Νίκος Παπαθανάσης : «Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν διακόπηκε από την πανδημία»

Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Συνέντευξη στον Περικλή Βλάχο

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο που έχει εξαγγελθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους, η κυβέρνηση σκοπεύει να διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, και να ενισχύσει την περιφερειακή σύγκλιση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μίλησε στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για το νέο νόμο και για τις κινήσεις που γίνονται με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να ξεπεραστούν παθογένειες δεκαετιών, και πως η ελληνική οικονομία άντεξε την κρίση και είναι έτοιμη να περάσει σε μια άλλη εποχή επενδύσεων και ανάπτυξης.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Σε ποια πεδία θα στοχεύει κυρίως ο νόμος αυτός;

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι ένας επιταχυντής της οικονομίας. Όπως έχουμε ήδη τονίσει θα αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και από την ψήφισή του και έπειτα θα είναι το βασικό θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει με σαφήνεια όλες τις λεπτομέρειες των κρατικών ενισχύσεων προς τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (η έκθεση, δηλαδή, της Επιτροπής Πισσαρίδη), το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), ο Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, οι στόχοι του ΕΣΠΑ ’21 -’27 και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0) καθώς και οι ανάγκες προσαρμογής των καθεστώτων ενίσχυσης στη σημερινή ελληνική και διεθνή πραγματικότητα. Θα πρέπει να σημειώσω ότι η ανάγκη εκσυγχρονισμού και ουσιαστικής αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου ήταν επιτακτική, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης επενδυτικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας.

Τα καθεστώτα ενίσχυσης που θα περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος ορίζονται από τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής. Οι άξονες αυτοί αφορούν στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, την αύξηση της απασχόλησης, την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, την ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του και την αγροδιατροφή.

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου νόμου; Μπορούμε να υπολογίσουμε σε τι αριθμό επιχειρήσεων θα αφορά;

Εκτιμούμε ότι το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού που έχουμε παρουσιάσει στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, θα καταστεί νόμος του κράτους μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2022. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πρακτικά αδύνατο να υπολογίσουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων στις οποίες θα αφορά. Σαφέστατα πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί, που θα καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, κάποιες εκ των οποίων δεν υπάγονταν στα καθεστώτα ενίσχυσης μέχρι σήμερα.

Προφανώς ένας εκ των στόχων είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ποια είναι η σχετική πρόβλεψη σας;

Περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις δημιουργούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις όσα περισσότερα εφόδια μπορούμε ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να αναπτυχθεί. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι για την κυβέρνησή μας εν συνόλω αλλά και για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συγκεκριμένα,

η προστασία των θέσεων εργασίας, των επιχειρήσεων και των ελληνικών νοικοκυριών αποτελεί προτεραιότητα.

Κάτι που αποδείχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων στήριξης που άγγιξαν τα 41 δισεκ. ευρώ. Και αυτός είναι και ο κυριότερος παράγοντας που η ελληνική οικονομία βγαίνει όρθια από την κρίση της πανδημίας και είναι τώρα σε θέση να σχεδιάζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Υποστηρίζεται ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δώσει έμφαση στην περιφερειακή σύγκλιση και την υποστήριξη περιοχών με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική. Για ποιες περιοχές μιλάμε, και ποια είναι τα μέσα για να επιτευχθεί η σύγκλιση;

Ο χάρτης των ποσοστών της περιφερειακής ενίσχυσης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Προβλέπονται, πάντως, προσαυξημένα ποσοστά σε σχέση με τα υφιστάμενα ενώ μεταξύ των περιοχών που θα ενισχυθούν θα είναι και οι περιοχές απολιγνιτοποίησης. Σε κάθε περίπτωση οι κρατικές ενισχύσεις για την περίοδο 2022 – 2027 θα είναι αυξημένες από 5% έως 25% σε σύγκριση με ό,τι ισχύει στην παρούσα φάση.

Πως θα αντιμετωπιστεί η συνήθως χρονοβόρα –και αποτρεπτική για νέες επενδύσεις- διαδικασία ελέγχου και έγκρισης των σχεδίων αυτών;

Η διαδικασία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα προσκόμματα που υψώνει η γραφειοκρατία στα επενδυτικά σχέδια, διαθέτει τρία βασικά εργαλεία: Διαλειτουργικότητα, ψηφιοποίηση και απλούστευση. Με αυτά μειώνουμε τη γραφειοκρατία και προωθούμε γρήγορες και «έξυπνες» λύσεις τόσο κατά τη διαδικασία των εγκρίσεων όσο και κατά τη φάση υλοποίησης και ελέγχου της πορείας ενός επενδυτικού σχεδίου. Μέσα από σύγχρονα εργαλεία γνωστοποίησης δείχνουμε και εμπράκτως την εμπιστοσύνη μας στην επιχειρηματική κοινότητα και της εξασφαλίζουμε την άμεση έναρξη των οικονομικών της δραστηριοτήτων με γνώμονα τη διαφάνεια και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου.

Το τοπίο που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, θα είναι ευνοϊκό για ανάπτυξη των επενδύσεων; Τι ρόλο παίζει σε αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης;

Η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας δοκιμάστηκε σκληρά. Σίγουρα σημειώθηκε υποχώρηση των δεικτών κάτι που άρχισε να ανακόπτεται αμέσως μόλις φάνηκαν τα θετικά σημάδια της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από σύνεση, πειθαρχία και αξιοπιστία στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Βάσει αυτής της αποτελεσματικότητας, οι ξένοι οίκοι αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας η οποία πλέον δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0. περιγράφει όσο πιο χαρακτηριστικά γίνεται τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ ’21-’27. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία από τις σημαντικότερες οικονομικές στιγμές στην ευρωπαϊκή πορεία. Είναι δεδομένο ότι οι καθηλωτικές συνέπειες της πανδημίας για τις ευρωπαϊκές οικονομίες έδωσαν την αφορμή για τη δημιουργία και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος ανάκαμψης των εθνικών οικονομιών που όμοιό του δεν έχει υπάρξει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της οικονομικής της ιστορίας. Να προσπεράσει παθογένειες και προβλήματα δεκαετιών -κάτι που κάνει με τον νέο αναπτυξιακό νόμο- και να περάσει σε μια άλλη εποχή επενδύσεων και ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία ψηφίστηκαν συνολικά 193 νόμοι στο πλαίσιο των θεσμικών και αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων. Κάτι που αποδεικνύει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν διακόπηκε από την πανδημία. Το ίδιο συνέβη και με το επενδυτικό ενδιαφέρον που όχι μόνο συνεχίστηκε αμείωτο αλλά αυξήθηκε, όπως φαίνεται τόσο από τα εγχώρια επενδυτικά σχέδια που έχουμε, μέχρι στιγμής, εγκρίνει όσο και από το ενδιαφέρον εταιρειών – κολοσσών από το εξωτερικό. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0, λοιπόν, είναι το μεγάλο στοίχημα για να κερδίσουμε το μέλλον και αυτό καθίσταται εφικτό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προηγούμενο άρθροΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ και ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ στα Κηπιά Καβάλας
Επόμενο άρθροΤι πάει να πει δεν είμαι «Άνθρωπος»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ