Εν αναμονή της Αναστάσεως

Γράφει η Σοφία Γερμανού

Ή ενός θαύματος…

Αισίως φτάσαμε στο τέλος Απριλίου και το 15ο τεύχος του SPEAKNEWS.  Κυκλοφορεί και πάλιν ελεύθερο και δωρεάν.

Αλήθεια τι σου είναι ο χρόνος; Πόσο γρήγορα περνάει και πόσα σημάδια αφήνει πίσω του. Μεγάλη Εβδομάδα σε λίγες ημέρες. Η Εβδομάδα των Παθών που δυστυχώς κι αυτή χρόνισε… Πολλά και ατελείωτα τα πάθη που επέφερε η πανδημία και ο ιός της στην ανθρωπότητα.

Λίγες ημέρες λοιπόν πριν από το Πάσχα, κι όπως όλα δείχνουν θα γιορτάσουμε μια ακόμη Ανάσταση του Ιησού Χριστού με αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά, χωρίς συγγενείς, χωρίς φίλους, σούβλες, και το καθιερωμένο ελληνικό πασχαλινό γλέντι, μια και ο ιός καραδοκεί σε κάθε λάθος κίνηση μας, εκτός και αν συμβεί ένα θαύμα και εξαφανιστεί η πανδημία, ο ιός και οι συνέπειες τους.

Για την ξεχωριστή σχέση του Έλληνα με αυτή την ανοιξιάτικη γιορτή, γράφουν σε αυτό το τεύχος η θεατρική συγγραφέας Καρίνα Ιωαννίδου, καθώς και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παρούσης για τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζουν το ΠΑΣΧΑ οι απόδημοι Έλληνες σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Ο Εμβολιασμός των Ελλήνων συνεχίζεται. Μαζί του όμως συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις πιθανές παρενέργειες που προκαλεί το άλφα ή το βήτα εμβόλιο. Οι υποψίες ότι πίσω από όλα αυτά ίσως κρύβεται ένας «πόλεμος των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών» και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, προκαλεί έντονες ανησυχίες, φόβους και προβληματισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Και όλα αυτά την ώρα που η πλειοψηφία του κόσμου έχει αποδεχτεί, ότι ο μόνος τρόπος για να ξαναβρούμε το βηματισμό μας, να μπούμε σε ένα κανονικό τρόπο ζωής και να ξανασυναντηθούμε και να ζήσουμε ελεύθεροι, είναι μόνο ο εμβολιασμός.

Και ευτυχώς, πέρα από τα εμβόλια έφτασαν και τα self tests και μοιράζονται από τα φαρμακεία της χώρας, κι έτσι καθηγητές και μαθητές λυκείου επέστρεψαν στις τάξεις και τη δια ζώσης διδασκαλία. Οι μαθητές της γ’ λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις που η επιβράβευσή τους θα είναι η εξασφάλιση μιας θέσης στα ΑΕΙ, και με την ελπίδα ότι αυτοί θα είναι πιο τυχεροί, και θα φοιτήσουν κανονικά στα τμήματα και τις σχολές τους, παρακολουθώντας μαθήματα στα αμφιθέατρα και ότι θα ζήσουν μια κανονική φοιτητική ζωή.

Έχοντας μόνιμα το βλέμμα μας στραμμένο στην εκπαίδευση, φιλοξενούμε σε αυτό το τεύχος συνεντεύξεις με την αντιδήμαρχο Παιδείας Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, με τον διευθυντή του Αριστοτελείου Κολεγίου Χρήστο Γκροζούδη, με την σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού Χρυσάνθη Κωστάρα, και με την καθηγήτρια Ιαπωνικής γλώσσας Κατερίνα Λέφα. Ταυτόχρονα παρουσιάζουμε το νέο αγγλόγλωσσο πρόγραμμα Ιατρικής του ΑΠΘ με συνέντευξη του πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου, και το μεταπτυχιακό στην Κινηματογραφική Παραγωγή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, και φιλοξενούμε άρθρο του επίκουρου καθηγητή Νομικής και ποιητή Στέργιου Μήτα.

Η συνέχιση της πανδημίας δεν δοκιμάζει μόνο τις αντοχές του συστήματος υγείας και των ανθρώπων που το υπηρετούν. Δε γεμίζει μόνο τα νοσοκομεία. Δυστυχώς καθημερινά θρηνούμε την απώλεια δεκάδων συνάνθρωπων μας. Οι συνολικές απώλειες λόγω της πανδημίας είναι πια χιλιάδες. Αυτό δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους, ούτε και το αντέχει ένας λογικός άνθρωπος. Παρά τις απώλειες, παρά τις δοκιμασίες και τα τόσα προβλήματα η ζωή συνεχίζεται και το καλοκαίρι είναι εδώ! Και καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, ταξίδια, χαλάρωση… Κι, όμως, τα ερωτήματα είναι μεγάλα και βασανιστικά. Τι θα γίνει με τον τουρισμό; Είμαστε σωστά προετοιμασμένοι να δεχθούμε ξένους τουρίστες; Τι γίνεται με τον εσωτερικό τουρισμό; Πώς θα είναι το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας; Παρόλα αυτά, όμως, όλοι πιέζουν για έναρξη της τουριστικής σεζόν, γιατί η οικονομία πνέει τα λοίσθια. Τουριστική σεζόν χωρίς αγορά κι εστίαση ανοιχτή δεν γίνεται. Άρα, κάποια στιγμή όλα θα είναι ανοιχτά! Και θα κληθούμε όλοι, πολιτεία και πολίτες να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες για να μη ζήσουμε ξανά όσα ζήσαμε μέχρι σήμερα…

Σ’ αυτό το τεύχος κάνουμε focus στην έναρξη της τουριστικής σαιζόν, φιλοξενώντας συνεντεύξεις με την πρόεδρο του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο και την πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, καθώς και άρθρο του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλη Γεωργιάδη, για την σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.

Η συνέχιση της πανδημίας δεν μας απάλλαξε από τα άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν σαν έθνος. Τα εθνικά θέματα συνεχίζουν να υπάρχουν… Ο Ερντογάν βρυχάται και συνεχίζει να απειλεί. Και ανάμεσα σε αυτές τις απειλές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία και συνάντησε τον ομόλογό του Τσαβούσογλου και τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Φαίνεται ότι ο κ. Δένδιας δεν έκανε τα κέφια στον φίλο του Μεβλούτ, με αποτέλεσμα ο τούρκος ΥΠΕΞ να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη συνέντευξη τύπου και να θέσει θέματα για να εκθέσει την Ελλάδα. Ο Νίκος Δένδιας τα «πήρε στο κρανίο» και απάντησε χωρίς περιστροφές σε όλα τα θέματα που έθεσε ο Τσαβούσογλου και Μπράβο του. Μπορούσε να τους πει κι άλλα πολλά… Θα μπορούσε να τους πει ότι έφτασε η ώρα να πάρουν τα κατοχικά τους στρατεύματα από την Κύπρο. Η Τουρκία έμαθε να απειλεί και οι άλλοι να υποχωρούν. Δε θα κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της; Η συνάντηση αυτή έδειξε τις τουρκικές διαθέσεις. Όσοι το πιστεύουν ότι θα αλλάξει πλανώνται πλάνην οικτρά. Ας τα δει αυτά η Ευρώπη κι ας λάβει τις σωστές αποφάσεις…

Για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, και την στάση της Ε.Ε. απέναντι στον Ερντογάν μιλήσαμε με τον κύπριο ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ και του S&D, Κώστα Μαυρίδη. Ακόμη φιλοξενούμε άρθρα από τον διεθνολόγο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και τον ….. Παρασκευά Παρασκευόπουλο.

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που οι Κύπριοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στην Βρετανική αποικιοκρατία με ένα στόχο. Την ΕΝΩΣΗ τους με την μητέρα Ελλάδα. Φέτος συμπληρώθηκαν 66 χρόνια από την 1η Απριλίου του ’55, ημέρα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Ενός υπέροχου αγώνα που δυστυχώς, παρά τις θυσίες των νέων της Κύπρου δεν δικαιώθηκε και η Κύπρος παραμένει εκτός εθνικού κορμού και η τύχη και το μέλλον των Ελλήνων της Κύπρου (τι ειρωνεία;) παζαρεύεται σε μια ακόμη πενταμερή διάσκεψη. Η SPEAKNEWS φιλοξενεί αφιέρωμα για τον αδικαίωτο αγώνα, με άρθρο του δρος Σπύρου Δημητρίου και ιδιαίτερα διαφωτιστικές συνεντεύξεις από τον Μικρό Ήρωα της ΕΟΚΑ, Πανίκο Σωτηρίου και από τον εκπαιδευτικό και ερευνητή του αγώνα Γιάννη Πεγειώτη.

Και επειδή η τέχνη θα είναι πάντα το αποκούμπι μας, μιλήσαμε για θέατρο με τον ηθοποιό του ΚΘΒΕ, Χρίστο Στυλιανού, και για βιβλία με την λογοτέχνη Αλεξάνδρα Ζαμπά που προωθεί την ελληνική λογοτεχνία στην Ιταλία.

Ώρα για περισυλλογή και ενδοσκόπηση

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Επόμενο άρθροΜια καινοτομία από το ΑΠΘ στις σπουδές της Ιατρικής Επιστήμης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ