Μεταπτυχιακές Σπουδές Κινηματογράφου από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στην Ελληνική Γλώσσα

Οι σπουδές κινηματογράφου αποτελούν ένα σχετικά ανεξερεύνητο πεδίο στην Ελλάδα. Υπάρχει βέβαια το προπτυχιακό πρόγραμμα στη Σχολή Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν και ιδιωτικές σχολές που προσφέρουν πτυχία μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Όσοι, όμως, ενδιαφέρονταν να εντρυφήσουν στην τέχνη του κινηματογράφου με επιστημονικό τρόπο, στρέφονταν πάντα σε μεγάλες σχολές του εξωτερικού.

Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στην Κύπρο. Είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής ελληνόφωνο πανεπιστήμιο, που προσφέρει ένα εξαιρετικό μεταπτυχιακό πάνω στον οπτικοακουστικό τομέα, του οποίου τον συντονισμό έχει αναλάβει ο Ελληνοαμερικανός δημιουργός και παραγωγός Jason Γεωργιάδης, μαζί με μια ομάδα έμπειρων καθηγητών. Συγκεκριμένα το μεταπτυχιακό στην Ψηφιακή Παραγωγή Βίντεο είναι ένα σύγχρονο και καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, για φοιτητές που τους ενδιαφέρει η εξερεύνηση των χαρακτηριστικών της κινούμενης εικόνας για προσωπική, ακαδημαϊκή, ή επαγγελματική πρόοδο.

Απευθύνεται σε μια νεοφανή κοινότητα ανεξάρτητων κινηματογραφιστών με διεπιστημονικά ενδιαφέροντα, ένα αμάλγαμα ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής έρευνας με κοινό χαρακτηριστικό τη ψηφιακή οπτικο-ακουστική παραγωγή. Προτείνει ένα ευέλικτο μοντέλο που συνδυάζει ακαδημαϊκή διδασκαλία αλλά και μαθητεία μέσω πρακτικής εφαρμογής, ώστε να προετοιμάσει τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές στο χώρο της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής, της σύγχρονης τέχνης και της εκπαίδευσης.

Στο πρόγραμμα εφαρμόζεται ένα σύνθετο μοντέλο διδασκαλίας που συνδυάζει ακαδημαϊκές διαλέξεις, σεμινάρια, ερευνητικά εργαστήρια, πρακτική παραγωγή, κινηματογραφικές προβολές και παρουσιάσεις της δουλειάς των φοιτητών για κριτική. Κινηματογραφιστές και επαγγελματίες τόσο από τον Ευρωπαϊκό όσο και τον Διεθνή χώρο της παραγωγής φιλοξενούνται συχνά στα πλαίσια του προγράμματος για δημιουργία και εγκαθίδρυση οργανικών δεσμών με τη βιομηχανία μελλοντικής εργοδότησης των αποφοίτων.

Η ευελιξία που διακρίνει το πρόγραμμα επιτρέπει και την προσαρμογή του ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε φοιτητή, με στόχο την καλλιέργεια εξειδικευμένων πρακτικών ικανοτήτων, υπό την επίβλεψη έμπειρων ακαδημαϊκών αλλά και μαθητεία με επαγγελματίες κινηματογραφιστές. Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ένα ουσιαστικό στοιχείο για το βιογραφικό κάθε φοιτητή: τη Διπλωματική Οπτικο-ακουστική Παραγωγή – ένα ντοκιμαντέρ ή μια ταινία μικρού μήκους, είτε ψηφιακή παραγωγή για τις ανάγκες καλλιτεχνικού έργου, είτε άλλης μορφής ψηφιακό περιεχόμενο, που αναδεικνύει το προσωπικό όραμα και εξυπηρετεί μελλοντικές ανάγκες των αποφοίτων.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Ψηφιακή Παραγωγή Βίντεο δίνει το δικαίωμα σε κάθε απόφοιτο να συνεχίσει την περαιτέρω ακαδημαϊκή ή επαγγελματική του πορεία σε ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων. Παραγωγές στα πλαίσια των μαθημάτων -και ιδιαίτερα η Διπλωματική Οπτικο-ακουστική Παραγωγή- εμπλουτίζουν και ενδυναμώνουν τη δημιουργική διάσταση ενός βιογραφικού, ενώ θέτουν και τα θεμέλια για τη συνέχεια ερευνητικού έργου με σκοπό την απόκτηση Διδακτορικού τίτλου ή για σκοπούς επαγγελματικής ανέλιξης.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να διεκδικήσουν εργοδότηση στον χώρο της δημιουργικής και πολιτισμικής βιομηχανίας: κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή, ψυχαγωγία και διαφήμιση, ελεύθεροι επαγγελματίες δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, σύγχρονη τέχνη, υπολογιστές και επιστήμες πληροφορίας, εναλλακτικές πλατφόρμες ενημέρωσης και κατανάλωσης περιεχομένου, εκπαίδευση, δημιουργία ψηφιακού αρχείου, μεταξύ άλλων.

Ξεκινώντας από τα αρχικά στάδια της πρότασης για σενάριο, αιτήσεις για χρηματοδότηση, οργάνωση παραγωγής, και την ομαδική εργασία για τις ανάγκες παραγωγής και μετα-παραγωγής, οι φοιτητές του προγράμματος αποκτούν βασικές οργανωτικές και κριτικές ικανότητες, και γνωρίζουν τον εξειδικευμένο χειρισμό των τεχνικών μέσων για ψηφιακή παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Η τριβή με τη δημιουργική διαδικασία της κινηματογραφικής παραγωγής και η ανάπτυξη ενός ιστορικού, θεωρητικού και αισθητικού πλαισίου κατά τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών εξοπλίζει τον απόφοιτο του Μεταπτυχιακού με γνωστικές και πρακτικές δεξιότητες που μπορεί να χρησιμοποιήσει μελλοντικά σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Η ιδέα του Oλοκληρωμένου Κινηματογραφιστή

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ψηφιακής Παραγωγής Βίντεο έχει σχεδιαστεί με τρόπο που προάγει την ανάπτυξη του συνόλου των βασικών δεξιοτήτων ψηφιακής κινηματογράφησης, στο πλαίσιο σύγχρονων κινηματογραφικών τεχνολογιών και επίκαιρων μοντέλων παραγωγής/διανομής.

Η καίρια και συνεχής προσαρμογή της οικονομίας κινηματογραφικής παραγωγής απαιτεί και τα ανάλογα ενημερωμένα μοντέλα ανεξάρτητης χρηματοδότησης, παραγωγής και διανομής. Ο νέος επαγγελματίας του χώρου της ψηφιακής παραγωγής πρέπει να έχει σφαιρική και ολοκληρωμένη κατανόηση όλου του φάσματος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα στάδια μιας παραγωγής: κατάρτιση προϋπολογισμού, εξασφάλιση χρηματοδότησης, διαχείριση της εταιρείας παραγωγής, τεχνική κατάρτιση και αισθητική, διαφημιστικές ικανότητες, και τέλος, νομική εξασφάλιση αδειών.

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψηφιακής Παραγωγής Βίντεο του Πανεπιστημίου Νεάπολις προσδοκεί να ενσωματώσει όλα τα πιο πάνω βασικά χαρακτηριστικά της ψηφιακής παραγωγής στην ιδέα ενός σύγχρονου πολυμαθή δημιουργού, του ολοκληρωμένου Κινηματογραφιστή.

Jason Γεωργιάδης

Συντονιστής Mεταπτυχιακού στην Ψηφιακή Παραγωγή Βίντεο

Συντονιστής του Mεταπτυχιακού στην Ψηφιακή Παραγωγή Βίντεο είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Jason Γεωργιάδης, Ελληνοαμερικανός δημιουργός, παραγωγός ταινιών, και μουσικός από το Pittsburgh Πενσυλβανίας. Απέκτησε το πρώτο του πτυχίο ΒΑ στις εικαστικές τέχνες το 2010 από το Πανεπιστήμιο Pittsburgh και πτυχίο MFA στη σκηνοθεσία από τη Σχολή Ταινιών και Βίντεο του Ινστιτούτου Τεχνών της California στη Βαλέντσια. Οι βραβευμένες ταινίες του κ. Γεωργιάδη έχουν προβληθεί και προωθηθεί διεθνώς. Έχει κάνει παραγωγές σε συνεργασία με τους ακόλουθούς: HBO films, Hollywood Reporter, Vice Media, Burton Snowboards, The Orchard, Gunpowder & Sky, Red Bull, Attention and Warner Bros. Music and Film. Είναι συνιδρυτής του ‘Do Less Media, LLC, εταιρεία ΜΜΕ που δημιουργεί περιεχόμενο επώνυμου μάρκετινγκ για τη βιομηχανία ψηφιακής διανομής και απελευθέρωσης.

Πληροφορίες

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Γραφείο Θεσσαλονίκης

Τ: 2310931673

Email: thessaloniki@nup.ac.cy

Προηγούμενο άρθροΚώστας Μαυρίδης : Αντί κυρώσεων στην Τουρκία της προσφέρουμε τη «θετική ατζέντα», δηλαδή δώρα!
Επόμενο άρθροΝοσταλγία, ο… ιός της ξενιτιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ