Στράτος Σιμόπουλος «Μπορούμε το 23 να έχουμε Μετρό στη Θεσσαλονίκη…

Αρκεί η κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα, παρακάμπτοντας με νόμιμο τρόπο οποιαδήποτε ακτιβιστική ενέργεια από μία δήθεν προοδευτική διακομματική μειοψηφία της πόλης»

Ο Βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος μιλάει στη SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό, και τονίζει ότι μπορεί η Θεσσαλονίκη να έχει μετρό το 2023. Σχετικά με την πανδημία προσδοκά ότι μπαίνουμε σε φάση βελτίωσης των δεικτών, καταδεικνύοντας την ανάγκη στήριξης του λιανεμπορίου και της εστίασης. Ακόμη σχολιάζει τα περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας, και διατυπώνει τις θέσεις του για το θέμα του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς.

Κύριε Σιμόπουλε,

είστε βουλευτής της ΝΔ και από αυτούς που εκφράζονται ελεύθερα. Παρακαλώ σχολιάστε μας την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για τις αρχαιότητες το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Κατ’ αρχήν να τονίσω ότι δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, αλλά διαρροές από πολλές πλευρές, κάτι που σημαίνει ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι διαρροές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με το δεδομένο αυτό θα έλεγα ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για να αποσπασθούν οι αρχαιότητες, να γίνει ο σταθμός και να επανατοποθετηθούν σε ποσοστό 90% ακριβώς στην ίδια θέση. Θα έχουμε λοιπόν εκεί ένα σταθμό- μουσείο. Είναι, μάλιστα, η δεύτερη φορά που το ΣΤΕ απορρίπτει ανάλογες προσφυγές. Η πρώτη απόφαση ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2015 σε προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι πολέμιοι της λύσης απόσπασης και επανατοποθέτησης ισχυρίζονται ότι μπορεί να γίνει ο σταθμός με τα ευρήματα να μένουν «κατά χώρα», επί τόπου δηλαδή. Επί 4,5 όμως χρόνια δεν μπόρεσαν να φέρουν μια αξιόπιστη τεχνική μελέτη και να ξεκινήσουν τις εργασίες. Έφεραν κάποιες μελέτες, χωρίς υπογραφές μηχανικών. Παρόμοιες μελέτες στην τεχνική γλώσσα θεωρούνται εκθέσεις ιδεών. Επίσης επί 4,5 χρόνια οι μόνες εργασίες που έγιναν στη Βενιζέλου ήταν οι καταχώσεις των αρχαιοτήτων. Τελικά με την άμεση υλοποίηση της απόφασης μπορούμε το 23 να έχουμε Μετρό στη Θεσσαλονίκη και να σταματήσουν τα γνωστά ανέκδοτα. Αρκεί η κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα, παρακάμπτοντας με νόμιμο τρόπο οποιαδήποτε ακτιβιστική ενέργεια από μία δήθεν προοδευτική διακομματική μειοψηφία της πόλης που αντιστρατεύεται συνέχεια, στο όνομα του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλονίκης.

Η πανδημία συνεχίζει και παρόλο που οι εμβολιασμοί προχωρούν, βλέπουμε ότι στις ΜΕΘ οι αριθμοί είναι αρκετά υψηλοί, όπως επίσης και οι θάνατοι. Μάλιστα κι εσείς ο ίδιος είχατε μια προσωπική εμπειρία με τον κορωνοϊό. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η σταθερότητα κρουσμάτων και θανάτων;

Δεν γνωρίζω, ως μη ειδικός την απάντηση. Απλώς όπως όλοι οι πολίτες ενημερώνομαι συνεχώς. Είναι γεγονός ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας μας κτύπησε πολύ άσχημα και ο δείκτης θανάτων ανά εκατομμύριο ήταν το τελευταίο διάστημα πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όριο. Η κυβέρνηση, δεδομένων των συνθηκών, έκανε το καλύτερο δυνατό. Εκ του αποτελέσματος κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι έπρεπε τα Χριστούγεννα να έχουμε καθολικό lockdown, άλλος ότι έπρεπε «διά ροπάλου» να απαγορευτούν οι πολιτικές συγκεντρώσεις και άλλος ότι έπρεπε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα πρόστιμα. Ότι όμως και να πούμε είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς δεν πειθάρχησαν στα μέτρα. Δεν είναι δυνατόν για τον καθένα μας να διατίθεται και ένας αστυνομικός όπως γεγονός είναι επίσης ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και οι κοινωνίες είναι πρωτόγνωρη. Εν πάση περιπτώσει αν κρίνουμε τη συνολική αντίδραση της κυβέρνησης θα αντιληφθούμε ότι ήταν αρκούντως ικανοποιητική. Διότι πρέπει να συνυπολογίσουμε στον υπολογισμό μας όλα τα κύματα της πανδημίας, το πρόγραμμα του εμβολιασμού, την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την οικονομική στήριξη των πληττόμενων κλάδων. Τέλος, θεωρώ ότι μπαίνουμε σε φάση βελτίωσης όλων των δεικτών της πανδημίας, η οποία όμως παραμένει παρούσα.

Έχετε πρωτοστατήσει για το άνοιγμα της λειτουργίας της αγοράς και της εστίασης. Πιστεύετε ότι θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας;

Το λιανεμπόριο και ειδικά η εστίαση είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον τουρισμό και ο τουρισμός συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ μας. Θυμίζω ότι το 2019 είχαμε περισσότερους από 30 εκ τουρίστες στη χώρα. Προφανώς, λοιπόν, το λιανεμπόριο και εστίαση πρέπει να στηριχθούν ειδικά, μετά τη λήξη της πανδημίας. Ήδη για την εστίαση τρέχει το πρόγραμμα επιδότησης της αγοράς πρώτων υλών για την επανεκκίνηση. Περιμένω και κάτι αντίστοιχο για το λιανεμπόριο με έμφαση στις εποχικές δραστηριότητες που έκλεισαν και στην ένδυση – υπόδηση. Όπως, μάλιστα, δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης σχεδιάζεται κάτι τέτοιο. Προφανώς λοιπόν η απάντηση είναι ναι και όχι μόνο λόγω του τουρισμού, αλλά και ως συνέπεια της προσδοκώμενης αύξησης της εσωτερικής ζήτησης. Ήδη υπάρχουν νοικοκυριά, χωρίς να παραγνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλα με μηδαμινές καταθέσεις, που αύξησαν τις καταθέσεις τους μέσα στην πανδημία. Η κυβέρνηση πιστεύει πολύ ορθώς ότι ένα τμήμα από αυτά τα 12 δις θα διοχετευθεί στην κατανάλωση.

Τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συμβάλλουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων; Μπορεί η κυβέρνηση να διασφαλίσει την οικονομική ζωή της χώρας, ή θα χρειαστεί μια ευρύτερη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου;

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως έκανε και μέσα στην πανδημία θα στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα και μετά τη λήξη της. Έχει τρία σημαντικά όπλα για να τα καταφέρει. Το πρώτο είναι η δημοσιονομική χαλάρωση από την πλευρά της ΕΕ ακόμη και για το 2022. Το δεύτερο είναι τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια δανεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές, ως αποτέλεσμα της συνεπούς κυβερνητικής πολιτικής στους τομείς της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Τρίτο και εξίσου σημαντικό όπλο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που εστιάζεται σε συγκεκριμένες δράσεις όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, η διασύνδεση νησιών, η νέα τεχνολογία 5G, η Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων, η ψηφιοποίηση ΑΑΔΕ και παράλληλα η καταπολέμηση φοροδιαφυγής, η δημιουργία επαγγελματικών λυκείων, η δημιουργία ενός νέου πλαισίου προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, η υλοποίηση τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, η δημιουργία νέων και σύγχρονων υποδομών μεταφορών, ο ατομικός ηλεκτρονικός Φάκελος υγείας και στο εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης με σύγχρονες προδιαγραφές, και τέλος φυσικά στη σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή και στην ενίσχυση της βασικής έρευνας. Πρέπει να επισημανθεί ότι το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας. Δηλαδή αναφερόμαστε σε ένα πέρασμα από μια εσωστρεφή οικονομία σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.

Τέλος, δεν πιστεύω ούτε στην απλή αναλογική ούτε σε μια ευρύτερη συνεργασία, ειδικά με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Είμαστε στην Ανατολή και είναι στη Δύση. Παλεύουμε για την κανονικότητα και επιζητούν τη μη κανονικότητα. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες και στηρίζουν έμμεσα διαδηλώσεις υπέρ του Κουφοντίνα. Αλλάζουμε το νόμο για το άσυλο και αντιδρούν λυσσαλέα. Θέλουμε ένα δημόσιο εκσυγχρονισμένο και φιλικό προς τον πολίτη, ενώ ο συγκεντρωτισμός τους αναγκαστικά δημιουργεί συνεχώς γραφειοκρατικά εμπόδια. Πώς να συνεργασθούμε λοιπόν με την αξιωματική αντιπολίτευση;

Είναι γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να βιώνει και να διαιωνίζει τα προβλήματά της. Ένα από αυτά είναι το παραλιακό μέτωπο Καλαμαριάς. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για αυτή την περιοχή;

Ακούω επί δεκαετίες την άποψη ότι όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις του παραλιακού μετώπου Καλαμαριάς πρέπει να δοθούν στο Δήμο ώστε να δημιουργηθεί εκεί μια όαση αθλητισμού και πολιτισμού. Απαντώ στους θιασώτες αυτής της άποψης ότι η πρότασή τους είναι θαυμάσια για να κάνουν εκεί βόλτα τα άνεργα παιδιά της περιοχής που θα έχουν πολύ χρόνο για γυμναστική και απόλαυση των πολιτιστικών αγαθών.

Είμαι σίγουρος ότι αν επικρατήσουν οι απόψεις αυτές την ίδια με τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης θα παρουσιάζει, για αρκετά χρόνια ακόμη, η απίστευτα όμορφη αυτή περιοχή. Η πρώην κλινική Παναγία θα ρημάζει, η Μαρίνα θα λειτουργεί ως parking σκαφών για τους Θεσσαλονικείς, η πλαζ θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις του δήμου, το θρυλικό Remezzo θα υπολειτουργεί, το Παλατάκι θα έχει καταρρεύσει και το στρατόπεδο Κόδρα θα απαιτεί συνεχώς νέους πόρους ώστε να μην είναι εστία παρανομίας και απορριμμάτων. Το παράδειγμα του πάρκου Τρίτση στην Αθήνα, ας τους συνετίσει.

Έχω εδώ και τρία χρόνια παρουσιάσει την άποψή μου για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Θερμαϊκού με έμφαση στην περιοχή της Καλαμαριάς. Με παραλλαγές περιλαμβάνει σήμερα, ξενοδοχείο στη θέση του Παναγία, σύγχρονη Μαρίνα με ξενοδοχείο χαμηλού συντελεστή δόμησης, παραχώρηση στο δήμο της πλαζ και του Remezzo, με την προϋπόθεση να μην τα λειτουργήσει ο ίδιος, αλλά να τα νοικιάσει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σε ιδιώτες, δημιουργία boutique ξενοδοχείου στο Παλατάκι και πλέον πλήρη παραχώρηση στο Δήμο όλης της έκτασης του στρατοπέδου Κόδρα.

Ήρθε επίσης η ώρα να προχωρήσει η δημιουργία της περιπατητικής διαδρομής παράλληλα με την περιφερειακή τάφρο, ώστε πολλοί κάτοικοι της Βόρειας Θεσσαλονίκης να έρχονται με τα πόδια ή με ποδήλατο στη Καλαμαριά.

Ταυτόχρονα, απαιτείται η δημιουργία παραθαλάσσιας περιπατητικής διαδρομής έως την αρχή της Σοφούλη, ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στη Μαρίνα και συγκεκριμένος αριθμός δωρεάν εισιτηρίων εισόδου των δημοτών στη πλαζ, με το κόστος τους να αντισταθμίζεται από τα κέρδη της συμμετοχής του δήμου σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν.

Όλες οι δράσεις πολιτισμού που παραδοσιακά διοργανώνονται από το δήμο, μπορούν να μεταφερθούν στο στρατόπεδο Κόδρα, στο οποίο με έξοδα των ιδιωτών μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Δεν θα υπάρχει έτσι πρόβλημα ούτε για την ανθοέκθεση, ούτε για το «παρά θίν’ αλός» και φυσικά ούτε για το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού.

Προφανώς η παραχώρηση πρέπει να λάβει υπόψη και τη στέγαση στο φυσικό τους χώρο των εγκαταστάσεων των χειμερινών κολυμβητών και των άλλων συλλόγων.

Όσον αφορά στη Μαρίνα, προφανώς δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση που δεν θα περιλαμβάνει την μεταφορά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις του καταφυγίου αλιευτικών σκαφών. Επιτέλους η διαχρονική δυσανεξία των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να ξεπερνάται. Προφανώς όμως η Μαρίνα χωρίς ξενοδοχείο και ίσως κατοικίες στο χερσαίο χώρο δεν μπορεί να είναι βιώσιμη επενδυτικά. Σε ένα τμήμα της θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένας μουσειακός χώρος των ιστορικών απολυμαντηρίων των κατατρεγμένων προσφύγων.

Οραματίζομαι, λοιπόν, μια Καλαμαριά γεμάτη από τουρίστες, με αναγεννημένη την Πλαστήρα, με μεγάλη αύξηση της αξίας της γης, με έναν δήμο με μειωμένα τέλη για τους δημότες και με κοινωνικές παροχές πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα.

Η Αττική με το Ελληνικό, την Μαρίνα του Φλοίσβου και τα δρομολογημένα έργα σε εκείνη την περιοχή δείχνουν το δρόμο. Γιατί να μείνουμε πίσω;

Κύριε Σιμόπουλε, πιστεύετε ότι υπάρχουν φορείς, πολιτικοί, παράγοντες και πολίτες που δεν επιθυμούν να αναπτυχθεί η Θεσσαλονίκη και κάνουν ενέργειες για να κρατήσουν την πόλη πίσω;

Δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή υπάρχει επιθυμία να μην αναπτυχθεί η πόλη. Ισχυρίζομαι, όμως, ότι με τις δράσεις τους τελικά πηγαίνουν την πόλη πίσω. Πρόκειται για μια μειοψηφία, η οποία αυτοαποκαλείται αυτάρεσκα προοδευτική και έχει διακομματικό πρόσημο. Στο όνομα του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, αντιδρούν συνεχώς στη κατασκευή πολλών έργων υποδομής. Πάντα υπάρχει η αριστοτελική μεσότητα σε όλα τα θέματα αρκεί να υπάρχει καλή θέληση. Η πλευρά αυτή, δυστυχώς, ενεργεί ως Ταλιμπάν και αρνείται ακόμη και να συζητήσει τα θέματα. Θυμίζω παλαιότερα τα διλήμματα ΜΕΤΡΟ ή ΤΡΑΜ, επέκταση ή όχι της παλιάς παραλίας, υποθαλάσσια αρτηρία, εξωτερική περιφερειακή, ενώ τώρα τελευταία στην ατζέντα της μπήκε και η ανάπλαση της ΔΕΘ. Τελικά όλοι όσοι επιζητούμε την ανάπτυξη και παράλληλα σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό οφείλουμε να αντιδράσουμε.

Προηγούμενο άρθροΒιβλία για τις διακοπές σας – Το βιβλιοπωλείο READ προτείνει
Επόμενο άρθροΑνασχηματισμός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ