ΜΑΘΕ ΓΛΩΣΣΑ…

Το SPEAK προτείνει…

Μάθε τέχνη κι άστηνε έλεγαν οι παλιοί. Εμείς λέμε μάθε γλώσσα και μίλα την! Μια ακόμη ξένη γλώσσα είναι ακόμη καλύτερα!

Ηακαδημαϊκή χρονιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ολοκληρώθηκε, και όλοι εσείς οι μαθητές και φοιτητές σκέφτεστε πως θα χαλαρώσετε μετά από την extra πίεση που δεχτήκατε το πρώτο μισό του 2020. Ο Σεπτέμβριος όμως είναι πιο κοντά από ότι θέλουμε να πιστεύουμε, και τα πλάνα για την ερχόμενη σαιζόν ξεκινάνε από τώρα.

Μάθε τέχνη κι άστηνε έλεγαν οι παλιοί. Εμείς λέμε μάθε γλώσσα και μίλα την! Μία ακόμη ξένη γλώσσα, είναι ακόμη καλύτερα.

Τώρα που η ακαδημαϊκή χρονιά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ολοκληρώθηκε, και όλοι εσείς οι μαθητές και φοιτητές σκέφτεστε πως θα χαλαρώσετε μετά από την extra πίεση που δεχτήκατε το πρώτο μισό του 2020, τώρα είναι η ώρα να κάνετε τα πλάνα σας για την επόμενη χρονιά.

Μην φοβάστε πιθανό φόρτο εργασίας, δύο φορές την εβδομάδα μάθημα είναι απολύτως συμβατό με το πρόγραμμα οποιουδήποτε φοιτητή. Και αν θέλετε να δείτε την ευκολία της προσαρμογής σας σε μια ξένη γλώσσα, χωρίς άλλες υποχρεώσεις που δεν θα σας αφήνουν να διαβάσετε, μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε μαθήματα τώρα το καλοκαίρι μπαίνοντας σε κάποιο θερινό τμήμα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχετε κατακτήσει το βασικό επίπεδο, και θα μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε να συνεχίσετε και για τη νέα σχολική χρονιά.

Στο θέμα των Ξένων Γλωσσών, υπάρχουν κάποιες σταθερές, που κανένας νέος δεν μπορεί να παραβλέψει. Η πρώτη και πιο επείγουσα από αυτές; Το Proficiency! Αν το έχετε πάρει, όλα καλά. Αν όμως λείπει από το βιογραφικό σας, αυτή είναι μια καλή στιγμή για να το θέσετε σε προτεραιότητα. Η άριστη χρήση των Αγγλικών αποτελεί προαπαιτούμενο, όποια οδό και να αποφασίσετε να ακολουθήσετε, είτε προπτυχιακό, είτε μεταπτυχιακό, είτε εργασία, το C2 στα Αγγλικά θα σας ζητηθεί. Μέχρι το τέλος της επόμενης περιόδου μπορείτε κάλλιστα να αναβαθμίσετε το επίπεδο των Αγγλικών σας, και να αποκτήσετε και το αντίστοιχο πτυχίο.

Δεύτερη Γλώσσα!

Το πήραμε το Proficiency; Υπέροχα, τώρα μπορείτε να σχεδιάσετε ποια θα είναι η δεύτερη γλώσσα που θα μάθετε. Εδώ παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι. Καταρχήν, τι σας αρέσει! Δεν είναι εύκολο να μάθει κανείς μια γλώσσα που δεν τον ελκύει. Για παράδειγμα, αυτόν που θέλει να μάθει Κορεάτικα, δεν θα του αλλάξεις γνώμη όσο και να προσπαθήσεις. Αυτό θέλει, αυτό θα κάνει. Ακούστε λοιπόν εκείνη την φωνούλα μέσα σας και ξεκινήστε μαθήματα στη γλώσσα που πάντα θέλατε να μιλάτε. Το κέρδος θα είναι πολλαπλό.

Μπορείτε πάντα να επιλέξετε να συνεχίσετε κάποια γλώσσα που ξεκινήσατε ως παιδί ή έφηβος, και δεν την προχωρήσατε. Έχετε τις βάσεις, αποκτήστε τα προσόντα. Επίσης αν μεγαλώσατε σε δίγλωσσο περιβάλλον, όπου ένας εκ των δύο γονέων είχε ως μητρική άλλη γλώσσα από τα Ελληνικά, τότε αυτή είναι η επιλογή για εσάς! Δεν είναι ποτέ αργά να καλλιεργήσετε την γλώσσα που ακούγατε από μικρό παιδί μέσα στο σπίτι σας.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το τι ταιριάζει με τις σπουδές σας, και τον επαγγελματικό σας προσανατολισμό. Μία δυτικοευρωπαϊκή γλώσσα π.χ. όπως Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά θεωρείται απαραίτητο εφόδιο για έναν φοιτητή των ανθρωπιστικών σπουδών. Θα σας χρειαστεί για την βιβλιογραφία σας, θα σας χρειαστεί και για πιθανό μεταπτυχιακό. Αν πάλι η κατεύθυνσή σας είναι σε σπουδές με βάση την τεχνολογία, ίσως μια βορειοευρωπαϊκή γλώσσα, ή μια ασιατική, να είναι αυτό που ψάχνετε. Προετοιμαστείτε για τις εθνικές αγορές που διαπρέπουν στον τομέα σας. Αν πάλι στοχεύετε σε καριέρα στον τουρισμό –στην Ελλάδα ζούμε- τότε καλό είναι να στραφείτε σε κάποια από τις γλώσσες των εκατομμυρίων τουριστών που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Επειδή όμως έγινε πολύς λόγος για διάβασμα, σπουδές, σταδιοδρομία, ενώ είμαστε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, για φινάλε κρατήστε ένα extra tip: τώρα που ονειρεύεστε ταξίδια, σκεφτείτε σε ποια χώρα θα θέλατε ως φοιτητής να πάτε με πρόγραμμα Erasmus. Ε, αυτή είναι η γλώσσα την οποία πρέπει άμεσα να ξεκινήσετε!

Για αυτό εμείς είμαστε εδώ, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών SPEAK.

Προηγούμενο άρθροΜαθαίνοντας Αραβικά και Τούρκικα γνωρίζουμε τους πολιτισμούς και διευρύνουμε τις επαγγελματικές προοπτικές!
Επόμενο άρθροΑναστασία Ρέππα: “Τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ