Γρηγόρης Τάσιος «Και αυτή η σεζόν όπως και η περσινή βρίσκεται στα χέρια των λοιμωξιολόγων»

Συνέντευξη στον Ανδρέα Γερμανό

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ένωσης Ξενοδοχείων και Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής

Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος μιλάει στη SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για την τουριστική σαιζόν που ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες, τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο των ξενοδόχων, και την υγειονομική αξιοπιστία της Ελλάδας. Παράλληλα τονίζει ότι ο τουρισμός είναι εθνικό στοίχημα και δεν πρέπει να μπαίνει στις μυλόπετρες του κομματικού ανταγωνισμού, προειδοποιεί ότι τα «μέτρα ακορντεόν» δεν προσφέρονται για τον τουρισμό και ξεκαθαρίζει πως το μόνο που θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται είναι το πράσινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη.

Κύριε Τάσιο, αν και η καραντίνα συνεχίζεται για τους Έλληνες, βλέπουμε ότι στο εξωτερικό άρχισε να διαφημίζεται η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός. Μπορούμε να πούμε ότι το ΠΑΣΧΑ ξεκινάει και επίσημα η τουριστική σαιζόν;

Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει κι αυτή είναι μια ισχυρή παγκόσμια τάση καθώς οι περιορισμοί και τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν δημιουργήσει σε όλους αυτή την ψυχολογική ανάγκη. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν αφενός γιατί η υγειονομική αξιοπιστία του περασμένου καλοκαιριού δημιούργησε ένα πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης κι αφετέρου το ελληνικό τουριστικό προϊόν διατηρεί την ελκυστικότητά του και είναι  value for money.  Όμως η πανδημία είναι ακόμη εδώ και μόνο το «πράσινο» χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη είναι αυτό που θα μας δώσει τη δυνατότητα να μεταφράσουμε τη ζήτηση που υπάρχει σε κρατήσεις και διανυκτερεύσεις. Βλέπετε άλλωστε ότι ακόμη κινούμαστε σε πειραματικό επίπεδο, με κάποιες αφίξεις τουριστών που φιλοξενούνται κάτω από πολύ συγκεκριμένους όρους ώστε να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Από κει κι έπειτα, η χώρα μας έχει ανακοινώσει την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου, όμως την πραγματική έναρξη της σεζόν θα τη δούμε αργότερα, πιθανόν μέσα στον Ιούνιο και υπό την προϋπόθεση πάντα πως οι εμβολιασμοί θα πολλαπλασιάζονται και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα βελτιώνονται, ώστε να υπάρξει πράσινο φως για μαζικές αφίξεις.  

 Έχετε δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για απρόσκοπτη λειτουργία ολόκληρης της τουριστικής περιόδου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, χωρίς Lockdown και κλείσιμο συνόρων;

Και αυτή η σεζόν όπως και η περσινή βρίσκεται στα χέρια των λοιμωξιολόγων. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να εκφράσει με βεβαιότητα το πως θα εξελιχθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να αξιοποιούμε τα μαθήματα της εμπειρίας. Τα «μπρος – πίσω» και τα «άνοιξε – κλείσε» της περσινής σεζόν δημιούργησαν προβλήματα και είχαν μεγάλο κόστος. Ελπίζουμε πως με την υπεύθυνη στάση όλων θα καταφέρουμε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Ο τουρισμός δεν προσφέρεται για τακτικές «ακορντεόν». Με καθαρούς κανόνες και ασφάλεια για όλους πρέπει να εργαστούμε συλλογικά ώστε μετά την ουσιαστική έναρξη της τουριστικής κίνησης να καταφέρουμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν όσο το δυνατόν περισσότερο. Με δεδομένο ότι έχει ήδη χαθεί το πρώτο πεντάμηνο του 2021,  για να κερδηθεί το στοίχημα της επιβίωσης όχι μόνο του ξενοδοχειακού κλάδου αλλά και όλων των κλάδων και των επαγγελμάτων που συνδέονται με αυτόν, θα πρέπει η απρόσκοπτη συνέχεια να εξασφαλιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο.   

Πολλοί αποδίδουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, στην είσοδο τουριστών από το εξωτερικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είμαστε σε θέση να το διακινδυνεύσουμε πάλι φέτος;

Τα περί ευθύνης του τουρισμού είναι fake news, ξεκάθαρα. Απόδειξη η  έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και σε χώρες που κράτησαν κλειστά τα σύνορά τους στον τουρισμό.  Εδώ,  ο τουρισμός άνοιξε με μεγάλη ευθύνη.  Η διασφάλιση της υγείας όλων ήταν και ο μόνος στόχος που θα μπορούσε να μπει, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε τις αφίξεις, ούτε τα έσοδα μιας κανονικής σεζόν. Βάλαμε την υγεία πάνω από οτιδήποτε άλλο και προστατέψαμε με θυσίες και κόστος,  την υγειονομική αξιοπιστία της χώρας με την σχολαστική εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Γι’ αυτό άλλωστε ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που τα ξενοδοχεία καραντίνας που ορίστηκαν σε όλη την Ελλάδα, χρειάστηκε να φιλοξενήσουν περιστατικά. Όσοι επιμένουν να διακινούν τέτοια σενάρια το κάνουν με σκοπιμότητες και σίγουρα υπονομεύουν την προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης.

Ποια είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την υποδοχή των τουριστών και την λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις ως πανελλήνια Ένωση ξενοδόχων;

Η υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού», σύμφωνα με την πρόταση που είχε  υποβάλει, ήδη από τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το νέο εργαλείο που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας.  Με το πιστοποιητικό καλύπτονται όσοι έχουν κάνει τεστ PCR, έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αντισώματα στον κορωνοϊό. Επιπλέον, οι τουρίστες θα υποβάλλονται σε τυχαία δειγματοληπτικά τεστ, όπως και πέρυσι. Το κόστος για τη νοσηλεία ή οποιαδήποτε άλλη επιβεβλημένη ενέργεια, με στόχο την προστασία της υγείας τουριστών, επαγγελματιών και πολιτών, θα βαρύνει το κράτος.  Επίσης, όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης των επισκεπτών στους δημόσιους χώρους (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.), θα ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει και για τους Έλληνες, χωρίς καμία διαφορά ή εξαίρεση. Από κει και πέρα όπως σας είπα αυτό που θα μας δώσει την απαιτούμενη ώθηση είναι το πράσινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη και για αυτό ακριβώς η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού έχει καθοριστική σημασία. Γι’ αυτό άλλωστε και ως ΠΟΞ προτείναμε  να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα όλοι οι απασχολούμενοι στον τουρισμό. 

Υπάρχουν προβλέψεις για την κίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου; Δεδομένης και της συνέχειας της πανδημίας, με τι αριθμό τουριστών από το εξωτερικό θα ήσασταν ικανοποιημένος;

Κάθε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη καθώς πατάμε πάνω σε «κινούμενη άμμο».  Ελπίζουμε και εργαζόμαστε για να βγει το καλύτερο σενάριο, δηλαδή να έχουμε κάποιες καλές πληρότητες από τον Ιούλιο και μετά. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη. Σε κάθε περίπτωση ό,τι παραπάνω καλύτερο μπορούμε να επιτύχουμε σε σχέση με τη σεζόν  2020  θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την πανδημία που έχουν σωρευτεί σε κάθε επιχείρηση. 

Πόσες τουριστικές επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι έχουν βάλει λουκέτο τον χρόνο που πέρασε; Υπάρχει στήριξη για όσους επιχειρηματίες ακόμη παλεύουν να κρατηθούν;

Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία όπως αποτυπώθηκαν στη σχετική έρευνα του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις στον κλάδο από την πανδημία.  Πρώτα απ’ όλα, από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το πρώτο lockdown επαναλειτούργησε μόνο το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία). Και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020.  Στο τέλος του 2020 μόνο 1 στα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας είχε καταφέρει να μείνει ανοικτό. Την ίδια στιγμή από την ίδια έρευνα προκύπτει πως τα εποχικής λειτουργίας κατάφεραν να δουλέψουν για 3,2 μήνες. Με αυτά τα δεδομένα αντιλαμβάνεστε πως το 2020 ήταν μια χρονιά τεράστιων απωλειών με τον ξενοδοχειακό τζίρο να  μειώνεται κατά 78% σε σχέση με το 2019. Σε ότι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μόνο το 1/3 κατά μέσο όρο  των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων. Συνεπώς η ενίσχυση της ρευστότητας  παραμένει το μεγάλο ζητούμενο ώστε να αντέξει ο κλάδος προς όφελος όχι μόνο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας συνολικά. Είναι στρατηγικού χαρακτήρα ζήτημα για την ελληνική οικονομία να χτίσουμε ισχυρές αντοχές ώστε να αξιοποιήσουμε οργανωμένα την παγκόσμια τάση των επόμενων χρόνων για ταξίδια και διακοπές καθώς ο κόσμος θα ξαναπαίρνει πίσω τη ζωή του. Μαζί κα  με τη συνδρομή των πολύτιμων πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο τουρισμός και η φιλοξενία μπορούν να οδηγήσουν στη γρήγορη ανασυγκρότηση της οικονομίας και σε ένα καλύτερο αύριο με οφέλη για όλους, σε όλη την Ελλάδα.

Επειδή εκτός από Πρόεδρος της ΠΟΞ, εκπροσωπείτε και τον τουρισμό της Χαλκιδικής, θα ήθελα να μου σχολιάσετε μια πρόσφατη ανακοίνωση του βουλευτή του νομού Απόστολου Πάνα  πως δεν παρουσιάζεται κάποιο συγκεκριμένο πλάνο ειδικής τουριστικής προβολής για την περιοχή, από το Υπουργείο Τουρισμού.

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τι λέει ο κ. Πάνας, ο οποίος δεν έχει κάνει καμία συνάντηση με τους τουριστικούς φορείς του νομού όλο αυτό το διάστημα. Αλλά ένα γενικότερο σχόλιο που θέλω να κάνω αφορά στο ότι ο τουρισμός δεν θα πρέπει να μπαίνει μέσα στις μυλόπετρες του κομματικού ανταγωνισμού για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνον. Ο τουρισμός είναι εθνικό στοίχημα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω προσωπικά τους συμπολίτες μου πως εξαντλούμε όχι απλά κάθε ευκαιρία αλλά και κάθε χαραμάδα ευκαιρίας,  ώστε σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Τουρισμού όσο και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και  ειδικότερα τη δράση «Μεγάλη Σύμπραξη Τουρισμού» να ταξιδέψουμε παντού το μήνυμα πως «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!»

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ένωσης Ξενοδοχείων και Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής

Προηγούμενο άρθροΧρίστος Στυλιανού : Το θέατρο δεν έχει τη θέση που του αναλογεί στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΤεύχος 1, Ιανουάριος 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ