Ψήφος στους έλληνες του εξωτερικού χωρίς περιορισμούς

Γράφει ο Γιάννης Παπαγεωργίου

Τον Δεκέμβριο του 2019 ψηφίστηκε ο ν. 4648 με τον οποίον τέθηκαν οι βάσεις για την παροχή της δυνατότητας ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Αυτός ο νόμος αποτελεί, φυσικά, προϊόν αρκετών συμβιβασμών της κυβέρνησης με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να δοθεί άμεσα το δικαίωμα ψήφου σε αυτούς τους συμπολίτες μας. Όπως είναι γνωστό, το κύριο σημείο συμβιβασμού ήταν η ανάγκη απόδειξης εκ μέρους του εκλογέα ότι κατά την τελευταία 35ετία έχει ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το χρόνο υποβολής (ή το προηγούμενο έτος) της αίτησης.

Έτσι η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντας τις συνταγματικές διατάξεις, έπρεπε να υπαναχωρήσει από τις αρχικές θέσεις της, οι οποίες είναι: μόνη προϋπόθεση ο εκλογέας να είναι ήδη εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και δεύτερον η ψήφος να του να μετράει ισότιμα για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Έτσι, έγινε ένα πρώτο, σημαντικό, αλλά όχι ολοκληρωμένο βήμα.

Ο Σύριζα από την πλευρά του θεωρεί ότι αυτός άνοιξε το θέμα της ψήφου Ελλήνων εξωτερικού, παρά το γεγονός ότι τα ιστορικά γεγονότα τον διαψεύδουν. Το 2008

είχε γίνει στη Βουλή, το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δεν συγκέντρωσε 200 ψήφους.

Επίσης από το 2016, η ΝΔ είχε καταθέσει δύο φορές πρόταση νόμου, ως αξιωματική αντιπολίτευση, για τη διευκόλυνση του τρόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Ελλάδας εκλογέων προσμετρώντας ισότιμα τις ψήφους τους στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί και εμμένει σε αντισυνταγματικές προτάσεις καθώς θεωρεί λογικό ο εκλογέας που ζει στο εξωτερικό, αν ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του, να μπορεί να εκλέξει 3 έως 12 βουλευτές δίχως να επηρεάζει την κατανομή των υπολοίπων εδρών, ενώ αν ο ίδιος εκλογέας πάρει το αεροπλάνο και ψηφίσει στην Ελλάδα, η ψήφος του μπορεί να επηρεάσει την κατανομή 288 έως 297 βουλευτών. Δημιουργεί άραγε δύο κατηγορίες ψηφοφόρων; Αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα και μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν στη χώρα τους και όσους δεν μπορούν, να ψηφίζουν για κάτι που δεν θα επηρεάζει άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας του. Και ενώ ο κάθε λογικός άνθρωπος θα το θεωρήσει παράλογο αυτοί το υποστηρίζουν φανατικά στην Ελλάδα αφού στο εξωτερικό αντιστρέφονται οι δηλώσεις τους και χαρακτηρίζουν τους περιορισμούς που οι ίδιοι έθεσαν υποτιμητικούς και απαράδεκτους και υπόσχονται να τους καταργήσουν αν έρθουν στην κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα και με τις δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη η οποία είναι η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Ελλήνων του εξωτερικού.

Ωστόσο διαβάζοντας τις δηλώσεις της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή είναι όντως άδικοι και υποτιμητικοί οι περιορισμοί, η ΝΔ κατέθεσε σχέδιο νόμου σχετικά με την άρση αυτών των περιορισμών. Δεν χρειάζεται να έρθουν στην εξουσία για να καταργηθούν ούτε χρειάζεται να χάνεται και άλλος πολύτιμος χρόνος. Το μόνο που έχουν πλέον να κάνουν είναι να απαντήσουν έστω μια φορά με ειλικρίνεια: Δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι την άρση των περιορισμών;

Και για να μην διαστρεβλώνουν την κατάσταση για να μην απαντήσουν στο ως άνω ερώτημα, διότι γίνεται λόγος για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, το νομοσχέδιο δεν δίνει το δικαίωμα ψήφου σε κανέναν που δεν είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Όποιος μπορεί να έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει, έτσι θα μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του στο εξωτερικό. Τόσο απλό, τόσο δίκαιο.

Πρέπει να αντιληφθούμε το όφελος για την Ελλάδα από μια προσπάθεια αφύπνισης του Ελληνισμού παγκοσμίως. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ενωμένοι το αυτονόητο δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού το οποίο πρέπει να δοθεί με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγείται και στους εν Ελλάδι Έλληνες. Η δυνατότητα ψήφου θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού να επανασυνδεθούν με την πατρίδα τους και τον τόπο καταγωγής τους καθώς θα αισθανθούν, ακόμα πιο έντονα, ότι πρέπει να συμμετέχουν και αυτοί στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Επιστήμονες να έρθουν πίσω να μας μεταφέρουν τις γνώσεις τους. Επιχειρηματίες να αναζητήσουν ευκαιρίες επενδυτικές στην πατρίδα τους και να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού στις χώρες που ζουν και δραστηριοποιούνται.

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου είναι οικονομολόγος, συντονιστής γραμματείας Ελλήνων του Εξωτερικού της ΝΔ.

Προηγούμενο άρθροΧάρης Φωκάς : «Ο καθολικός εμβολιασμός δεν είναι μόνο ζήτημα ατομικής ευθύνης αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης»
Επόμενο άρθροΔρ. Λήδα Κοβάτση : Το επάγγελμα του Ιατροδικαστή είναι συναρπαστικό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ