Δρ. Λήδα Κοβάτση : Το επάγγελμα του Ιατροδικαστή είναι συναρπαστικό!

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι νέοι στρέφουν την προσοχή και τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα προς επαγγέλματα που στο παρελθόν τα προτιμούσαν λίγοι. Ένα από αυτά είναι το επάγγελμα του ιατροδικαστή. Τι ήταν αυτό που επηρέασε τους νέους κι έχουν στραφεί προς το επάγγελμα αυτό; Μήπως η τηλεόραση με τα σίριαλ και τα έργα τύπου CSI που παίζονται συνεχώς; Αναζητώντας να μάθουμε περισσότερα συνομιλήσαμε με την Δρ. Λήδα Κοβάτση, Ιατρό-Ιατροδικαστή και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ. Η Δρ. Κοβάτση μιλάει στο SPEAKNEWS για τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός της, τις σπουδές που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος για να γίνει ιατροδικαστής, και την παρεξήγηση που συνοδεύει ένα επάγγελμα που ενώ σε κάποιους φαίνεται μακάβριο, στην πραγματικότητα είναι συναρπαστικό!

Τί είναι η Ιατροδικαστική;

Η Ιατροδικαστική είναι μία ιατρική ειδικότητα, όπως είναι η Παιδιατρική! Η Ιατροδικαστική επιστήμη επιστρατεύει, αξιοποιεί, συνδυάζει τις γνώσεις από όλες τις ιατρικές ειδικότητες και από τις φυσικές επιστήμες (πχ. φυσική, χημεία) και τις θέτει στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης με τελικό σκοπό την ορθή απονομή αυτής.

Πώς γίνεται κάποιος Ιατροδικαστής; Πρέπει να σπουδάσει Νομική;

Για να γίνει κάποιος Ιατροδικαστής πρέπει να σπουδάσει Ιατρική (δηλαδή 6 χρόνια σπουδών). Στη συνέχεια, πρέπει να λάβει την ειδικότητα της Ιατροδικαστικής (5ετής εκπαίδευση). Άρα, για να γίνει κάποιος Ιατροδικαστής ΔΕΝ πρέπει να σπουδάσει Νομική, αλλά Ιατρική.

Που μπορεί να εργαστεί ένας Ιατροδικαστής;

Στην Ελλάδα, ένας Ιατροδικαστής μπορεί να εργαστεί

  • Σε κάποιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ως μέλος ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Αυτό σημαίνει ότι ένας Ιατροδικαστής μπορεί να εργαστεί ως Καθηγητής σε κάποιο από τα Τμήματα Ιατρικής της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιατροδικαστής υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και ασκεί την Ιατροδικαστική με σκοπό να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες (είτε φοιτητές που σπουδάζουν Ιατρική, είτε Ιατρούς που ειδικεύονται στην Ιατροδικαστική) και να προάγει την έρευνα.
  • Σε μία από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιατροδικαστής υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ασκεί την Ιατροδικαστική διεκπεραιώνοντας περιστατικά. Δεν επιφορτίζεται ούτε με διδασκαλία, ούτε με έρευνα.
  • Σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιατροδικαστής υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας. Ασκεί την Ιατροδικαστική διεκπεραιώνοντας περιστατικά. Δεν επιφορτίζεται ούτε με διδασκαλία, ούτε με έρευνα.
  • Στο ιδιωτικό του ιατρείο. Σε αυτή την περίπτωση ο Ιατροδικαστής είναι αυτοαπασχολούμενος. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και ασκεί την Ιατροδικαστική ενεργώντας ως τεχνικός σύμβουλος (του αναθέτει την υπόθεση ο ένας εκ των διαδίκων και παρέχει τις εξειδικευμένες γνώσεις του επί της υπόθεσης στο δικαστήριο)

Δεν είναι τρομακτικό το νεκρό σώμα;

Είναι! Αλλά….. εξοικειώνεσαι μέσα από τις σπουδές. Εξ’ άλλου 6 χρόνια (για την απόκτηση του Πτυχίου Ιατρικής) και άλλα 5 χρόνια (για την εξειδίκευση στην Ιατροδικαστική), σου δίνουν αρκετό χρόνο για να εξοικειωθείς!

Κανένα περιστατικό δεν είναι ίδιο με άλλο.

Δεν είναι βαρετό να περνάς όλη την επαγγελματική ζωή σου με νεκρούς;

Ο Ιατροδικαστής ΔΕΝ ασχολείται μόνο με νεκρούς!!! Αντίθετα, μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του ζωής περιλαμβάνει διάφορες «συναναστροφές». Κατ’ αρχήν, ο Ιατροδικαστής εξετάζει ιατρικά και ζωντανούς. Εξετάζει όλα τα άτομα τα οποία έχουν υποστεί μία σωματική βλάβη (πχ ξυλοδαρμό, πτώση από κακοτεχνία οδοστρώματος και τραυματισμό, τραυματισμό σε τροχαίο συμβάν, δάγκωμα από ζώο κλπ), καθώς και τα άτομα τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση/βιασμό.

Εκτός από τους ανωτέρω, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, ο Ιατροδικαστής έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο – με τους συγγενείς των νεκρών, τις προανακριτικές αρχές (πχ. Ελληνική Αστυνομία), τα μέλη του Δικαστικού Σώματος, δικηγόρους και άλλους.

Είναι λοιπόν πολύ έντονη η συναναστροφή του με κόσμο, σε αντίθεση με την εικόνα που έχει ο κόσμος για τον Ιατροδικαστή.

Γιατί να γίνει κάποιος Ιατροδικαστής;

Γιατί είναι συναρπαστικό! Δεν βαριέσαι ποτέ! Κανένα περιστατικό δεν είναι ίδιο με άλλο. Όταν ξεκινάει η εφημερία μας, δεν γνωρίζουμε τι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, υπάρχει πάντα το στοιχείο της έκπληξης! Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει ρουτίνα, υπάρχει πάντοτε αδρεναλίνη!

Η καθημερινή παρουσία ενός ιατροδικαστή στην τηλεόρασή μας (από τα ρεπορτάζ των ειδήσεων εώς τα σίριαλ τύπου CSI) έχει κάνει το επάγγελμά σας πιο δημοφιλές στους νέους;

Αναμφίβολα οι τηλεοπτικές σειρές τύπου CSI έχουν καταστήσει δημοφιλή την Ιατροδικαστική Επιστήμη. Ωστόσο, τα νέα παιδιά που τις παρακολουθούν μας εκμυστηρεύονται (στις διάφορες επισκέψεις που κάνω στα σχολεία στα πλαίσια επαγγελματικού προσανατολισμού) ότι θέλουν να γίνουν “εγκληματολόγοι” χωρίς να γνωρίζουν τι είναι αυτό και κυρίως, χωρίς να γνωρίζουν ότι δεν έχει σχέση με την ιατρική ειδικότητα της Ιατροδικαστικής.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο περιστατικό που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε και  έχει χαραχτεί στη μνήμη σας;

Στην μνήμη μου είναι χαραγμένα όλα τα περιστατικά που αφορούσαν γονείς που έχασαν τα παιδιά τους. Δεν ξεχνώ κανένα!

* Δρ. Λήδα Κοβάτση

Χημικός-Τοξικολόγος

Ιατρός-Ιατροδικαστής

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΑΠΘ

www.testpatrotitas.web.auth.gr

kovatsi@auth.gr

Προηγούμενο άρθροΨήφος στους έλληνες του εξωτερικού χωρίς περιορισμούς
Επόμενο άρθρο23o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ