Ο Θεσσαλονικιός που αναβιώνει στιγμές της ιστορίας με φιγούρες playmobil

Τα εντυπωσιακά διοράματα του Τάσου Πανταζόπουλου

Γράφει ο Bill Siscoglou

Το γνωστό τραγούδι μιας δημοφιλούς ελληνικής ταινίας μας προτρέπει «να μείνουμε πάντα παιδιά». Ο Τάσος Πανταζόπουλος από τη Θεσσαλονίκη το κατάφερε με τον πιο όμορφο, διασκεδαστικό, δημιουργικό, αλλά προπάντων διδακτικό τρόπο, έχοντας ως χόμπι τις αγαπημένες φιγούρες μικρών και μεγάλων.

Ο λόγος για τις φιγούρες playmobil με τις οποίες παίζουν αγόρια και κορίτσια χρόνια τώρα, δίνοντας ζωή στις εικόνες παραμυθιών, ιστοριών και περασμένων εποχών.

Τραπεζικός στο επάγγελμα, ο Τάσος Πανταζόπουλος, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτές τις ιδιαιτέρα αγαπητές φιγούρες για να δημιουργήσει εντυπωσιακά διοράματα, αναπαριστώντας γνωστές και λιγότερο γνωστές στιγμές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας με τρόπο σχεδόν μαγικό, που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν. Πόσο δε μάλλον τα παιδιά ή όσους νιώθουν ακόμη παιδιά.

Βλέποντας, ωστόσο, κάποιος τα διοράματα αυτά, εύλογα του γεννάται το ερώτημα αν η εταιρεία κυκλοφόρησε στην αγορά όλες αυτές τις φιγούρες. Η απάντηση είναι και φυσικά πως όχι. Αυτό, όμως, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον Τάσο. Μάλλον, ήταν η μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο. Έτσι, ξαφνικά, παρουσιάστηκαν φιγούρες αρχαίων Μακεδόνων πολεμιστών, Μακεδονομάχων, Kλεφτών και Aρματολών από την Ελληνική Επανάσταση και προσφάτως Ελλήνων και Γερμανών στρατιωτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι τελευταίες φιγούρες δημιουργήθηκαν με την ευκαιρία του επετειακού εορτασμού των 80 χρόνων από τη Μάχη των Οχυρών, τη γενναία αυτοθυσία των Ελλήνων στρατιωτών και τελικά την παράδοση του οχυρού Ρούπελ. Οι φιγούρες των 7,5 εκατοστών αναβιώνουν με όμορφο και προπάντων συγκινητικό τρόπο αυτή τη σημαντική και ένδοξη πτυχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ξεκίνησε να συλλέγει φιγούρες το 2006 έχοντας παίξει και ο ίδιος πάρα πολύ ως παιδί με αυτές. Η ενασχόλησή του με τον μοντελισμό νωρίτερα και η αγάπη του γι’ αυτές τις όμορφες μικρές φιγούρες τον οδήγησε μέρα με την ημέρα να ξεκινήσει αυτό το όμορφο και θαυμαστό ταξίδι.

Από τη Μακεδονική φάλαγγα «Στα μυστικά του βάλτου»

Το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είχε κυκλοφορήσει φιγούρες με ελληνική θεματολογία, όπως είχε κάνει με τους Ρωμαίους και τους Αιγύπτιους, τον οδηγεί στη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει να τις δημιουργεί μόνος μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά τις ήδη γνώστες φιγούρες.

Μια προσεχτική ματιά στις φιγούρες των διοραμάτων που δημιουργεί με πολύ όρεξη και υπομονή ο Τάσος Πανταζόπουλος φανερώνει πως έχουν υποστεί επεξεργασία όπως και πολλά από τα εξαρτήματα που χρησιμοποιεί. Στο πλαίσιο αυτό, μια ινδιάνικη ασπίδα μπορεί να μετατραπεί με το κατάλληλο αυτοκόλλητο σε πέλτη Μακεδόνα σαρισοφόρου, ενώ το φτερό του καπέλου ενός πειρατή τροποποιείται και κοσμεί το κράνος ενός εταίρου της Βασιλικής Ίλης.

Προκειμένου να αποκτήσει τις απαραίτητες φιγούρες για το πρώτο μεγάλο διόραμα που ετοίμαζε και ήταν η Μακεδονική φάλαγγα των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άρχισε να συμμετέχει σε δημοπρασίες στο διαδίκτυο. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το 2017 στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης στην πρώτη έκθεση από Έλληνες συλλέκτες, ενώ ολοκληρώθηκε το 2019 όταν παρουσιάστηκε στην έκθεση «Τhe ComicCon 5» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Λίγους μήνες αργότερα συμμετείχε με τους φίλους του Playmofriends Thessaloniki στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μ’ ένα υπερδιόραμα για την Ινδία που ήταν η τιμώμενη χώρα εκείνη τη χρονιά. Στη συνέχεια παρουσίασε ένα άλλο μεγάλο διόραμα βασισμένο στο εξαιρετικό βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Στα μυστικά του βάλτου» που εκτίθεται μόνιμα στο μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

Το διόραμα με την Μάχη των Οχυρών και την παράδοση του οχυρού Ρούπελ είναι το τελευταίο που δημιούργησε και επρόκειτο να παρουσιαστεί επίσημα την περσινή χρονιά στη διάρκεια της ComiCcon. H πανδημία του κορωνοϊού εμπόδισε την πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής έκθεσης δημιουργών κόμικς.

Ο Τάσος Πανταζόπουλος δεν κρύβει, ωστόσο, ότι η δημιουργία αυτού ειδικά του διοράματος τον παίδεψε για καιρό, αφού χρειάστηκε σχεδόν μια τετραετία για να ολοκληρωθεί. «Ξεκίνησα συγκεντρώνοντας και διαμορφώνοντας τις φιγούρες των Γερμανών στρατιωτών που είναι και οι περισσότερες. Εκεί που δυσκολεύτηκα ήταν να βρω ομοιώματα του τύπου των γερμανικών αρμάτων μάχης που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο. Μετά από πολύ ψάξιμο τελικά τα αγόρασα από τις ΗΠΑ μέσα από μια δημοπρασία. Η αλήθεια είναι ότι πάντα αναζητώ τα καλύτερα εξαρτήματα για να αποδώσω τα διοράματα. Δε θέλω να συμβιβάζομαι, γιατί όπως λένε η λεπτομέρεια κάνει τη διάφορα και εν τέλει η λεπτομέρεια είναι αυτή που εντυπωσιάζει τον κόσμο».

Προηγούμενο άρθροΚατερίνα Λέφα : «Τα ιαπωνικά είναι μια γλώσσα που δεν γνωρίζουν πολλοί και έτσι μπορεί να είναι πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας»
Επόμενο άρθροΚώστας Μαυρίδης : Αντί κυρώσεων στην Τουρκία της προσφέρουμε τη «θετική ατζέντα», δηλαδή δώρα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ