάθε χώρας. Επενδύσεις σε αίθουσες και εκπαιδευτικούς· επιμόρφωση εκπαιδευτικών· προσαρμογή σπουδών και διδακτικού υλικού· μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά, που για κοινωνικούς λόγους, δεν επωφελήθηκαν επαρκώς, από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση· βελτίωση τεχνολογικών υποδομών.

Η αγορά έχει παραλύσει και η οικονομία της χώρας ασφυκτιά. Πιστεύετε ότι θα αντέξει η οικονομία της χώρας ή στο τέλος θα την πληρώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι;

Η οικονομία, χάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση, είχε γερά θεμέλια και γεμάτα τα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, ο διαβόητος πλέον οδοστρωτήρας Μητσοτάκη, που οδηγεί, το εξίσου αμφιλεγόμενο πλέον, επιτελικό κράτος της δεξιάς, έχει γκρεμίσει, ήδη, σημαντικές δομές του κοινωνικού κράτους, που θέλησε να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταστρατηγήσει εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα, ενώ έχει ξοδέψει απερίσκεπτα εκατομμύρια ευρώ στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, μεγάλων συγκροτημάτων και μικρών των μέσων μαζικής ενημέρωσης και φυσικά σε ρουσφετολογικές προσλήψεις , και τοποθετήσεις στελεχών με πλασματικά πτυχία και δεξιότητες.

Τα λουκέτα στα μαγαζιά επανέρχονται κι αυτή τη φορά με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως, ως αξιωματική αντιπολίτευση, για τις αλλεπάλληλες συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην αγορά και την πραγματική οικονομία και είχαμε καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με τα δύο προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι».

Θα πρέπει:

Να μετατραπεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
Να θεσμοθετηθεί η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο, μετά την άρση του lockdown.
Να προχωρήσει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
Να αποσυρθεί ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.  

Πολλοί πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κόστισε στο ΣΥΡΙΖΑ την ήττα στις εκλογές του 2019. Πώς νιώθετε σχετικά με τη συμφωνία αυτή, δυόμιση χρόνια μετά την υπογραφή της;

Πρόκειται για ιστορική συμφωνία, που έβαλε τέλος σε μια έριδα δεκαετιών, την οποία εκμεταλλεύονταν ποικιλοτρόπως, ανά τακτά χρονικά διαστήματα άσπονδοι φίλοι και εχθροί της χώρας μας. Μια συμφωνία, που πρόσφερε διπλωματική υπεραξία κι αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον. Σαφώς και έγινε μέσο πολιτικής εκμετάλλευσης τμήματος της ακροδεξιάς, το οποίο και ενσωματώθηκε στη ΝΔ με σκοπό την ανάληψη της εξουσίας. Επειδή, όμως όπως λέει ο εθνικός μας ποιητής, «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές» αισθάνομαι δικαιωμένος εκ του σημαντικού αποτελέσματος, που δεν είναι στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών το εκλογικό, αλλά το εθνικό.

Κύριε Αμανατίδη, παρόλο που οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ανακοινώθηκε ο 61ος γύρος διερευνητικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύετε ότι πρέπει να πάμε σε αυτές τις συζητήσεις; Τι προτείνετε;

Φυσικά και πρέπει, είμαστε εκ προοιμίου, ανοιχτοί στο διάλογο με κάθε χώρα και ιδίως με την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο και κοινωνικό,

κάτω από ένα αυταρχικό καθεστώς, που επενδύει στις απειλές εντός κι εκτός των συνόρων του. Το κρίσιμο ζήτημα σε αυτόν το γύρο είναι διπλωματική προετοιμασία, η οποία δυστυχώς, κατά την γνώμη μου έχει αργήσει. Ο πρωθυπουργός έμεινε να παρατηρεί απαθής τον Ερντογάν τον προπερασμένο χρόνο, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όταν υπέγραφε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο στην Κωνσταντινούπολη κι όταν ψέλλιζε για μερικά δευτερόλεπτα απέναντι στον Τραμπ το πόσο προβλέψιμη εταίρος είναι η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Αυτές οι «περγαμηνές» μαζί με τα αντιφατικά μηνύματα και την έλλειψη στρατηγικής, μόνο αισιοδοξία για τη διπλωματική μας προετοιμασία, δεν προσφέρουν.

Στηρίζουμε τις διερευνητικές για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο φως, που δεν θα έχουν διευρυμένη ατζέντα, όπως επιδιώκει πάγια η Άγκυρα, που θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και όπου βήμα-βήμα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε.

Υπήρξατε υφυπουργός αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού. Πείτε μας για αυτό το κομμάτι του ελληνισμού. Μπορεί -και πώς- να βοηθήσει την μητροπολιτική Ελλάδα στα εθνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Οι Έλληνες του εξωτερικού, ακόμη και εκείνοι που έφυγαν την περίοδο των Μνημονίων, βρίσκονται πάντα στο πλευρό της πατρίδας τους και γνωρίζουν πώς να την στηρίζουν όταν χρειάζεται. Πρέπει όμως και η Ελλάδα να βρίσκεται στο πλευρό τους, ανά πάσα στιγμή. Έχω πολλές φορές πει, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 πως πρέπει να απευθυνθούμε και στους Έλληνες του εξωτερικού για την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού κι αναβάθμιση του έργου και των απολαβών των ειδικών επιστημόνων, τους οποίους έχει ανάγκη η χώρα μας. Σε όλα τα πεδία-από την οικονομία και την υγεία μέχρι την πολιτική και την παιδεία- είναι ανεκτίμητη η συμβολή των Αποδήμων για αυτό και πρέπει να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών και να βελτιωθεί η οργανωτική δομή της αμφίδρομης επικοινωνίας μας με τη Διασπορά.

Η αμφίδρομη ενίσχυση των σχέσεων, με όραμα και σχέδιο, θα ωφελήσει όλους.

Είναι μεγάλο θέμα και σίγουρα χρήζει ιδιαίτερης συζήτησης και πιο αναλυτικής απάντησης

Η εκλογική νίκη Μπάιντεν θα συμβάλει θετικά στην σταθεροποίηση της περιοχής μας; Θα αξιοποιήσει το ομογενειακό στοιχείο που τον στήριξε;

Ήδη, οι πρώτες επιλογές των στελεχών του στη νέα αμερικανική διοίκηση, αυτό δείχνουν. Ακόμη και η μεταστροφή Ερντογάν στο διάλογο με την Ελλάδα, μαρτυρά τον προβληματισμό της Άγκυρας για τις επιπτώσεις της ήττας του Ντόναλντ Τραμπ, σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και στο δίπολο Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ, καθώς ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος είχε επιχειρήσει να απαξιώσει το ρόλο των Βρυξελλών στη διεθνή σκηνή.

Προηγούμενο άρθροΑλέξανδρος Μπασιακούλης
Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ένα πολυεργαλείο που δεν το έφτιαξαν εξωγήινοι!
Επόμενο άρθροΕλίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής ΝΔ και ΕΛΚ: “Μόνο ανοικτό ζήτημα με την Τουρκία η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ