Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Θέλουμε ο ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες της Ελλάδας και της Ομογένειας και παρά τα τρέχοντα προβλήματά τους, να ενωθούν και πάλι κάτω από την Ελληνική Σημαία

Ο γνωστός επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου μιλάει στη SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για τις δράσεις του που αφορούν εθνικά ζητήματα, όπως η ίδρυση του «Ταμείου Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ», και υπερασπίζεται την άποψή του ότι όλοι οι Έλληνες οφείλουν να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στα εθνικά θέματα.

Κύριε Εμφιετζόγλου,

είστε ένας γνωστός επιτυχημένος επιχειρηματίας με ευαισθησίες στα εθνικά μας θέματα. Μπορείτε να μας πείτε μας τι είναι αυτό που σας ωθεί σε αυτές τις ενέργειες όπως στη Θράκη με τους Πομάκους, στην αγορά του πίνακα «Κρυφό Σχολειό», ή στην ίδρυση του «Ταμείου Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ» αλλά και άλλες που ίσως μας διαφεύγουν.

Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες πέραν των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων, οφείλουν να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν στα Εθνικά Θέματα. Ο ευεργέτης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιάκωβος Τσούνης, είπε: «Δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα, ούτε οι χαρές υπάρχουν».

Να μην ξεχνάμε τα εκατομμύρια των Ηρώων μας που έδωσαν τα πάντα για την Πατρίδα, που έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς Ελεύθεροι. Περισσότερο ενδιαφέρον πρέπει να δείξει η Πατρίδα για τα μακρινά παιδιά της, τα παιδιά των συνόρων. Τη Θράκη μας, τα μακρινά νησιά μας, την Κύπρο μας.

Στη Θράκη, υπάρχει ένας ύπουλος, βρώμικος, πόλεμος των Τούρκων. Προσπαθούν με χρήματα και εκβιασμούς μέσω του Προξενείου τους να εκτουρκίσουν του Πομάκους και τους Ρομά. Το σχέδιό τους είναι: 1) Βίαιος εκτουρκισμός Πομάκων- Ρομά, 2) Τουρκική Κοινότητα Θράκης, 3) Αυτονομία, 4)Ανεξαρτησία. Το ίδιο σχέδιο εφάρμοσαν στην Κύπρο. Έπρεπε λοιπόν να ενδιαφερθώ, αφού οι Ελληνικές Κυβερνήσεις αδρανούσαν.

Ανταποκρινόμενος σε φίλους μου Πομάκους, οργάνωσα σε συνεργασία με δασκάλους την καταγραφή και έκδοση Ελληνο-πομακικού Πομακο-ελληνικού λεξικού, Πομακικής Γραμματικής και Αναγνωστικού και τους βοήθησα ιδρύοντας Πομακικό Πολιτιστικό Σύλλογο, αλλά και καλύπτοντας άλλες άμεσες ανάγκες, όπως της κατασκευής γέφυρας στον Εχίνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Παρόμοια προσπάθεια να βοηθήσω και τους Έλληνες εκτός συνόρων έκανα στη Βουλγαρία, με την δωρεά για την κατασκευή Κέντρου Πολιτισμού των Σαρακατσάνων στο Σλίβεν και στην Ουκρανία με την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου για τους Έλληνες της Μαριούπολης.

Το «Κρυφό Σχολειό» ήταν μια αγάπη μου από μικρό παιδί. Το 1993 είχα την οικονομική δυνατότητα και πλειοδότησα σε δημοπρασία. Μετά, σε διαδοχικές εκθέσεις το είδαν οι Ακρίτες, με πρώτους τους Φλωρινιώτες. Μετά η Ορεστιάδα και αργότερα η Κύπρος.

Είστε η ψυχή της δημιουργίας του «Ταμείου Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ». Ποιος είναι ο σκοπός και οι στόχοι του ταμείου αυτού;

Η ίδρυση του Σωματείου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Ταμείον Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ» ήταν μια επιτακτική ανάγκη και λόγω του Τουρκικού κινδύνου, αλλά και για να θυμηθούμε τί προσέφεραν οι φτωχοί Έλληνες και ο ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ για την αγορά του Θωρηκτού Αβέρωφ, που με επικεφαλή τον Ναύαρχο Κουντουριώτη νίκησε τον Τουρκικό στόλο στην Ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου, τον απέκλεισε στα Δαρδανέλια, και ελευθερώθηκαν τα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου, το Άγιο Όρος και η Καβάλα.

Στο Σωματείο συμμετέχουν προσωπικότητες των γραμμάτων, επιχειρηματίες, Έλληνες εφοπλιστές και απλοί πολίτες. Σήμερα τα μέλη ανέρχονται σε 5.500. Θέλουμε ο ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες της Ελλάδας και της Ομογένειας και παρά τα τρέχοντα προβλήματά τους, να ενωθούν και πάλι κάτω από την Ελληνική Σημαία. «Έλληνες Ενωμένοι Ποτέ Νικημένοι».

Πέρασαν περίπου 7 μήνες από την ανακοίνωση της ίδρυσης του ταμείου. Πείτε μας ποια ήταν η ανταπόκριση α) των απλών Ελλήνων, β) των Ελλήνων του εξωτερικού και γ) των εύπορων Ελλήνων; Είστε ευχαριστημένος με τη συμμετοχή τους;

Η συμμετοχή των απλών Ελλήνων είναι συγκινητική, της Ομογένειας τώρα αρχίζει, των εύπορων Ελλήνων δεν είναι ικανοποιητική. Ελπίζω ότι σύντομα θα ενεργοποιηθούν και θα κάνουν το καθήκον τους.

Είχατε στείλει μια επιστολή στη Βουλή των Ελλήνων και καλούσατε του 300 βουλευτές σε μια Πανεθνική πανστρατιά. Τι απήχηση είχε η επιστολή σας αυτή;

Καμία.

Πιστεύετε ότι μια κίνηση όπως η δική σας μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να συσπειρώσει τους απανταχού Έλληνες σε ένα κοινό στόχο, για το καλό της Ελλάδας;

Και πιστεύω και πρέπει.

Κατά καιρούς υπάρχουν δημοσιεύματα, ειδικά στο διαδίκτυο, που αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από την ενέργειά σας αυτή υπάρχουν «προσωπικά κίνητρα» και «προσωπική ατζέντα». Ισχύει κάτι τέτοιο; Τι απαντάτε σε αυτές τις αναφορές;

Αθλιότητες.

Πολιτικά που ανήκετε κύριε Εμφιετζόγλου;

Στην Πατρίδα.

Πιστεύετε ότι με την αγορά μιας φρεγάδας μπορεί να ανακοπεί η επεκτατική μανία της Τουρκίας στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Θράκη;

Με 4 φρεγάτες που θα προμηθεύσει το Κράτος, η επιλογή των οποίων θα γίνει εντός του Ιουνίου και την φρεγάτα που φιλοδοξούμε να προσφέρουμε εμείς, το Ναυτικό μας θα γίνει ακατανίκητο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα καλύπτει πλήρως την Ελληνική ΑΟΖ και θα προστατεύει την Κύπρο.

Φοβάστε για το μέλλον της Ελλάδας και γιατί;

Δεν με φοβίζει τίποτε. Ο Ελληνισμός επέζησε χιλιάδες χρόνια. Με απασχολεί όμως έντονα το δημογραφικό. «Γερνάμε και δεν γεννάμε». Προτεραιότητα στους νέους, ανάπτυξη και αξιοκρατία και θα πάμε μπροστά.

Προηγούμενο άρθροΑναστασία Ρέππα: “Τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης”
Επόμενο άρθροΛευτέρης Παπαγεωργίου: “Υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για τις STARTUPS”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ