Γιάννης Μηλιάτσης
Συγγραφέας, Ιδιοκτήτης Bizman.gr

Γράφει η Φωτεινή Μπόγδου

Το δύσκολο είναι να πείσεις κάποιον ο οποίος έχει σπουδάσει ή δουλεύει χρόνια σε έναν τομέα ότι πρέπει πλέον να δει και άλλα πράγματα για τον εαυτό του, να αποκτήσει και άλλες δεξιότητες που θα τον κάνουν ακόμα πιο πολύτιμο για την αγορά εργασίας

Ο Γιάννης Μηλιάτσης εργάζεται στον χώρο των πωλήσεων τα τελευταία 15 χρόνια. Διατηρεί δική του εταιρεία εκπαίδευσης πωλήσεων και παραγωγικότητας με στόχο και όραμα να βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν περιοριστικές πεποιθήσεις που τους απομακρύνουν από την επιτυχία τους, ατομική ή επαγγελματική. Είναι συγγραφέας και μέλος του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος, του National Association of Sales Professionals και του Sales and Marketing Εxecutives Ιnternational.

Κύριε Μηλιάτση, έπειτα από ένα χρόνο lockdown, η αεργία των νέων έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την παραγωγικότητά τους κατά την επιστροφή τους στην εργασία, και τι αντίκτυπο θα έχει το μέτρο της αναστολής στον εργασιακό τομέα γενικά;

Δυστυχώς είναι πλέον κοινή γνώση ότι όλη αυτή η παρατεταμένη περίοδος αεργίας έχει κάνει κακό σε όλους. Η εργασία χρειάζεται και ρυθμό.

Το χειρότερο για μένα είναι ότι έχω την αίσθηση ότι και μετά το πλήρες άνοιγμα των καταστημάτων η ανεργία θα αυξηθεί λόγω των πολλών καταστημάτων που έκλεισαν.

Βλέπω ότι στην αγορά θα υπάρξει ένα ακόμα κύμα ανέργων που μετά τον Σεπτέμβριο, με το τέλος της τουριστικής περιόδου θα έχουν δυσκολία να απορροφηθούν.

Στο παρελθόν διοργανώσατε κάποια σεμινάρια σχετικά με το Reskill, την επανεκπαίδευση δηλαδή. Τι ακριβώς αφορά αυτό το πρόγραμμα; Θεωρείτε πως είναι αναγκαία διαδικασία για την επαναπροσαρμογή των εργαζομένων ή ανέργων;

Βλέποντας την αναφορά του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ με τίτλο Future of jobs report εύκολα μπορεί να ανακαλύψει κάποιος ότι είναι απαραίτητη η επανεκπαίδευση πολλών από εμάς στο εργατικό δυναμικό. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε μια σειρά εκπαιδεύσεων σε νέες τεχνολογίες, digital soft skills και πολλά ακόμα με σκοπό να βοηθήσουμε την επανεκπαίδευση αυτή.

Ποια ομάδα ανθρώπων πιστεύετε ότι χρειάζεται περισσότερο την επανεκπαίδευση (reskill) και γιατί;

Αυτοί οι οποίοι την έχουν περισσότερη ανάγκη αλλά είναι και δυσκολότερο να την κάνουν είναι οι άνθρωποι 45+ οι οποίοι είναι σε θέσεις που εάν σταματήσουν να εργάζονται είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρουν μια ανάλογη. Επίσης πολλοί νέοι 20 – 25 ενώ έχουν τεχνικές γνώσεις δεν έχουν τις απαραίτητες εκείνες δεξιότητες επικοινωνίας που θα τους βοηθήσουν στην πραγματική αγορά. Το δύσκολο βέβαια είναι να πείσεις κάποιον ο οποίος έχει σπουδάσει ή δουλεύει χρόνια σε έναν τομέα ότι πρέπει πλέον να δει και άλλα πράγματα για τον εαυτό του, να αποκτήσει και άλλες δεξιότητες που θα τον κάνουν ακόμα πιο πολύτιμο για την αγορά εργασίας και θα τον βοηθήσουν να είναι, εργασιακά τουλάχιστον, πιο σίγουρος για τον εαυτό του.

Πλέον τόσο η εκπαίδευση όσο και ο επαγγελματικός κλάδος, έχουν μεταφερθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον ψηφιακό κόσμο. Σίγουρα μία τέτοια μετάβαση θα επηρεάσει σε πολλούς τομείς, με τι πρόσημο όμως; Είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία να αποδεχτούμε και να λειτουργήσουμε στα νέα δεδομένα;

Η τεχνολογία ανέκαθεν για κάποιους είχε αρνητικό πρόσημο, θυμηθείτε ότι κάποτε υπήρχε το επάγγελμα της τηλεφωνήτριας στον ΟΤΕ, αλλά και θετικό για αρκετούς. Μπορεί να δώσει πλέον την δυνατότητα σε πολλούς να πετύχουν γιατί έχει γίνει αρκετά δυνατή και φθηνή για να κάνει σχεδόν τα πάντα ο μέσος άνθρωπος που θέλει να χτίσει μια νέα προσπάθεια. Νομίζω ότι εάν αποφασίσει κάποιος να την χρησιμοποιήσει προς όφελός του, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο. Αρκεί να στοχεύει και στην προσωπική του ανάπτυξη με αυτή.

Μιλώντας για ψηφιακό κόσμο, το τελευταίο σεμινάριο που διοργανώνετε έχει τίτλο “Χτίζοντας τον ψηφιακό εγκέφαλο”. Τι ακριβώς πραγματεύεται; Δεδομένης της μεταβατικής περιόδου που διανύουμε, πώς και σε ποιους τομείς μπορεί να μας βοηθήσει;

Υπάρχει πλέον πολύ περισσότερη πληροφορία από ότι χρειαζόμαστε για να κάνουμε την δουλειά μας. Είναι σαν να έχεις ράφια με βιβλία πληροφορίας διαθέσιμα για σένα, και αυτά αλλάζουν διαρκώς. Παλαιότερα είχαμε βιβλιοθηκονόμους για αυτό, αν θυμάστε τις βιβλιοθήκες. Τώρα είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε εμείς. Χωρίς να το καταλάβουμε όλοι μας έχουμε μια ακόμα δουλειά αρχειοθετώντας και οργανώνοντας τις πληροφορίες μας. Όμως οι περισσότεροι δεν το κάνουμε (γιατί δεν πληρωνόμαστε για αυτό). Και έτσι η πληροφορία συσσωρεύεται. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν πάθει υπερπληροφόρηση. Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ενδιαφέρουσας πληροφορίας αλλά δεν έχουμε βρει τον τρόπο να μας βοηθήσει ουσιαστικά στην ζωή μας. Έχουμε λοιπόν μια 3ήμερη εκπαίδευση στην οποία βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να έχουμε έναν ψηφιακό δεύτερο εγκέφαλο ο οποίος θα μας βοηθήσει να αποθηκεύουμε τις καλύτερες μας ιδέες, να κάνουμε την έμπνευση μια καθημερινή δραστηριότητα, να οργανώσουμε την μάθησή μας και να είμαστε δημιουργικοί. Θα μάθουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, να τις οργανώνουμε και να βρίσκουμε ιδέες μέσα από αυτές με μια συστηματική προσέγγιση και εργαλεία που εμπιστευόμαστε να μας βοηθήσουν στην δημιουργική μας ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.bizman.gr

Προηγούμενο άρθροΠαντελής Σκλιας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου: “Παράγουμε νέα γνώση αιχμής, εισάγοντας νέα Προγράμματα Σπουδών”
Επόμενο άρθροΤουαλέτες, παντόφλες και ταυτότητες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ