ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ και ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ στα Κηπιά Καβάλας

Γράφει ο Bill Siscoglou

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Μπουμπουλίνα στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη

Στις 25 Μαρτίου 2021 το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά Καβάλας του δήμου Παγγαίου, ένα από τα λιγοστά μουσεία του είδους του που διαθέτει σήμερα η χώρα μας, θα γιορτάσει μια διπλή επέτειο. Αυτή της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και της συμπλήρωσης εικοσιενός ετών από την έναρξη λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου, που έμελε να αποτελέσει σημείο τέχνης και πολιτισμού για την περιοχή του Παγγαίου και της ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα.

Ο ταλαντούχος δημιουργός Θόδωρος Κοκκινίδης γιορτάζει αυτή την ημερομηνία ορόσημο για την πατρίδα μας αλλά και για την καλλιτεχνική διαδρομή του με τη φιλοτέχνηση δυο νέων κέρινων ομοιωμάτων, δυο εμβληματικών μορφών της Ελληνικής Επανάστασης, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Πριν από την τοποθέτηση των δυο ομοιωμάτων δίπλα στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια, που φιλοτεχνήθηκε το 2019,ο Θόδωρος Κοκκινίδης επέλεξε και φωτογράφισε το Γέρο του Μοριά με φόντο τους πρόποδες του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου και τη γενναία Υδραία καπετάνισσα με φόντο το θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ξεκίνησε ήδη τις προκαταρτικές εργασίες για τη φιλοτέχνηση των ομοιωμάτων και δυο άλλων γνωστών ηρωικών προσώπων της Ελληνικής  Επανάστασης, του Γεώργιου Καραϊσκάκη και της Μαντώ Μαυρογένους, που αναμένεται να είναι έτοιμα μετά το Πάσχα το ένα και μέχρι το καλοκαίρι το δεύτερο.

Ένας χώρος που σε ταξιδεύει στο χρόνο

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, στην τοπική κοινότητα Κηπιών. Για να φτάσει ο επισκέπτης διασχίζει έναν κατάφυτο δρόμο μοναδικής ομορφιάς στη σκιά του φημισμένου όρους. Η διαδρομή αποζημιώνει τον επισκέπτη καθώς τον προετοιμάζει να μπει σ’ έναν κόσμο γεμάτο από προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία, τα γράμματα, την πολιτική, τον αθλητισμό και τις τέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Ο ιδιαίτερα καλοφροντισμένος χώρος του μουσείου με τον επιμελημένο κήπο αποτελεί τόπο συνάντησης προσώπων από το παρόν και το παρελθόν. Το μουσείο αποτέλεσε όνειρο και στόχο ζωής για το Θεόδωρο Κοκκινίδη ο οποίος κατάφερε να το πραγματοποιήσει με σιδερένια θέληση πάνω απ’ όλα όμως με αγάπη και μεράκι για τη δημιουργία. Μέσα από τη δουλειά του, τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα που τον διακρίνει αλλά κυρίως την πίστη του για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που προσφέρει στο ευρύ κοινό, ο Θόδωρος Κοκκινίδης κατάφερε να μετατρέψει ένα μικρό χωριό του δήμου Παγγαίου, σ’ έναν τόπο δημιουργίας και φαντασίας.

Σήμερα,  στο μουσείο παρουσιάζονται τα κέρινα ομοιώματα 21 Ελλήνων και 12 ξένων προσωπικοτήτων. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα πόζαραν τα ίδια στον Θόδωρο Κοκκινίδη προκειμένου να φιλοτεχνήσει το κέρινο ομοίωμά τους. Εκείνο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι όχι μόνο το κέρινο ομοίωμα ως καλλιτεχνική δημιουργία που αποτυπώνεται στις φυσικές διαστάσεις του, αλλά και το γενικότερο περιβάλλον μέσα στο οποίο προσπαθεί να το εντάξει.

Μεταξύ των ομοιωμάτων που πραγματικά ξεχωρίζουν είναι τα αυτά του Μίκη Θεοδωράκη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Γιάννη  Τσαρούχη, της Μαρίας Καλλάς, του Αριστοτέλη Ωνάση, του Θοδωρή Ζαγοράκη, της Βούλας Πατουλίδου αλλά και του Τζόνι Ντεπ, της Τζένιφερ Λόπεζ, του Τομ Χάνκς, της πριγκίπισσας Νταϊανα, του Μάϊκλ Τζάκσον και πολλών ακόμα.

Το μουσείο όλους αυτούς τους μήνες παραμένει κλειστό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των υγειονομικών μέτρων που εφαρμόζονται. Με την επανέναρξη της λειτουργίας του, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προσφέρει ξανά την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στο χρόνο και την ιστορία μέσα από τα εκθέματά του.

Προηγούμενο άρθροΦεστιβάλ Επταπυργίου 2021
Επόμενο άρθροΝίκος Παπαθανάσης : «Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν διακόπηκε από την πανδημία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ